Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ИУ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
154.32 Кб
Скачать

Питання до самоконтролю:

  1. Економічна політика гетьманів Лівобережжя (І Брюховецький, Д. Многогрішний, І.Самойлович).

  2. Семен Палій - військовий та політичний діяч Правобережної України кінця XVІІ ст.

  3. Запорозько-гетьманські та запорозько-російські взаємини 1680-х -1690-х pp.

  4. Гетьман І. Мазепа – видатний патріот України.

  5. М. Залізняк та І. Гонта – керівники повстанського руху українського селянства.

Реферати до теми:

    1. «Шведський вектор» у дипломатії Б.Хмельницького.

    2. Гадяцький договір 1658 р. та його значення.

    3. Запорозька Січ за часів «Руїни». Кошовий отаман Іван Сірко.

    4. Запорозько-гетьманські та запорозько-російські взаємини 1680-х -1690-х pp.

Література:

  1. Борщак І. Іван Мазепа: життя і пориви великого гетьмана - К,1991.

  2. Гуржій О. Українська козацька держава в другій половині XVII – XVІІІ ст.: кордони, населення, право. -К., 1996.

  3. Шевчук В. Козацька держава. - К, 1995.

  4. ЯворницькийД.І. Історія запорозьких козаків. -Львів, 1990.-Т.1-2.

  5. Яковлева Т. Гетьманщина в П половині 50-х років XVII ст.: Причини і початок Руїни. - К, 1998.

  1. Борисенко В. Й. Курс української історії. З найдавніших часів до XX ст. – К.,1998.

  2. Бойко Олександр Дмитрович. Історія України: Посібник. — 2.вид., доп. — К. : Академвидав, 2004. — 655 с.

  3. Світлична Валентина Василівна. Історія України: Навч. посібник для студ. вищих навч. закл. / Ю.М. Алексєєв (ред.). — 3. вид. — К. : Каравела, 2004. — 408с.

  4. Баран Володимир, Войтович Лев, Грицак Ярослав Йосипович, Зайцев Олександр, Зайцев Юрій Дмитрович. Історія України: Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / Юрій Сливка (відп.ред.). — 4.вид. — Л. : Світ, 2003. — 520с.

  5. Рибалка І. К. Історія України. – Харків, 1995.

Тема 8. Українське національне відродження у хіх ст. Методичні поради

Говорячи про причини, що привели до виникнення декабристського руху, студенти мусять звернути свою увагу як мінімум на дві з них – це: вплив прогресивних європейських ідей народовладдя, свободи та прав людини, які поширювалися після перемоги над наполеонівською Францією, усвідомлення значною частиною офіцерів, котрі побували на Заході, того, яка разюча відмінність існує між російським самодержавно-кріпосницьким ладом та розвиненими країнами Європи; по-друге, а також, посилення реакції царизму після війни 1812-1814 рр.

Декабристи не лише висунули політичну програму, а й організували збройне повстання проти царського режиму. Ті з них, що діяли в Україні, відіграли важливу роль у загальноросійському рухові спротиву.

Декабристи створили два осередки – Північне товариство з центром у Петербурзі і Південне товариство з центром у Тульчині. Головою останнього було обрано полковника П. Пестеля, членами товариства стали офіцери полків, що дислокувалися в Україні. Крім Тульчинської, були створені ще дві управи: Кам’янецька на чолі з В. Давидовим і С. Волконським та Васильківська на чолі з С. Муравйовим-Апостолом. Час від часу відбувалися конспіративні наради членів Південного та Північного товариств. Слід зазначити, що в питаннях тактики між ними були суттєві розходження: перше було налаштоване більш радикально, друге - більш помірковано. У 1823 р. у Новограді-Волинському постає третя таємна організація – Товариство об'єднаних слов'ян, фундаторами якого були брати Борисови. У 1825 р. воно об'єдналося з Південним товариством.

14 грудня 1825 р. сталось повстання в Петербурзі. Відсутність серйозної підготовки, чіткого розуміння мсти повстання з боку солдат і населення — все це призвело до його поразки. На той час 29 грудня 1825 р. Васильківська управа на чолі з С. Муравйовим-Апостолом підняла повстання в Чернігівському полку. Був складений «Православний катехізис» із закликом до народу повалити самодержавство, встановити демократичний лад, ліквідувати кріпацтво. 30 грудня повсталі зайняли Васильків і рушили на Білу Церкву, щоб приєднати до себе інші військові частини. Але назустріч їм уже прямували вірні цареві війська. У першій же сутичці було тяжко поранено С. Муравйова-Апостола.

Суд над декабристами, що відбувся в Петербурзі, близько сотні з них засудив до заслання в Сибір і на Кавказ. Керівників повстання — К. Рилєєва, М. Каховського, М. Муравйова-Апостола, М. Бестужева-Рюміна та П. Пестеля – було страчено.

Причин невдачі повстання, крім уже згаданих, існувало багато. Студенти мусять знати головну, яка полягала в тому, що його мета була незрозумілою для широких мас загалом та українського народу зокрема.

Звертаючи свою увагу на Кирило-Мефодіївське братство, яке було засновано в Києві 1846 р. студенти мають пам’ятати, що його керманичем був ад'юнкт-професор Київського університету М. Костомаров, а також полтавський учитель В. Білозерський, службовець канцелярії генерал-губернатора М. Гулак. Пізніше до них приєдналися П. Куліш і Т. Шевченко. Це був цвіт тогочасної молодої української інтелігенції. Всі вони захоплювалися ідеями свободи і демократії, всеслов'янського єднання, тому й свою таємну організацію назвали на честь великих слов'янських просвітителів Кирила і Мефодія.

Принципові положення політичної програми братства були викладені у «Книзі буття українського народу» та «Статути Кирило-Мефодіївського братства». Ставилося за мету об'єднати всі слов'янські народи в одну федерацію, в якій кожний народ зберігав би свою свободу. Провідна роль відводилася Україні: Київ мав стати столицею федерації, де збирався б загальний сейм.

Студентам слід усвідомити, що саме з Кирило-Мефодіївського братства бере початок історія нового українського політичного руху. Воно було першою в історії України нелегальною політичною організацією, що поставила за мету національне й соціальне визволення українського народу.

Західноукраїнські землі у цей період знаходилися під впливом європейських революцій 1848 р. 13 березня цього року у Відні внаслідок народного повстання було повалено уряд Меттерніха, і до влади прийшли ліберали. Були проголошені політичні свободи й запроваджено парламентський устрій. Натомість 2 травня 1848 р. у Львові було засновано «Головну Руську Раду» - першу українську політичну організацію, яка взяла на себе функції українського національного уряду. У маніфесті Ради, зверненому до всіх народів Австрійської імперії і насамперед до українського населення Східної Галичини, лунав заклик до боротьби за свободу і незалежність. Селянський антикріпосницький рух поширювався на Галичині, Буковині, Закарпатті.

Треба пам’ятати студентам, що 1848 рік був переломним в історії західних українців. Вони дедалі активніше заявляли про свої права та виборювали їх. Нової якості український національний рух набуває з появою у Львові гуртка під назвою «Руська трійця»,де його фундаторами стали вихованці Львівської семінарії М. Шашкевич, І. Вагилевич, Я. Головацький.