Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Студентам / ТБ / № 183 від 20. 08. 2008.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

3. Ремонт феросплавних печей

1. Всі підготовчі та ремонтні роботи, які проводять до повної зупинки феросплавної печі в безпосередній близькості від неї, повинні передбачатися в спеціальному розділі ПОР із зазначенням заходів з їх безпечного виконання.

2. Передачу печі в ремонт необхідно проводити після повного розплавлення і подальшого охолоджування гарячих мас.

3. Повнота та надійність відключення печі від енергетичних комунікацій повинні перевірятися відповідальними представниками замовника і виконавця.

4. Під час ремонтних робіт на феросплавних печах з графітовими електродами останні повинні повністю видалятися, а електродотримачі надійно фіксуватися.

5. Під час ремонтних робіт на печах з електродами, що самоспікаються, останні необхідно встановлювати на спеціальні опори або підвісні піддони для запобігання їх опусканню або обриву під час проведення вибухових робіт. Міцність і стійкість опор або піддонів повинні відповідати проектним розрахункам, які необхідно вносити в ПОР окремим розділом.

6. Для безпечного ведення робіт унизу і нагорі печі тракт шихтоподачі необхідно відсікати від печі захисним перекриттям.

7. Роботи на печі дозволяється проводити після чотиригодинної витримки з моменту закінчення подачі води в піч.

8. На період охолодження поду працівники з печі повинні бути виведені, а наряд-допуск на проведення робіт вилучений.

9. Температура кладки печі не повинна перевищувати +43 град.С, а повітря -+40 град.С, при цьому повинні бути забезпечені припливна вентиляція, обдування працівників під час ремонтних робіт, застосування ЗІЗОД відповідно до вимог НПАОП 0.00-1.04-07 (z0285-08), а також необхідно дотримуватися режиму праці згідно з ДСН 3.4.6.042-99 та МР № 5172-90 для запобігання перегріву.

10. Ремонтні роботи дозволяються тільки після того, як спеціальна комісія пересвідчиться, що піч охолоджена.

11. Документація на руйнування футеровки та гарнісажу печі вибухом повинна складатися відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів.

12. Охолоджувати шпури необхідно згідно з інструкцією, затвердженою керівником організації, що проводить ремонт.

13. У разі появи в шпурі рідкого розплаву бурильні роботи на печі необхідно припинити та провести його випуск згідно з інструкцією, затвердженою роботодавцем.

14. Під час розбирання кладки екскаватором керувати роботами і всіма переміщеннями екскаватора по цеху повинна відповідальна посадова особа. Схема руху екскаватора до місця роботи повинна бути узгоджена з керівництвом цеху замовника.

15. Під час руху екскаватора по території заводу і цеху повинен бути виділений супровідник, який іде попереду рухомої машини на відстані 8-10 м.

16. Екскаватор на робочому місці повинен бути встановлений так щоб під час повороту платформи відстань до частин будівлі, що виступають, була не менше 1 м.

17. Щоб уникнути переміщення екскаватора в процесі роботи, його ходова частина повинна бути зафіксована упорами.

18. Під час роботи екскаватора всі працівники повинні бути видалені в безпечне місце; небезпечна зона повинна бути огороджена прапорцями та повинні бути виставлені сигнальники.

19. Одночасна робота екскаватора та скреперної лебідки не дозволяється.