Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка практика фарма.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
78.85 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

Кафедра епізоотології, паразитології та

ветеринарно-санітарної експертизи

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для проходження навчальної практики

з дисципліни «Ветеринарна фармакологія»

для студентів спеціальності 6.110101 «Ветеринарна медицина»

ОДЕСА – 2014

Укладач:

доцент кафедри епізоотології, паразитології і ветеринарно-санітарної експертизи, к.вет.н., М.С. Хімич

асистент кафедри епізоотології, паразитології і ветеринарно-санітарної експертизи О.В. Оніщенко

Рецензент:

доцент кафедри фізіології, біохімії та мікробіології, к.б.н. Найда В.О.

Рекомендовано методичною комісією факультету ветеринарної медицини ОДАУ (протокол № 3 від «28» жовтня 2014 р.)

ВСТУП

Перед вищими навчальними закладами аграрного напряму стоїть завдання готувати висококваліфікованих спеціалістів, які повинні володіти теоретичною підготовкою і практичними навичками щодо вирішення практичних задач сучасного агропромислового комплексу. Виробниче навчання в умовах сільськогосподарських і фермерських господарств є важливою оргатзаційною і науково-методичною частиною подальшого удосконалення якості формування ветеринариях фахівців.

Основна мета методичиих вказівок – ознайомлення студентів з організацією навчальної практики з ветеринарної фармакології для надбання практичних навичок з даної дисципліни і закріплення теоретичних знань.

Учбова практика студентів з ветеринарної фармакології є важливою частиною підготовки висококваліфікованих ветеринарних лікарів на підставі програми, затвердженої Департаментом аграрної освіти, науки та дорадництва Міністерства аграрної політики України (2009 р.) та інструкції міністерства щодо проходження практики у вищих навчальних закладах.

  1. Основні положення, мета і завдання практики

Учбова практика має на меті підготовку студентів щодо поглибленого засвоєння ними практичних знань, вивченню професійних навичок, технології сільськогосподарського виробництва і методики наукових досліджень.

Перед початком учбової практики відповідальним викладачем кафедри проводяться інструктаж з питань охорони праці, техніки безпеки і особистої гігієни, виробничої санітарії та пожежної безпеки. Особлива увага надається правилам безпеки при роботі з медикаментами, хімічними речовинами і обладнанням, тваринами.

Мета: основна мета у підготовці ветеринарного лікаря при проходженні навчальної практики з дисципліни «Ветеринарна фармакологія» полягає в тому, щоб дати студентам практичні навички виписування рецептів, способів виготовлення різних лікарських форм, способів введення лікарських засобів, методики заготівлі лікарської рослинної сировини.

Завдання: при проходженні навчальної практики студенти закріплюють свої знання із загальної та спеціальної ветеринарної фармакології.

В ході проходження навчальної практики студенти закріплюють такі уміння і навички:

- приготування різних лікарських форм;

- виписування рецептів на різні лікарські форми;

- введення лікарських засобів різними шляхами;

- збір, заготівля, зберігання і використання рослинної лікарської сировини для використання у практиці ветеринарного лікаря.

Учбова практика проходить в аудиторіях під керівництвом викладачів кафедри. При цьому мається на увазі організація і контроль за виконанням программ практики. Тривалість практики 18 год. Навчальна практика закінчується заліком. Вся виконана студентом-практикантом робота повинна бути відображена в щоденнику, записи в якому ведуться щодня, розбірливо і повно.