Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
графика12(со вставкой)(1).doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Малюнок пензлем і тушшю.

Робота пером і тушшю за своєю технікою дещо наближається до роботи олівцем. Але в роботі можна використати і пензель. Мазок

тоді соковитіший і м’якший, ним можна робити більші , ніж пером , темні місця, - плями, не зіпсувавши при цьому поверхні паперу .

Малюнок пензлем і тушшю гарно виглядає на білому і тонованому папері. Але його можна виконувати і безпосередньо на акварельному малюнку. Колір тоді служить фоном на якому чорною тушшю намальовані предмети (дерева, будинки, люди, тварини).

Фломастер.

Фломастером можна користуватися так як ручкою і пером. Це і є ручка, лише спеціального типу.

Фломастером легко класти штрихи на папері в усіх напрямках. Штрих його рівний, чіткий, красивий. Папір для фломастера може бути будь-який – гладкий і шорсткий.

Стержень фломастера буває різної товщини і форми дає різний за шириною слід. Для малювання можна використовувати водночас 2-3 фломастера, які дають різні штрихи; тоді широким фломастером малюють місця, де треба більше притемнювати площину, бо саме ширина штриха допомагає швидше заповнити темну пляму малюнка. А там, де необхідна більш тонка робота, де треба виводити дрібні, але виразні деталі, там очевидно краще підійде фломастер з точною лінією.

Техніка малюнка очеретиною

Штриховий малюнок очеретиною схожий на штриховий малюнок пером, але має свої особливості і переваги. Якщо порівняти малюнки виконані пером і очеретиною, то в першому випадку лінії малюнка строгішими і сухішими, лінії й штрихи, виконані очеретиною, значно вільніші, різної ширини і профілю, соковитіші і значно живописніші.

Цією технікою можна виконувати різноманітні малюнки, ілюстрації, штрихові оформлення та інші роботи.

Для виготовлення пера беруть звичайну дозрілу і вистояну очеретину. Це краще робити восени або взимку. Гарний міцний очерет розрізняють ще й за кольором: коричневий, коричнево – жовтий, блискучий відтінок ознака доброї якості. Для виготовлення пер з нижньої частини рослини (там вона значно твердіша і міцніша) нарізають очеретини різної товщини. Щоб очеретини могли краще зберігатися, краще зривати трохи вище від колінця на 2-3 міжкоління.

Застосування пера можна за власною манерою малюнка. Якщо подобається м’який і плавний штрих, тоді перо треба зробити довгим і тонким, якщо більш до вподоби тверді і міцні лінії, тоді перо роблять значно коротшим, якщо перо потрібне з широким штрихом, тоді кінчик пера зрізають на необхідну ширину. Якщо врахувати нахил руки при письмі чи малюнку, тоді й кінчик пера можна зрізати під певним кутом, але й тут треба враховувати силу натискування на перо.

Для малювання очеретиною можна користуватись різним папером. Малюють звичайним чорнилом і тушшю. Після роботи перо треба промити і легенько витерти ватою.

Щоб туш не загусала на кінці пера і краще “чіпалася” до паперу, в невеликих перервах між роботою перо краще встромити у шматок звичайної сирої картоплини.

Малювання олівцем ретуш.

Техніка малювання олівцем ретуш майже не відрізняється від техніки малювання звичайним м’яким графітовим олівцем, хоча має деякі свої особливості. Олівець ретуш не можна застругати так часто, як звичайно олівець. Грифель олівця ретуш значно товщий, ніж а за насиченістю ліній подібний на вугілля. Олівцем ретуш можна досягти соковитих жирних ліній, які однак, здаються ніби трохи рваними по краях. Це надає їм певної свіжості.

Малювати таким олівцем можна на різному папері, але краще на шорсткому , зернистому. Малюнок олівцем ретуш не тримається так міцно на папері, дещо брудниться. Щоб уникнути цього, закінчений малюнок можна закріпити за допомогою будь-якого лаку, яким користуються живописці, розвівши лак скипидаром або розчинником №1, у пропорції 1:1, а потім збризкати поверхню малюнка через пульверизатор. Замість лака можна використати звичайне знежирене молоко, до склянки якого додають білок з одного курячого яйця, старанно розмішуючи. Закріплювач можна приготувати ще й таким чином – розвести у скипидарі або спирті трохи потовченої каніфолі. На 100 г скипидару 3-5 г каніфолі. Щоб краще каніфоль розчинялась, можна злегка підігріти скипидар.

Закріплену і висушену роботу оформлюють у паспорту .