Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Студентам / ТБ / № 183 від 20. 08. 2008.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

9. Ремонт устаткування та агрегатів у вогнетривкому виробництві

1. Перед початком ремонту обертової печі повинен бути відключений заглушкою підвідний газопровід та проведено всередині печі аналіз проб повітря на вміст шкідливих речовин.

Температура кладки печі не повинна перевищувати +43 град.С, а повітря - +40 град.С, при цьому повинна працювати припливна вентиляція та необхідно використовувати обдування працівників під час ремонтних робіт, застосовувати ЗІЗОД відповідно до вимог НПАОП 0.00-1.04-07 (z0285-08), а також дотримуватися режиму праці згідно з ДСН 3.4.6.042-99 та МР № 5172-90 для запобігання перегріву.

2. Обертова піч або барабан перед початком ремонту повинні бути зафіксовані за допомогою гальмівних пристроїв. Після відкатки гарячої головки печі отвір пересипної камери повинен бути закритий.

3. Перед початком ремонту вздовж корпуса печі за необхідності треба зверху встановити страхувальний трос діаметром 11,5-15,5 мм.

4. Під час заміни ванни або черпаків для завантаження необхідно брати до уваги положення печі щодо контрольних роликів.

5. Поворот обертової печі і холодильного барабана дозволяється тільки за письмовим дозволом особи, відповідальної за ремонтні роботи, з дотриманням вимог системи нарядів-допусків та биркової системи. Після повороту необхідно встановити спеціальні дерев'яні клинові прокладки між опорними роликами та бандажами.

6. На балках накатування з обох боків необхідно встановлювати обмежувачі (тупики).

7. Перед допуском працівників у піч необхідно перевірити надійність кладки, збити "навари" та завислу кладку.

8. Перед поворотом печі або холодильного барабана транспортери для подачі вогнетривів необхідно знеструмити, людей з печі або холодильного барабана вивести, виставити оточення.

9. У печі або холодильному барабані дозволяється перебування не менше ніж двох працівників.

10. Проведення робіт у місцях, де можлива поява шкідливих газів, дозволяється тільки після аналізу повітря, взятого відповідно до спеціального наряду-допуску у присутності газорятівника згідно з вимогами чинних нормативно-правових актів.

11. Газоходи перед ремонтом футеровки повинні бути провентильовані шляхом відкриття люків і включення димососів, а потім відключені.

12. Видалення стійок з-під кружал, зняття болтів, гайок, клинів під час розбирання опалубки дозволяється тільки з дозволу та під наглядом керівника робіт. На печах з кріпленням склепіння тягою видалення опалубки склепіння до затягування тяги не дозволяється.

13. Ремонти вагонів тунельних печей повинні виконуватися в спеціальних приміщеннях, обладнаних вантажопідіймальними, транспортними засобами та оглядовими ямами.

Приміщення повинні бути обладнані вентиляцією.

14. Ремонт стрічкових конвеєрів, дробарок, пресів, елеваторів, бігунів, скіпових підйомників та іншого обладнання вогнетривкого виробництва необхідно проводити з дотриманням положень биркової системи та системи нарядів-допусків.

15. Під час ремонту бункерів і силосів дозволяється робота зі стаціонарних драбин або скоб з обов'язковим використанням запобіжних поясів.

16. Під час ремонту преса пуансон повинен бути встановлений на упор. Регулювання преса, підтяжку підшипників і тяги необхідно виконувати на зупиненому пресі та відключеному приводі.

17. Не дозволяється ремонтувати прес у разі включення в електромережу двигунів і апаратури, а також електронагрівачів штепсельних пластин, пуансонів і прес-форм до зняття тиску в гідросистемі.