Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебпотерм1.doc
Скачиваний:
191
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Визначення основних характеристик термодинамічних процесів

з/

п

Назва процесу

Рівняння процесу

Кількість

теплоти

q,

Робота l,

Примітки

1

2

4

5

6

7

1

Ізохорний

υ= сonst

n=∞

υ= сonst

СmυК – ТП)

0

Сmυ,

ТП, ТК, (ºК)

2

Ізобарний

Р= соnst

n=0

Р=сonst

СmрК – ТП)

Р(υК – υП)

Сmр,

Т (ºК)

iКiп

R(ТК – ТП)

3

Ізотерміч-ний

Т= сonst

n=1

Т= сonst

q=l

ΔU=0

RТ·ln(υКП)

R

υ

Р (Па)

Т(SК – SП)

РПυП·ln(РПК)

4

Адіабат-ний

dq=0

dS=0

n=k

k=const

0

іК –іП

SП = SК

Р (Па)

Т (ºК)

υ

R

5

Політроп-ний

Сυ =с onst

n=const

-∞<n<∞

Сmυ ×

×(ТК – ТП)

Р (Па)

Т (ºК)

υ

R

Визначення незалежних від виду процесу величин зміни ентропії ΔS = SК – SП, ентальпії Δі = іК – іП та внутрішньої енергії ΔU = Uк – Uп виконується за формулами відповідно (25), (28), (20), (14).

Аналіз характеристик для різних термодинамічних процесів дає можливість зробити такі висновки:

  • в ізохорному процесі робота не виконується, а вся відведена теплота витрачається на зміну внутрішньої енергії

q = ΔU = Ск – Тп);

  • збільшення тиску робочого тіла при υ= сonst приводить до пропорційного підвищення температури РТ;

  • теплота, що підводиться до робочого тіла в ізобарному процесі, приводить до збільшення ентальпії і витрачається як на зміну внутрішньої енергії, так і на здійснення роботи

q = ік – іп = Ск – Тп)= l + ΔU;

  • внутрішня енергія та ентальпія при ізотермічному процесі не змінюються. Теплота, підведена до робочого тіла, витрачається тільки на виконання роботи. Ізотермічний процес є одним із найефективніших

ΔТ = 0; ΔU = 0; Δі = 0; q = l;

  • в адіабатному (ізоентропійному) процесі робота виконується в результаті зміни внутрішньої енергії РТ. Зовнішній теплообмін у процесі відсутній

ΔU = l; dq =0;

  • у політропному процесі зміна стану ідеального газу здійснюється при постійному значенні теплоємності, незмінним залишається також розподіл теплоти між роботою і внутрішньою енергією.

Політропи, рівнянням яких є Pυn = const, у координатах Р-υ і T-S зображаються кривими, характер котрих залежить від показника політропи n. На рис. 2 видно, що при вказаних значеннях k > n > 1 підведення теплоти до робочого тіла супроводжується зменшенням його температури. У зв’язку з цим теплоємність у таких процесах буде мати від’ємне значення. В той же час для політропних процесів з k < n < 1 знаки приростання температури ΔТ і кількості теплоти q збігаються, а теплоємність додатна. Збільшення температури відбувається також при підведенні теплоти в ізохорному й ізобарному процесах (див. процеси при n = ∞ і n = 0 на рис.2).

При n = k (адіабатний процес) температура РТ змінюється найбільш інтенсивно – графік адіабатного процесу виглядає як пряма лінія, що проходить паралельно координаті температури. І це відбувається взагалі без підведення теплоти й без теплообміну.

Зміна внутрішньої енергії незалежно від виду процесу адекватна зміні температури. При ΔТ > 0, ΔU > 0, а при ΔТ < 0 , ΔU < 0.

Робота ж із розширення РТ залежить від виду термодинамічного процесу і показника політропи n. Найбільшу частку на одиницю підведеної теплоти перетворити в роботу можна в ізобаричному процесі при n =1. При збільшенні показника політропи до 1 < n < k і далі до +  n > k робота розширення стає меншою та при n =∞ (ізохорний процес) робота стає рівною нулю.

Отже, вид термодинамічних процесів, за якими здійснюється зміна параметрів РТ у реальних технічних пристроях і теплових двигунах, має значний вплив на ефективність їх роботи, у тому числі на величину ККД, витрати палива і можливість досягнення потрібних параметрів роботи.