Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МЕВ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

Тема № 9 Міжнародна торгівля

Зростання ролі міжнародної (МТ) на сучасному етапі. МТ – найвизначальніша форма МЕВ. Основні фактори зростання міжнародного товарообігу. Особливості розвитку МТ. Вплив НТР на структуру міжнародної торгівлі. Зміни в товарній структурі МТ. Стандартизація товарів на світовому ринку. Міжнародні товарні номенклатури. Штрихові коди. Міжнародна асоціація товарної нумерації в Європі EAN International. Асоціація “ EAN – Україна”.

Регіональна структура (географічний розподіл) МТ. Структура світового товарообігу за соціально-економічними угрупуваннями країн. Головні причини і наслідки збільшення взаємної торгівлі промислово розвинутих країн. Роль країн, що розвиваються в МТ. Місце нових індустріальних країн (НІК) у світовій торгівлі. Країни з перехідною економікою в МТ. Проблеми реструктуризації зовнішньої торгівлі нових незалежних держав (ННД).

Монополізація світової торгівлі. Діяльність ТНК і конкурентна боротьба на світовому ринку. Види товарних ринків за ступенем монополізації. Закритий і відкритий сектори світового ринку. Їх особливості.

Кон’юнктура товарних ринків – сутність, фактори формування і розвитку, система показників вивчення і основні форми проявлення.

Ціноутворення на світовому ринку. Ціна як важливий показник кон’юнкрури товарних ринків. Інтернаціональна вартість і світова ціна, її ознаки. Ціноутворюючі фактори. множинність цін на світовому ринку. Рівні світових цін. Інформаційна система світових цін товарних ринків. Проблеми нееквівалентного обміну. Поняття “умови торгівлі” і його економічний зміст.

Види і форми МТ. Зустрічна торгівля. Міжнародні торги (тендери). Міжнародні ярмарки і виставки. Міжнародні аукціони. Особливості біржової торгівлі, її еволюція, організація і функції. Біржові товари біржі, їх вплив на міжнародну торгівлю. Види біржових угод. Консигнаційна торгівля.

Передумови і особливості участі України в МТ.

МОДУЛЬ 2

«Міжнародний рух чинників виробництва»

ТЕМА №10

Зовнішньоторговельна політика держав

Типи зовнішньоторговельної політики держав.

Митно-тарифні інструменти регулювання.

Нетарифні інструменти регулювання.

Особливості розвитку зовнішньоторговельної політики держав. Протекціонізм і лібералізація торгівлі. Засоби зовнішньоторговельної політики. Прояви дискримінації в МТ. Раціональне торговельне співробітництво.

Регулювання міжнародних торгівельних відносин. Діяльність міжнародних торгових організацій. ГАТТ (Генеральна угода щодо тарифів і торгівлі) та ЮНКТАД (Конференція ООН з питань торгівлі та розвитку). Перетворення ГАТТ у Світову організацію торгівлі (СОТ). Реорганізація КОКОМ (Координаційна Рада з експортного контролю). Значення торгових договорів і угод у сучасних умовах. Діяльність Міжнародної торгової палати.

Тема № 11 Міжнародний рух капіталу

Міжнародні потоки капіталу: приватні і державні; довгострокові та короткострокові; прямі та портфельні. Суть прямих зарубіжних інвестицій. Єдність та відмінності міжнародного кредиту і прямих зарубіжних інвестицій.

Доцільність прямих зарубіжних інвестицій. Основні чинники прямих зарубіжних інвестицій. Маркетингові чинники. Торговельні обмеження. Вартісні чинники. Інвестиційний клімат. Критерії вибору країни, що приймає.

Форми прямих зарубіжних інвестицій. Технологічний трансфер. Принципи технологічного трансферу.

Позитивний вплив прямих зарубіжних інвестицій на країни, що приймають: накопичення, технологічні та управлінські знання, регіональний та галузевий розвиток, внутрішня конкуренція та підприємництво, платіжний баланс, праця.

Негативний вплив прямих зарубіжних інвестицій на країни, що приймають: індустріальне панування, технологічна залежність, порушення економічних планів, культурні зміни, втручання транснаціональних корпорацій у діяльність уряду країни, що приймає.

Наслідки прямих зарубіжних інвестицій для країн-інвесторів: доповнення до ВНП, розширення експортних ринків, проблеми зайнятості і технологічної переваги.

Перспективи і проблеми прямих зарубіжних інвестицій в економіку України. Державна програма підтримки іноземних інвестицій.

Тема № 12

Світова валютна система

Поняття валютних відносин та світової валютної системи. Національні, міжнародні і світова валютні системи, їх сутність і елементи.

Еволюція світової валютної системи. Перехід від золотого стандарту до вільного курсу. Паризька, Генуезька, Бреттон-Вудська і Ямайська валютні системи.

Європейська валютна система. Валютно-фінансова система країн ЄС.

Валютна політика України.

Тема № 13

Валюта та валютний курс

Сутність поняття «валюта» та види валют. Міжнародна валюта. Іноземні та колективні валютні одиниці.

Валютний курс. Основні види валютних курсів. Гнучкі і /плаваючі/ валютні курси. Фіксовані валютні курси. Чинники, що визначають валютний курс.

Тема № 14

Міжнародний валютний ринок

Валютний ринок. Строковий /форвардний/ ринок. Поточний валютний ринок /спот-ринок/. Євроринок валют. Ринок євродоларів.

Сутність спотового і форвардного ринку. Обмінний курс «спот» і форвардний курс.

Поняття ф»ючерського ринку та валютних опціонів.

Сутність валютної політики. Вибір валютної політики. Системно-ситуаційний підхід до вибору валютної політики.

Тема № 15

Міжнародні кредитні відносини

Суть міжнародного кредиту. Функціонування системи міжнародного кредиту: вигоди і втрати (для світу в цілому; для країни-кредитора і країни-позичальника).

Інституціональна структура міжнародного кредиту. Міжнародний комерційний кредит. Міжнародний фінансовий кредит.

Міжнародні кредити і міжурядові позики.

Тема №16

Міжнародні валютно-кредитні та фінансові центри

Міжнародний кредит, його роль у світовій економіці, функції у сфері зовнішньоекономічних зв’язків. Сутність міжнародних кредитних відносин. Основні види кредитних угод. Умови надання кредитів. Кредитні міжбанківські ставки. Класифікація кредитів.

Міжнародні фінансові центри, передумови їх функціонування. Податкові гавані. Оффшорні зони. Валютна та інституціональна структура СРПК. Система СВІФТ.

Регіональні зміни і сфері зовнішніх позичань. Проблема заборгованості і значення іноземних кредитів для економічного розвитку України.

Міжнародні фінансові центри, передумови їх функціонування. Податкові гавані. Оффшорні зони. Валютна та інституціональна структура СРПК. Система СВІФТ.

Міжнародна координація валютних відносин. Сутність міжнародного регулювання та його цілі.

Група Світового банку, мета створення, функції, структура. Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР). Міжнародна фінансова корпорація (МФК). Міжнародна асоціація розвитку (МАР). Багатостороннє інвестиційно-гарантійне агентство (БАГІ).

Міжнародний валютний фонд (МВФ) як одна з головних фінансових: організацій: компетенція, фінансові кошти, організаційна структура, особливості кредитно діяльності. Фонди МВФ. Програми МВФ в Україні.

Банк міжнародних розрахунків (БМР) у системі регулювання валютно-кредитних відносин. Група десяти (“Паризький клуб”).

Лондонський клуб.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Акціонери банку, цілі, умови надання кредитів, фонди ЄБРР. Головні напрями діяльності ЄБРР в Україні.

Європейський Інвестиційний банк (ЄІБ), особливості його діяльності. Регіональні банки реконструкції та розвитку в Африці, Азії, Латинській Америці, їх роль в кредитуванні країн, що розвиваються.

Сітова криза заборгованості. Головна причина періодичної повторюваності світової кризи заборгованості. Основні напрямки вирішення проблеми відмови від платежів. Реструктуризація боргу. Проблеми зовнішньої заборгованості України.

Тема № 17

Платіжний баланс

Платіжний баланс та його структура. Рахунок поточних операцій. Рахунок руху капіталу. Рахунок офіційних резервів.

Стан платіжного балансу та позиції національної валюти. Механізм взаємозв'язку платіжного балансу, валютного курсу та відсоткових ставок. Платіжний баланс України та курс гривні.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТЕМА № 1

МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІЧНА СИСТЕМА

  1. Поняття, предмет та ознаки міжнародної економіки.

  2. Матеріальний зміст МЕВ, її структура, предмет та субєкти МЕВ.

  3. Види та характерні особливості МЕВ.

  4. Роль МЕ у вирішені проблем у світового господарства

Контрольні запитання.

  1. Поняття, предмет та ознаки міжнародних економічних відносин.

  2. Що являють собою системні ознаки міжнародних економічних відносин?

  3. Що являє собою міжнародна економіка як соціально-керована економіка ринкового типу?

  4. Які основні риси міжнародних економічних відносин характеризують її як інформаційну економіку в інформаційному суспільстві?

  5. Чому міжнародна економіка є відкритою системою?

Проблемні питання.

  1. Відомо, що визначення «міжнародна економіка» є дискусійним і, певною мірою, перекликається з категорією «міжнародні економічні відносини». В чому полягають їх спільні риси і відмінності?

  2. У чому, на Вашу думку, проявляється взаємозв’язок між формами МЕВ? Наведіть конкретні приклади.

Тести:

1. Міжнародна економіка у широкому розумінні - це:

а) теорія, що застосовується для вивчення економіки сучасного взаємозалежного світу.

б) теорія, що застосовується для вивчення міжнародних економічних відносин.

в) теорія, що застосовується для вивчення закономірності взаємодії господарських суб'єктів.

г) теорія, що застосовується для вивчення взаємодії господарських суб'єктів різних країн світу.

2. Міжнародна економіка у вузькому розумінні-це:

а) частина теорії ринкової економіки, що вивчає закономірності взаємодії господарських суб'єктів різної державної належності у сфері міжнародного обміну товарами та послугами, руху факторів виробництва та фінансування і формування міжнародної економічної політики.

б) частина теорії ринкової економіки, що вивчає закономірності взаємодії економік сучасного взаємозалежного світу.

в) частина теорії ринкової економіки, що вивчає закономірності взаємодії різних держав у сфері міжнародного обміну факторами виробництва та їх ринкові характеристики.

г) частина теорії ринкової економіки, що вивчає закономірності взаємодії різних держав в сфері міжнародних економічних відносин.

3. Міжнародна економіка сформувалася:

а) під час великих географічних відкриттів XV-XVI століть.

б) на початку ХІХ століття.

в) в кінці ХІХ - на початку ХХ століття.

г) у другій половині ХХ століття.