Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
графика12(со вставкой)(1).doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Монотипія. Техніка монотипії.

Слово “монотипія” ( від грецького – один єдиний, слід, відбиток). Отже, монотипія – така техніка, коли за допомогою

відбивання ( друкування) отримують лише один екземпляр. Монотипія відома з Х\/ІІ ст. художники не часто звертаються до цієї техніки, бо вона вимагає великої уваги. Крім того не можна, як у графіці отримувати багато екземплярів. Але ця своєрідна техніка має свої художні цінності. Монотипію можна виконувати як акварельними так і олійними фарбами. Друкується зображення на папері. Папір може бути різноманітним - товстим і тонким. Для виконання монотипії слід мати пластину з металу, скла, кераміки, пластмаси або поліетиленову чи целофанову плівку, папір для чорновика і чистого відбитка, олівець , фарбу, фото валик, мило, кілька газет, скіпі дар, ножиці тканину. Але не для всіх видів монотипії потрібні ці речі. Наприклад, для монотипії виконаної аквареллю не потрібно скіпі дару, валика, тканини, а потрібно мило. Але завжди для монотипії треба мати пластинку на якій малюється і з якої відбивається зображення. Найзручнішою є пластина зі скла або прозорої пластмаси, бо через неї добре видно малюнок олівцем.

Папір для монотипії ( чистового відбитка ) треба зволожувати водою. Папір треба для початку змити ватним тампоном з двох сторін, а потім занурити у ванну з водою на декілька годин.

Для друкування папір має бути вологий, але не мокрий, зайву воду вбирають газетами або аркушами чистого паперу.

Монотипія виконана акварельними фарбами.

Спочатку на папері виконується олівцем малюнок. Він повинен бути лише контурний.

Роботу олівцем слід старанно продумати, бо це основа цієї композиції, якщо у малюнку олівцем є помилка виконана робота справляє не задовільне враження. Скло або прозора пластмаса мають бути більшим розміром від малюнка. Найкраще, коли скло дорівнює тому аркушеві паперу, на якому буде чистовий відбиток.

Готовий закінчений малюнок олівцем майбутньої композиції треба покласти під скло. Через нього добре видно усі лінії малюнка. Потім беруться акварельні фарби, пензлі, вода і мило. Зволожуються кусочком мила , набирається на пензель і цією мильною водою розводяться фарби. Фарба для роботи над монотипією повинна бути густа, а не водяниста і прозора, як для акварельної техніки. Кінчиком пензля, на палітрі, пробується колір, а потім цією мильною фарбою малюється на склі. Треба лише стежити. Щоб скло не пересувалось. Бо від такого зміщення деформується малюнок, який виконується на склі. Мильна фарба сохне швидко і тому одна фарба не зливається з іншою. Якщо малюнок фарбами по склу готовий і сухий, а папір вологий можна починати друкування.

Скло кладеться на рівну поверхню. З газети виймається вологий папір і поступово опускається на скло з нанесеним по ньому малюнком. На папір зверху кладеться газета і злегка притискується пальцями по всій площині паперу. Якщо папір добре притиснути, то цього вистачить для повного відбитка. Але, якщо папір мало лежав у воді, то треба сильніше натиснути на папір, щоб він перейняв фарбу зі скла.

Можна взяти гладкий предмет ( наприклад ручку від зубної щітки, гребінець, ложку )і акуратно посувати ним по паперу. Злегка натискуючи. Треба стежити, щоб папір не зсунувся, бо тоді

уся робота буде зіпсована. Можна взяти папір більший за скло і тоді кінці паперу прикріпити кнопками до поверхні столу.

Закінчивши відбивання, легко підіймається кінець паперу і робиться контроль за тим, чи добре відбитий малюнок. Якщо добре , відколються кнопки і папір з відбитком легко піднімається і кладеться на рівну площину для просихання. На склі залишається слід від виконаного малюнка, фарба з якого перейшла на папір. На нього можна ще раз накласти фарбу і зробити другий відбиток. Він буде подібний до першого, але не ідентичний, бо завжди при повторному малюванні не можна точно відтворити попередні мазки.