Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МЕВ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

73

Міністерство аграрної політики україни

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економічної теорії

та аграрної економіки

Міжнародні економічні відносини

Методичні РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ

ПРОВЕДЕННЯ СЕМІНАРСЬКИХ і ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

(для студентів економічного факультету денної форми навчання

спеціальності «Менеджмент»)

Одеса - 2011

Методичні рекомендації схвалені і рекомендовані до друку Методичною комісією економічного факультету Одеського державного аграрного університету, протокол № ___ від ______________ 2011 року

Методичні вказівки підготували:

доцент кафедри економічної теорії та аграрної економіки Добрянська Н.А.

асистент кафедри економічної теорії та аграрної економіки Шабатура Т.С.

Рецензент:

Декан економічного факультету,

доцент, к.е.н. Попович В.В.

Міжнародні економічні відносини: Методичні рекомендації та завдання для проведення семінарських і практичних занять (для студентів економічного факультету денної форми навчання спеціальності «Менеджмент») / Укл. Добрянська Н.А., Шабатура Т.С. – Одеса: ОДАУ, 2011 - 72 с.

Методичні рекомендації містять програму дисципліни (її тематичний план), вказівки та завдання для практичних занять, тестові питання до всіх тем курсу, індивідуальні завдання, рекомендації для самостійної роботи студентів та список рекомендованої літератури.

Були використані матеріали підручників, навчальних посібників, методичних вказівок інших вищих навчальних закладів з дисциплін «Міжнародна економіка» і «Міжнародні економічні відносини» у відповідності з програмою курсу.

Одеський державний

аграрний університет, 2011

ЗМІСТ

ВСТУП 3

ТЕМАТИЧНИЙ ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ «Міжнародні економічні відносини» 5

МОДУЛЬ 1 «Міжнародні економічні відносини: базові поняття, теорія й методологія.» 5

МОДУЛЬ 2 "Міжнародний рух чинників виробництва " 10

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ 13

Питання для підготовки до модульної контрольної роботи №1 54

Питання для підготовки до модульної контрольної роботи №2 56

Питання для підготовки до іспиту 62

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 69

ВСТУП

Програма вивчення нормативної дисципліни “Міжнародні економічні відносини” складена у відповідності до місця та значення дисципліни за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою бакалавра з напряму підготовки “Менеджмент”, і охоплює всі змістовні модулі, визначені анотацією для мінімальної кількості годин, передбачених стандартом.

Насамперед слід ознайомитись з програмою даного курсу, приділивши особливу увагу структурі дисципліни. Вона згрупована у два основні модулі, кожен з яких закінчується комплексом завдань для перевірки знань.

Зокрема, модуль № 1 «Міжнародні економічні відносини (МЕВ): базові поняття, теорія й методологія охоплює загальнотеоретичні теми, засвоєння яких дає змогу підвести базу для наступного засвоєння навчального матеріалу через з’ясування мети і завдань дисципліни, законів, принципів і факторів МЕВ, збагачує знання студента науковою термінологією, надає перші практичні навички вирішення задач з міжнародної економіки, подає системний опис чинників виробництва, органічно підводячи студента до розглянутого у модулі № 2 «Міжнародний рух чинників виробництва» господарсько-виробничого потенціалу промисловості, АПК та інфраструктурних галузей господарства країн світу.

Після роботи над кожним модулем обов'язковим є виконання всіх запропонованих завдань, відповісти на контрольні запитання, розв'язати практичні завдання, виконати тестові завдання тощо.

Питання з термінології, які виникають в процесі засвоєння навчального матеріалу, необхідно вирішувати звертаючись до тлумачного словника.

Різноманітність варіантів індивідуальних завдань дає можливість підібрати тему й форму виконання завдання (реферат, доповідь, стендова доповідь, пошукове повідомлення-презентація з використанням комп'ютерної техніки) за бажанням студента.

У процесі засвоєння навчального матеріалу необхідним є звертання до додаткової літератури, оскільки подані відомості ні в якому разі не претендують на всю повноту знань із висвітлюваного питання.

Після кожної теми подається список рекомендованої для роботи над нею літератури - навчальних посібників, підручників тощо.

Формами проведення навчального процесу є самостійна робота з посібником, відвідування бібліотеки, пошук інформації в системі комп'ютерної мережі "Internet", лекції та практичні заняття, які, в свою чергу, можуть проводитися також у формі дослідно-пошукових і стендових доповідей, міні-конференцій та ділових ігор, які сприяють засвоєнню навчального матеріалу і закріплюють на практиці знання студентів.

Успішне вивчення студентами – економістами курсу «Міжнародна економіка» повинно базуватися на оволодінні ними теоретичних положень загально – економічної теорії про розвиток суспільства і суспільного виробництва; на укріпленні міжнародного співробітництва в напрямках розвитку сільського господарства.

Мета навчальної дисципліни “ Міжнародні економічні відносини ” озброїти майбутніх фахівців систематизованими та узагальненими знаннями про особливості розвитку міжнародних економічних відносин на сучасному етапі, тенденції розвитку міжнародних зв’язків. Важливе значення мають знання про основні напрями соціально – економічної інтеграції, форми міжнародної економічної і науково – технічної співпраці, прогресивні зарубіжні практики і досвід.

Предметом вивчення “ Міжнародні економічні відносини ” є система зв’язків національних економік різних країн на основі поділу праці.

Основною метою викладання дисципліни “ Міжнародні економічні відносини ” є формування у майбутніх менеджерів системи спеціальних знань з проблем розвитку та сучасного стану міжнародних економічних відносин (МЕВ) для фундаментальної та спеціальної освіти та для практичної діяльності за фахом.

На досягнення зазначеної мети направленні такі завдання вивчення курсу студентами:

  • розуміти сутність МЕВ, їх значення і еволюцію, чинники і рівні розвитку, особливості дії законів і принципів;

  • засвоїти понятійний апарат, що застосовується в світовій господарський практиці;

  • знати форми МЕВ, особливості розвитку інтеграційних процесів та діяльності міжнародних економічних організацій;

  • уміти творчо аналізувати стан системи міжнародних економічних відносин, визначати проблеми й тенденції їх розвитку;

  • використовувати одержані знання в умовах України, виходячи з цілей її інтеграції у сучасну систему світогосподарських зв’язків.

Працюючи з теоретичним матеріалом, потрібно самостійно аналізувати й узагальнювати його положення, виділяючи основні думки, визначення економічних категорій і процесів, ключові фрази, самостійно добирати з періодичної літератури та навчальних посібників потрібний ілюстративний цифровий і статистичний матеріал тощо.

При самостійному виконанні практичних завдань потрібно вдумливо відповідати на кожне поставлене запитання, коротко конспектуючи зміст своєї відповіді, звіряючи її з наведеними у навчальному посібнику відповідями на ключові питання кожної теми, намагаючись творчо, логічно і грамотно висловлювати зміст відповіді. Студент повинен самостійно відповідати на поставлені тестові запитання, звіряючись з навчальними посібниками, вдумливо й сумлінно вирішувати задачі, по можливості застосовуючи сучасні засоби комп'ютерної техніки.

Самостійна робота з підручниками, посібниками та конспектами має завершуватись написанням самостійної роботи у вигляді конспекту, реферату та ін.

Набуті знання дадуть можливість майбутньому фахівцеві впевнено вирішувати економічні, соціальні, екологічні та інші проблеми, виходячи з аналітичного оцінювання економічних реалій, досліджувати теоретико-методологічні і методичні основи територіальної організації суспільного господарства країн світу.

Міждисциплінарні зв’язки: після вивчення дисципліни “Економічна теорія”, “Мікроекономіка”, та “Макроекономіка”, передує вивченню дисциплін “Основи зовнішньоекономічної діяльності”.

ТЕМАТИЧНИЙ ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ «Міжнародні

економічні відносини»

МОДУЛЬ 1

«Міжнародні економічні відносини (МЕВ): базові поняття, теорія й методологія»

ТЕМА № 1

Міжнародна економічна система

Поняття, предмет та ознаки міжнародної економіки. Матеріальний зміст МЕВ, її структура, предмет та суб’єкти МЕВ. Види та характерні особливості МЕВ. Роль МЕВ у вирішені проблем у світового господарства.

Предмет вивчення курсу “МЕВ”, її місце серед інших економічних дисциплін, структура і логіка викладання. Значення в підготовці спеціалістів. Мета, завдання і нові підходи до вивчення курсу, його інформаційно-методичне забезпечення.

МЕВ як економічна категорія. Суттєвість МЕВ, їх значення, об’єктивна основа та передумови розвитку.

Рівні розвитку МЕВ: функціональні, економічні, територіальні, за суб’єктами діяльності.

Особливості розвитку МЕВ на сучасному етапі. Роль МЕВ у процесі інтеграції України в систему світогосподарських зв’язків.

Тема № 2

Міжнародний поділ праці, як об’єктивна основа МЕВ.

Система міжнародного поділу праці (МПП) та основні тенденції її розвитку у сучасних умовах. МПП – вихідна основа розвитку СГ і МЕВ. МПП як форма прояву суспільного поділу праці. Етапи розвитку МПП. Фактори поглиблення МПП. Вплив технологічної революції на МПП. Головні організаційно-економічні форми втілення. МПП. проблеми і передумови участі України в МПП.

Тема № 3

Світовий ринок товарів і послуг та світове господарство

Світове господарство: сутність, елементи і суб’єкти, формування, фактори розвитку. Міжнародна господарча взаємодія. Якісний і кількісний аспекти розвитку СГ. Головні тенденції формування СГ, рівні і цикли його розвитку.

Нерівномірність соціально-економічного розвитку країн світу та їх типологія. Регіональний принцип групування і головні регіональні групи країн світу.

Соціально-економічний принцип систематизації країн світу. Країни Організації Економічного Співробітництва та Розвитку (ОЕСР). Країни “Сімки”. Три центри економічного розвитку. Малі привілейовані нації. Країни переселенського капіталізму. Країни середнього рівня розвитку.

Країни, що розвиваються: поняття, загальні риси та місце у світовій економіці. Соціально-економічна структура. Країни з перехідною економікою, формування їх економічних угрупувань і проблеми інтеграції у світову ринкову економіку. Країни централізованого планування. Місце окремих угрупувань країн у СГ і МЕ. Провідне значення промислово розвинутих країн. Проблема ліквідації економічної відсталості і неоколоніальної залежності країн, що розвиваються, особливості їх МЕ. Реалізація Нового Міжнародного економічного порядку (НМЕП). Проблеми інтеграції у світове господарство країн з перехідною економікою, зміни у розвитку їх МЕ. Проблеми інтеграції України у СГ.

Проблеми розвитку МЕ – глобальні і регіональні. Глобалізація СГ і МЕ як одна з основних ознак сучасного їх розвитку. Місце України в системі МЕ.

Поняття середовища МЕ, його структура і особливості. Природно-географічне середовище, основні його складові впливу на розвиток МЕ.

Економічне середовище формування МЕ, стан ринкових відносин країн і особливості їх взаємовідносин. Економічні Регулятори МЕ.

Політико-правове середовище. Особливості взаємодії політики і економіки в МЕ. Політичні інтереси країн та регіонів. Політична стабільність і політичні ризики. Міжнародний тероризм як фактор формування політичного середовища. Правові регулятори МЕ.

Соціально-культурне середовище і його значення в розвитку МЕ. Інфраструктура сучасних МЕ. Роль транспорту і інформаційно-комунікаційних систем в розвитку МЕ.