Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Студентам / ТБ / № 183 від 20. 08. 2008.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

10. Ремонт обладнання та агрегатів у коксохімічному виробництві

1. Капітальні та поточні ремонти основного технологічного обладнання коксохімічного виробництва (вагоноперекидачі, вуглеперевантажувачі, машини флотаційні та відсаджувальні, коксові батареї, коксові машини, колони бензольні та ректифікаційні, скрубери, знефенолювальні та сірчані сатуратори, куби смолоперегінні, преси для обробки нафталіну, печі для розгонки смоли тощо), що потребують застосування комплексу вантажопідіймальних машин і пристосувань (крани, лебідки, щогли), повинні виконуватися за розробленими та затвердженими роботодавцем ПОР, ТК, ПВР з наведенням розрахунків.

2. Перед початком ремонту обладнання, машин, апаратів підрядною організацією замовником повинно бути проведено детальне обстеження стану несучих і підтримуючих конструкцій, вузлів для запобігання можливому їх обваленню в процесі ремонту та визначення послідовності виконання робіт.

3. Якщо в зоні ремонту або в безпосередній близькості від неї розміщені діючі апарати, посудини, що працюють під тиском, машини і механізми, службою експлуатації повинні бути вжиті заходи, що унеможливлюють виникнення небезпеки для ремонтного персоналу.

4. Зупинені для внутрішнього огляду, очищення або ремонту обладнання агрегати, апарати та комунікації повинні бути надійно відключені замовником від діючих парових, водяних, технологічних трубопроводів, газоходів, апаратів із забезпеченням повітряного розриву не менше 200 мм, а також від джерел живлення електроенергії. На всіх видах трубопроводів повинні бути встановлені заглушки. Обладнання, агрегати, апарати та комунікації необхідно звільнити від технологічних матеріалів, що залишилися в них.

Агрегати, апарати та комунікації, що містять під час робочого режиму токсичні або вибухонебезпечні рідини, гази, пари та пил, окрім того, повинні бути продуті парою або інертним газом.

Перед розкриттям агрегати, апарати та комунікації, що мають на внутрішніх поверхнях відкладення смол, полімерів, пірофорного заліза та не визначених осадів, необхідно пропарити, а після розкриття відкладення зволожити, зібрати та видалити в пожежобезпечне місце для утилізації.

5. Всі роботи з відключення діючих апаратів, посудин і трубопроводів, а також очищення від залишків технологічних продуктів, пропарювання та інші підготовчі заходи повинні виконуватися експлуатаційним персоналом.

Ремонтний персонал не повинен ставати до роботи, поки експлуатаційний персонал не виконає всі зазначені операції.

6. Для внутрішнього освітлення апаратів, ємностей під час їх ремонтув діючих вибухо- і пожежонебезпечних цехах повинні застосовуватися світильники у вибухозахисному виконанні напругою не більше 12 В.

7. Всі роботи всередині апаратів, резервуарів, посудин і каналів повинні виконуватися навченими працівниками із застосуванням шлангових протигазів. У разі, коли вміст пари та газів буде нижче за допустимі санітарні норми і концентрації та неможливості їх підвищення в процесі роботи, дозволяється виконання робіт без протигаза, але за його наявності і напоготові.

Аналіз стану повітряного середовища в процесі ведення робіт повинен здійснюватися на вміст токсичних речовин шляхом взяття проб повітря в найбільш небезпечних (погано вентильованих) місцях перед кожним відновленням робіт.

Під час виконання робіт, пов'язаних з перебуванням людей усередині апаратів і газопроводів, необхідно відбирати проби та проводити їх аналіз не рідше ніж через кожну годину.

8. Каналізаційні колодязі перед спуском у них працівників повинні бути провентильовані, відібрано пробу повітряного середовища та зроблено його аналіз на вміст шкідливих та небезпечних речовин. Роботи в колодязях є газонебезпечними та повинні виконуватися за нарядом-допуском.

Для робіт у колодязях необхідно призначати бригади в складі не менше трьох чоловік, двоє з яких повинні перебувати на поверхні та спостерігати за працівником.

Не дозволяється опускатися в колодязі без шлангового дихального апарата та рятувального пояса.

9. Під час кладки коксових печей і складування вогнетривів необхідно вживати заходів, спрямованих на усунення пилоутворення шляхом механізації та герметизації розчинозмішувальних вузлів, застосування пластифікованих мергелів, пилососів для очищення кладки, зволоження під час прибирання стелажів.

10. Підйом вантажів тельферами дозволяється тільки в підземних шахтах, а переміщення - вздовж тепляка над верхніми стелажами. Переміщення вантажів над працюючими ланками не дозволяється.

11. Попередню заготовку вогнетривів на робочих місцях необхідно виконувати на тій половині коксової батареї, де кладка в даний момент не здійснюється.

12. На робочих місцях і стелажах тепляка необхідно:

щоденно після закінчення зміни проводити прибирання відходів розчину, бою або бракованих цеглин, пилу та сміття після рясного зволоження поверхонь, що прибираються;

не скидати зі стелажів тепляка будівельне сміття, відходи розчину; їх необхідно прибирати в спеціальний контейнер або спускати по закритому жолобу;

після того, як кладка регенераторів досягла рівня стелажів, зазор між стелажами тепляка та кладкою закрити дошками, щоб виключити можливість розсипу сміття вниз.

13. Ремонти, що проводяться в особливо небезпечних специфічних умовах, наприклад, ремонт окремих печей на коксовій батареї, дверезнімальної машини або її колій в умовах безперервного руху гасильного вагона з гарячим коксом, ремонт рампи в умовах підвищеного вмісту пари в повітрі, потребують запобіжних спеціальних засобів, що повинні бути передбачені в ПОР (влаштування спеціальних постів, попереджання машиніста про ремонти, що проводяться, зменшення швидкості пересування коксових машин тощо).

14. Для унеможливлення заїзду коксових машин у зону ремонтних робіт повинні бути встановлені з обох боків робочої зони тупики та спеціальні застережні знаки.

У разі неможливості встановлення тупиків необхідно опрацьовувати спеціальні запобіжні заходи, що забезпечують безпеку робіт (зниження швидкості пересування коксових машин, безперервна подача звукових сигналів, призначення спостерігачів, повідомлення ремонтного персоналу тощо).

15. Проїзд коксових машин через ремонтну дільницю дозволяється відповідальною посадовою особою після виведення людей з небезпечної зони.

16. Під час виконання ремонтних робіт в умовах діючих цехів необхідно використовувати засоби індивідуального захисту відповідно до вимог НПАОП 0.00-4.01-08 (z0446-08).