Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Студентам / ТБ / № 183 від 20. 08. 2008.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

IV. Вимоги охорони праці під час ремонту металургійного устаткування, агрегатів і апаратів

1. Ремонт основного технологічного гірничорудного, збагачувального та агломераційного обладнання

1. Ремонт гірничорудного, збагачувального та агломераційного обладнання необхідно виконувати відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів з обов'язковим забезпеченням працівників зайнятих на зазначених роботах, відповідними засобами захисту відповідно до вимог НПАОП 0.00-4.01-08 (z0446-08).

Під час ремонту технологічного обладнання електрична схема приводу повинна бути розібрана, а на пускових пристроях вивішені плакати: "Не вмикати - працюють люди".

2. Перед початком ремонту обладнання робота машин і механізмів повинна бути припинена. Ремонт обладнання та апаратів (бункерів, дробарок, грохотів, класифікаторів, чанів, зумпфів, флотаційних машин, конвеєрів тощо) можна починати тільки після очищення та промивання від матеріалу, який у них міститься, пилу, а також після розбирання електричної схеми та одержання бирки допускаючим до робіт.

3. Виконувати ремонтні роботи (або огляд) усередині обладнання з обертовими роторами (молоткові, кулачкові дробарки, барабанні грохоти, змішувачі тощо) дозволяється лише після надійного закріплення відкритих кришок корпусів (кожухів) даного обладнання в положенні, що унеможливлює їх мимовільне закриття.

Завантажувальні отвори дробарок, грохотів, а також місця подачі сировини в барабани, змішувачі тощо необхідно перекривати для запобігання випадковому падінню сторонніх предметів.

4. Ремонт вентиляторів, з'єднаних з колектором запиленого повітря, що перебуває під розрідженням (під час роботи цеху), дозволяється виконувати тільки, якщо загальмовано ротор, що унеможливлює його провертання, а також відключеним від мережі приводом.

5. Підйом і спуск людей під час ремонту дробарок необхідно проводити за допомогоюдрабин. Не дозволяється спуск людей в робочу зону без запобіжного пояса і страхувальної мотузки.

6. Повертати барабан млина, а також вибивати футерувальні болт під час укладання нової футеровки в барабані млина, якщо в ньому перебувають люди, не дозволяється.

7. Під час заміни футеровки млинів повинні бути передбачені пристрої, що запобігають довільному повороту млинів.

8. Замін футеровки млинів дозволяється проводити як з попереднім вивантаженням, так ібез вивантаження з нього дробильних тіл.

У разі заміни футеровки без вивантаженнядробильних тіл усередині млина необхідно влаштовувати настил та дотримуватись запобіжних особливих заходів безпеки, що передбачені інструкцією, затвердженою роботодавцем.

9. Під час зварювання або різання футерувальних плит усередині барабана млина необхідно здійснювати примусове провітрювання для забезпечення нормального складу повітря або періодично продувати стисненим повітрям.

10. Заливання футеровок розплавленим цинком повинно виконуватися працівниками, спеціально навченими, проінструктованими, досвідченими у виконанні таких робіт, забезпеченими спецодягом і засобами індивідуального захисту, обов'язково у присутності відповідальної посадової особи.

11. Ремонт конвеєрних стрічок необхідно проводити методом холодної або гарячої вулканізації.

Заміну конвеєрної стрічки на конвеєрах і зшивання кінців стрічок, ланцюгів елеваторів тощо необхідно виконувати за допомогою такелажних пристроїв відповідної вантажопідйомності. Вулканізацію кінців конвеєрних стрічок необхідно проводити з дотриманням вимог інструкцій, опрацьованих і затверджених роботодавцем у визначеному порядку.

12. Сушильні агрегати (сушильні барабани, шахтні та електричні печі тощо) дозволяється ремонтувати лише після повної їх зупинки, продування, відключення подачі теплоносія та зниження температури ділянки, що підлягає ремонту, близько до 43 град.С за відсутності загазованості.

13. Під час зупинки агломераційних (випалювальних) машин для поточного та капітального ремонту тягодуттьові установки дозволяється зупиняти тільки після припинення подачі природного газу або мазуту до пальників, встановлення заглушки та продування парою колекторів через свічки до отримання позитивного аналізу повітря. Продувальні свічки необхідно залишати відкритими.

14. Ремонт кладки горна агломераційної (випалювальної) машини необхідно проводити після видачі наряду-допуску, розбирання електричної схеми приводів машини та тягодуттьових засобів, встановлення переносного вентилятора для подачі холодного повітря.

Охолоджувати кладку горна водою не дозволяється.

Під час проведення ремонту в горні випалювальної машини необхідно використовувати переносні електричні світильники напругою не вище ніж 12 В.

15. Під час ремонту горнів трубопроводи витратних баків, по яких підводять пальне до форсунок, повинні бути перекриті засувками та заглушкою, а також звільнені від залишків пального. Робочі баки повинні мати зливні пристрої для зливу пального в аварійні баки.

16. Під час проведення ремонтних робіт на трактах відхідних газів або заміні роторів тягодуттьових установок для усунення просочення продуктів горіння з бортів перед засувкою з боку ексгаустера, димососа або вентилятора необхідно встановлювати заглушку.

17. Обладнання, що працює в середовищі з токсичними реагентами перед ремонтом необхідно ретельно очистити та знешкодити токсичні речовини.

18. Каналізаційні колодязі перед спуском в них працівників для проведення ремонтних робіт повинні бути провентильовані. Для цих робіт необхідно призначати бригаду в складі не менше трьох чоловік двоє з яких повинні перебувати на поверхні та спостерігати за працівником, який працює в колодязі. Не дозволяється спускатися в колодязь без запобіжного пояса з наплічними пасками і страхувальною мотузкою. У разі неможливості повного видалення шкідливих домішок з колодязя спуск повинен бути тільки із застосуванням шлангового або ізолюючого протигаза.