Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебпотерм1.doc
Скачиваний:
191
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

7.7. Дроселювання газів і пари

Дроселюванням називається термодинамічний незворотний процес розширення газу чи пари при проходженні їх через місцеве звуження на трубопроводі (діафрагму, сідло клапана чи регулятора), що проходить без віддачі роботи у зовнішнє середовище.

Схема дроселя показана на рис. 13.

Процес дроселювання реальних газів і пари проходить за таких умов:

i = const.

Із (39) випливає, що процес адіабатного дроселювання за відсутності роботи проходить при постійній ентальпії, i=const, (ізоінтальпний процес).

При проходженні потоку газу через діафрагму (звуження) внаслідок утрат енергії на подолання місцевого опору тиск газу зменшується, , а питомий об’єм збільшується,, тобто газ розширюється. Це явище і називають дроселюванням, або зім’яттям.

Рис. 13. Схема дроселя

Величина витрат тиску на подолання місцевого опору у вигляді раптового звуження (діафрагми) може досягти значних розмірів і залежить від витрат газу V, швидкості – W газу, співвідношення між площею потоку в отворі діафрагми Fд і в трубі F1 (коефіцієнта стиснення потоку).

Визначення здійснюється за формулою Вейсбаха

, Па, (88)

де ζ – коефіцієнт місцевого опору діафрагми, залежить від показника стиснення потоку може прийматись за таблицею 9.

Таблиця 9

Значення коефіцієнта місцевого опору ζ для діафрагми

Показник стиснення

Потоку m

0,1

0,2

0,4

0,5

0,6

0,7

0,8

Коефіцієнт місцевого

опору ζ

0,4

0,39

0,34

0,3

0,27

0,2

0,16

Швидкість газу в трубопроводі до діафрагми W1 визначається за відомими годинними витратами газу V і площею перетину труби F1 згідно із залежністю

, м/с, (89)

де V – годинні об’ємні витрати газу, м3/год;

F1 – площа перетину труби до діафрагми.

Діаметри труби D1 і D2 до й після діафрагми однакові. Значить, однаковими будуть швидкості потоку W1=W2 та його кінетична енергія до і після діафрагми.

У самому дроселі швидкість та кінетична енергія збільшуються, а ентальпія зменшується.

Зміна параметрів стану газу до і після дроселя визначається наступними залежностями:

– ентальпія ; (90)

– внутрішня енергія ; (91)

– кількість теплоти q1,2 = 0;

– зміна ентропії ; (92)

– зміна температури . (93)

Величина α називається коефіцієнтом дроселювання, або диференційним дросель - ефектом, а ефект зміни температури при адіабатному дроселюванні – ефектом Джоуля – Томпсона.

Зміна температури газу в процесі адіабатного дроселювання при кінцевих значеннях p1 і p2 називається інтегральним дросель - ефектом

, (94)

де T1 та T2 – температура газу відповідно до й після дроселя, 0К.

Для повітря диференціальний дросель-ефект дорівнює близько 0,25 град на 1 ат. Для метану в діапазоні від 200 до 100 ат диференціальний дросель-ефект становить 0,36 град на 1 ат. Таким чином, при зменшенні тиску метану на 100 ат температура після дроселя зменшиться на 25÷36 град.

Величину інтегрального дросель-ефекту можна визначити за діаграмами стану газу, побудувавши на них ізоентальпний процес дроселювання. Початкову точку процесу т.1 знаходять за відомими параметрами стану(p1 ,υ1 , T1, i1). Кінцева точка процесу знаходиться на перетині ізоентальпи, проведеної із т.1 та ізобари P2 після дроселя. За ізотермами, що проходять через т.1 і т.2, визначають інтегральний дросель-ефект ΔT = T2 T1 ( рис. 14).

Ідеальний газ дроселюється без зміни температури. Це одна із характер-

них ознак ідеального газу. Адіабата дроселювання ідеального газу проходить

ізоентальпно i1 = i2 та ізотермічно T1 = T2. Тоді і величина αi = 0.

Рис.14. Процес дроселювання пари в І–S - діаграмі

1-2 - процес дроселювання при i1 = i2 = const;

1-3 - адіабатний процес розширення газу до дроселя від тиску p1 до p3;

2-3′ - адіабатний процес розширення газу після дроселя від тиску p2 до p3;

T2 T1 = ΔT інтегральний дросель-ефект

Досліди показують, що для реальних газів знак αi може бути різним залежно від початкових параметрів стану газу. Стан газу, для якого αi = 0, називається точкою інверсії ефекту Джоуля–Томсона. Якщо початкова температура Т1 (до дроселя) дорівнює температурі інверсії Т1інв, то при дроселюванні температура газу не змінюється і процес проходить ізотермічно:

  • при Т1 < Тінв αi < 0

Т2 < Т1 газ охолоджується,

  • при Т1 > Тінв αi > 0

Т2 > Т1 газ нагрівається.

Значення Тінв із достатньою точністю можна обчислити за формулою

Тінв ≈ 6,25 Ткр, 0К, (95)

де Ткр – критична температура газу. Для повітря Тінв=760 0К, для водяної пари Тінв=4370 0К, а для Н2, Тінв=216 0К. Тому, якщо до дроселя температура газу становить 200С (2930К), то після дроселя температури водяної пари і повітря будуть зменшуватись, а водню – збільшуватись.

Дроселювання супроводжується зменшенням роботоздатності газу, яке оцінюється розраховуваним перепадом ентальпій у процесі одержання роботи при розширенні газу від початкового стану до й після дроселя.

Зменшення роботоздатності при дроселюванні визначається залежністю:

Δl = l1-2 – l2-3 = (i1 – i3) – (i2 – i3′) = i3′ – i3 . (96)

Із рис. 14 видно, що в ході дроселювання вологий газ у т.1 до дроселя перетворюється в перегрітий газ у т.2 після дроселя за умови, що T2 < T1. Зміна стану газу за відсутності підведення теплоти і зменшенні температури газу пояснюється падінням тиску газу після дроселя та відповідним зниженням температури насичення. Процес дроселювання використовують для зниження температури РТ у холодильних машинах, для осушування газу, очищення його від компонентів із великою температурою конденсації (насичення) при низькотемпературній сепарації. Залежність (88) перепаду тиску на діафрагмі від швидкості і витрат газу, що протікає через неї, використовується у вузлах обліку газу чи пари. За показанням дифманометрів, які вимірюють перепад тиску на вимірювальних діафрагмах, визначають величину швидкості W і витрати газу V.