Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Студентам / ТБ / № 183 від 20. 08. 2008.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

11. Ремонт вантажопідіймальних кранів

1. Зупинку крана на ремонт повинна здійснювати особа, відповідальна за утримання крана в справному стані, відповідно до графіка ремонтів, затвердженого у визначеному роботодавцем порядку.

2. Допуск ремонтного персоналу на кран здійснюється:

механічної служби - за нарядом-допуском згідно з НПАОП 27.0-4.02-90;

електричної служби - за нарядом-допуском для робіт в електро-установках.

3. Під час сумісного проведення ремонту службами головного механіка та головного енергетика зупинка крана на ремонт повинна проводитися відповідальною особою від служби головного механіка.

4. Наряд-допуск не видається під час профілактичного огляду обладнання та технічного обслуговування вантажопідіймального крана. Під час проведення цих робіт необхідно проводити запис у журналі змінних завдань.

5. Працівник, відповідальний за утримання крана в справному стані, повинен:

виконати запис про зупинку крана на ремонт у журналах приймання і здачі змін крана, що ремонтується, а також сусідніх вантажопідіймальних кранів, що працюють в одному прогоні з краном, що ремонтується, а за необхідності - в суміжних прогонах.

Аналогічні записи робляться у вахтових журналах машиністів сусідніх кранів, що працюють на вищих або нижчих ярусах;

встановити вантажопідіймальний кран на ремонтній дільниці, вантажозахватний орган (електромагніт, грейфер) опустити на землю канати ослабити. Якщо ремонт крана проводиться поза ремонтною дільницею, місце його установки необхідно узгодити з технологічним персоналом цеху (відповідальною посадовою особою цеху, дільниці);

видати заявку черговому персоналу електрослужби на виконання необхідних відключень із записом в оперативному журналі. Черговий електромонтер повинен зробити запис про виконані відключення, встановленні закорочування і закрити на замок ввідні пристрої;

виставити знімні проектні тупики та сигнальні прапорці - ліхтарі червоного (жовтого) кольору на підкрановому шляху крана, що ремонтується, на відстані не менше 6 м від буферного пристрою крана у бік працівників у прогоні кранів (для рудогрейферного перевантажувача - не менше 10 м). Під час відключення головних тролеїв ремонтної ділянки крана тупики необхідно встановлювати на відстані не менше 3 м від розриву тролеїв у бік працівників кранів але не менше 6 м (для рудогрейферного перевантажувача - не менше 10 м) від буферного пристрою крана;

огородити зону ремонту під краном, вивісити застережні плакати. В місцях проходу людей і проїзду транспорту облаштувати прохідні та проїзні галереї та виставити спостерігачів за безпекою руху. В разі проходження під краном, що ремонтується, транспортних комунікацій, необхідних у технологічному процесі цеху, спільно з виконавцем робіт у кожному конкретному випадку вжити заходів, що забезпечують безпеку робіт під час пропуску транспорту через зону ремонту, які включаються в план виконання робіт і узгоджуються з відповідальним керівником.

6. Відповідальний за виконання заходів від електрослужби сумісно з машиністом крана та виконавцем робіт повинен переконатися у відсутності напруги на крані та головних тролеях ремонтної дільниці, а також у неможливості випадкової подачі напруги на кран (наявність закорочень, замків на ввідних пристроях рубильниках, роз'єднувачах). Після цього ключ-бирка повинна вилучатися у машиніста крана із записом у журналі приймання-здачі змін.

7. Якщо ремонт крана проводиться у діючому цеху та при цьому у повітря робочої зони виділяються шкідливі речовини, роботодавець повинен забезпечити ремонтний персонал засобами індивідуального захисту органів дихання відповідно до вимог НПАОП 0.00-1.04-07 ( z0285-08 ).

8. Для двоярусного розташування кранів необхідно виконувати такі заходи безпеки:

під час ремонту крана верхнього ярусу на підкранових коліях нижнього ярусу необхідно встановлювати знімні тупики з відповідними сигналами. Машиністи кранів нижнього ярусу повинні попереджатися про це із записом у журналах приймання та здачі змін;

під час ремонту крана нижнього ярусу знімні тупики для кранів верхнього ярусу можуть не встановлюватися, якщо відстань між кранами по вертикалі більше 1,8 м. Машиністи кранів верхнього ярусу повинні попереджатися про це із записом у журналах приймання та здачі змін. На крані нижнього ярусу, що ремонтується, необхідно виставити не менше двох спостерігачів з числа ремонтного персоналу які повинні попереджати ремонтників про наближення кранів верхнього ярусу;

під час ремонту консольно-поворотних і консольних кранів, розташованих у нижніх ярусах, уяких відстань між кранами по вертикалі менше 1,8 м, необхідно встановлювати тупики на підкранових коліях верхнього ярусу.

9. Якщо кран, що перебуває в ремонті, необхідно пересунути або включити будь-який з його механізмів, керівник ремонту зобов'язаний прибрати інструмент, вивести ремонтний персонал з крана в безпечне місце, після чого повернути машиністу крана ключ-бирку та дати дозвіл на включення механізму. У випадку, якщо керівник ремонту поза зоною видимості машиніста крана, то для дублювання команд необхідно виставляти сигнальника.

У разі, якщо кран було пересунуто на нове місце для продовження ремонту, необхідно провести перестановку знімних тупиків на підкранових коліях з урахуванням вимог пункту 5 глави 11 розділу IV цих Правил.

10. Під час ремонту обладнання, розташованого на візку крана, візок необхідно встановити в крайнє положення з протилежної сторони від головних тролеїв.

11. Під час виконання всіх видів ремонтних робіт на візку крана ремонтний персонал повинен бути в захисних касках та закріплюватися запобіжним поясом за надійні металоконструкції, зазначені керівником робіт.

12. У будівлях, де встановлено однобалкові та двобалкові підвісні крани, що не мають галерей і майданчиків для обслуговування механізмів, повинні бути обладнані ремонтні майданчики, що дозволяють мати зручний і безпечний доступ до механізмів і електроустаткування кранів.

Замість стаціонарних ремонтних майданчиків дозволяється застосовувати пересувні. У разі, коли відстань від підлоги ремонтного майданчика до нижніх частин крана менше 1,8 м, двері для входу на ремонтний майданчик повинні бути обладнані замком і автоматичним електроблокуванням, що знімає напругу з головних тролеїв ремонтної дільниці.

13. Якщо в настилі галереї ремонтного майданчика влаштовано люк для входу, він повинен мати розміри не менше 0,5х0,5 м, бути обладнаний кришкою, що легко та зручно відкривається.

14. Настил ремонтних майданчиків повинен бути міцним, металевим або дерев'яним (якщо це допустимо за протипожежними нормами). Настил повинен бути по всьому майданчику. Металевий настил повинен бути таким, щоб виключалася можливість ковзання ніг (листи сталеві рифлені, дірчасті тощо). У разі застосування для настилів листів з отворами розміри їх не повинні перевищувати 20 мм.

15. Драбини для доступу з підлоги на ремонтні майданчики повинні бути розташовані так, щоб виключалася можливість затискання людей, що перебувають на них, краном, що рухається, або його кабіною.

16. Використовувати металеві та залізобетонні конструкції будівель під час підйому обладнання та металоконструкцій крана дозволяється тільки за умови перевірки розрахунком міцності цих конструкцій та наявності дозволу проектної організації.

17. Для запобігання падінню ремонтних пристосувань та інструменту їх необхідно прив'язувати до запобіжного пояса. Запобіжний пояс для цього повинен мати стропи з бавовняної пряжі, капронового шнура тощо.

Експлуатувати кран під час його ремонту не дозволяється.

18. До зварювання елементів металоконструкцій вантажопідіймальних кранів і машин допускаються зварники, атестовані відповідно до вимог Правил атестації зварників, затверджених наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 19.04.96 № 61 (z0262-96), зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 31.05.96 за № 262/1287 (НПАОП 0.00-1.16-96).

19. Дозвіл на роботу крана після ремонту видає особа, відповідальна за утримання його в справному стані, із відповідним записом у журналі приймання - здачі змін машиністами вантажопідіймальних кранів.

20. Після ремонту крана перед початком випробування механізмів ключ-бирку необхідно повернути кранівнику, який повинен ввімкнути або відімкнути механізми крана тільки за командою особи, відповідальної за утримання крана в справному стані, або відповідального керівника ремонту, який допускає бригаду до роботи після виведення виробником робіт усіх працівників у безпечне місце.

Начальник управління

організації державного

нагляду в металургії,

енергетиці, будівництві

та котлонагляду В.Іванченко

Додаток

до Правил охорони праці

під час ремонту устаткування

на підприємствах чорної металургії

АКТ-ДОПУСК

для виконання робіт на території підприємства (цеху, дільниці)

м. ______________________ "___" ______________20___ р.

_____________________________________________________________________________________

(назва підприємства (цеху, дільниці)

Ми, що нижче підписалися, начальник цеху (дільниці) _____________________________________

_____________________________________________________________________________________

(прізвище, ім'я та по батькові)

та представник генерального підрядника, відповідальний за виробництво робіт:

_____________________________________________________________________________________

(прізвище, ім'я та по батькові, посада)

склали цей акт про таке

Підприємство надає ділянку, обмежену координатами

_____________________________________________________________________________________(назва осей, відміток і № креслень)

Для виконання на ній __________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

(найменування роботи)

під керівництвом технічного персоналу - представника генерального підрядника на такий термін:

Початок "_____"_______________ 20___р. закінчення "______"_______________20___ р.

До початку робіт необхідно виконати такі заходи, що забезпечують безпеку проведення робіт.

№ з/п

Назва заходу

Строк виконання

Виконавець

Начальник цеху (дільниці) ___________________________

(підпис)

Відповідальний представник

генерального підрядника ___________________________

(підпис)