Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Студентам / ТБ / № 183 від 20. 08. 2008.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

8. Ремонт устаткування та агрегатів у прокатному, трубному та метизному виробництвах

1. Ремонт устаткування та агрегатів у прокатному, трубному та метизному виробництвах необхідно виконувати відповідно до вимог правил безпеки зазначених виробництв з обов'язковим забезпеченням працівників, зайнятих на цих роботах, відповідними засобами захисту (спецодягом, спецвзуттям, респіраторами, вачегами, захисними окулярами).

2. До початку ремонту нагрівального колодязя його кришка повинна бути знята та за необхідності проведено охолодження робочого простору водою. Охолодження водою шлаку та стін під час перебування людей в камері не дозволяється.

3. З боку діючих нагрівальних колодязів на шляхах наземно-кришкових кранів повинні бути встановлені тупики, що запобігають наїзду крана на чарунку, що ремонтується.

4. Під час видачі злитків з чарунки, сусідньої з тою, що ремонтується, ремонтний персонал повинен бути виведений в безпечне місце.

5. Розбирання робочого простору нагрівальних колодязів необхідно проводити за допомогою відбійних молотків або за допомогою екскаватора, обладнаного пневмомолотом.

6. Прибирання розібраної футеровки необхідно проводити краном з подальшим відвантаженням її в думпкар.

7. Камери нагрівальних колодязів протягом всього їх ремонту повинні бути огороджені по всьому периметру.

8. Під час демонтажу балок підвіски склепіння, глісажних труб і пальникових блоків усіх людей з печі необхідно вивести.

9. Перед допуском працівників у камери рекуператорів необхідно оглянути стан склепінь, стін і металоконструкцій камер. У разі деформації металоконструкцій, стін склепіння рекуператорів повинні бути обвалені.

10. Під час допуску працівників для проведення ремонту в камері рекуператора необхідно провести аналіз проб повітря на вміст шкідливих речовин, а також регулярно проводити цей аналіз на період виконання робіт.

11. Працівники, зайняті приготуванням розчину з додаванням рідкого скла для кладки рекуператорів і на кладці рекуператорів, повинні бути забезпечені засобами індивідуального захисту.

12. Кришки нагрівальних колодязів повинні ремонтуватися на спеціальному стенді. Гарячий ремонт кришок нагрівальних колодязів, а також їх заміну необхідно виконувати за межами камери. За необхідності цю роботу дозволяється виконувати без знімання кришки з колодязя за умов вжиття всіх необхідних заходів безпеки.

13. Ремонт наземно-кришкових машин повинен виконуватися з дотриманням вимог биркової системи на спеціальній ремонтній дільниці, на якій виставлено захисні та сигнальні пристрої.

14. Ремонт зливковозів повинен проводитися на спеціальній дільниці з використанням відповідного ремонтного устаткування.

15. Ремонт агрегатів і колії зливкоподачі дозволяється тільки після відключення тролей, встановлення переносного заземлення з дотриманням вимог наряду-допуску і биркової системи.

16. Обладнання електротермічних установок необхідно ремонтувати тільки при знятій напрузі.

17. Зважаючи на велику різноманітність прокатних станів, а також особливості їх улаштування та експлуатації, для кожного стану повинні бути розроблені окремі вимоги безпеки для експлуатаційного та ремонтного персоналу. Загальні вимоги, зокрема такі:

перед початком ремонтних робіт прокатний стан необхідно повністю відключити від усіх джерел електроживлення, за винятком джерел живлення, необхідних для проведення ремонтних робіт (живлення вантажопідіймальних машин, зварювальних пристроїв, освітлення), та захистити з боку проходів огорожею, вивісити попереджувальні плакати;

під час ремонту деталей, знятих зі стану, необхідно дотримуватись вимог інструкцій з охорони праці.

18. Ремонт рольгангів і шлеперів необхідно проводити з дотриманням биркової системи та системи нарядів-допусків.

19. Ремонт зрівноважувальних пристроїв необхідно проводити після повної зупинки стану з дотриманням биркової системи та системи нарядів-допусків.

20. Ремонт механізмів, розташованих під підйомно-хитними столами, необхідно проводити на зупиненому стані. Під час ремонту підйомно-хитний стіл повинен бути надійно закріплений.

21. Під час ремонту обладнання, встановленого над тунелями (рольганги, маніпулятори, моталки тощо), отвори повинні бути перекриті настилами, ґратами, а на ролики рольгангів і ґрати холодильників повинні бути настелені трапи.

22. Скидати донизу під рольганги будь-які предмети не дозволяється. Вони повинні укладатися в спеціальні ящики, короби або відра.

23. Всі демонтовані деталі та металоконструкції необхідно укладати надійно на спеціально відведені місця, не захаращувати проходів.

24. Під час ремонтних робіт на головному приводі лінії стану всі дії ремонтників необхідно погоджувати з електротехнічним персоналом.

25. Під час очищення жолобів від окалини, заміни залізничних колій, колій зливкоподачі та візків струмознімачів, ремонту бар'єра та рихтування тролеїв зливкоподачі, заміни підкранових колій, під час демонтажу та монтажу великовагових деталей і вузлів проводити роботи у два яруси та більше не дозволяється.

26. Прибирати окалину з жолобів дозволяється після зупинки стану, перевірки робочого місця, виконання вимог безпеки, наведених в інструкції для фаху даного виду робіт.

27. Під час демонтажу та монтажу балок, що охолоджуються водою напрямних сковзалів і квадратів, рольганг напроти методичної печі що ремонтується, повинен бути відключений або перекритий металевим майданчиком, що забезпечує безпеку зазначених робіт.

28. Перебування людей в баках рідкого палива для ремонту дозволяється тільки за нарядом-допуском після їх відключення від трубопроводів з установкою заглушок, повного випорожнення, пропарювання, провітрювання та аналізу повітря на вміст кисню та шкідливих домішок при температурі повітря +40 град.С.

29. Під час перебування людей в баках всі люки повинні бути відкриті. Якщо відкриті люки не забезпечують належного провітрювання, необхідно застосувати штучну припливно-витяжну вентиляцію. Під час роботи всередині баків дозволяється використовувати електроінструмент, що живиться від напруги не вище 42 В, а освітлення від напруги не вище 12 В. При цьому знижувальні трансформатори та вимикачі необхідно розташовувати поза баками.

30. Під час ремонту моталок дрібносортних і дротяних станів приймальні трубки (воронки) повинні бути заглушені, щоб уникнути потрапляння в них прокату.

31. За необхідності транспортування металу (готової продукції прокату) поблизу місця ремонтних робіт або над ним ремонт повинен бути припинений, а ремонтний персонал виведений з небезпечної зони.

32. У виняткових випадках під час ремонтних робіт, де необхідна тимчасова подача електроенергії на привід механізмів (заміна натискних гвинтів), повинно бути розроблено та вжито спеціальних заходів, що забезпечують безпечне перебування ремонтного персоналу на обладнанні, що ремонтується.

33. Під час випробування механізму, що ремонтується, до включення електродвигуна необхідно переконатися чи немає в агрегаті запасних деталей, приладів та інструментів, а також переконатися, чи в безпеці перебувають працівники, зайняті на ремонті цього агрегату, та ті, які працюють поруч.

34. Під час випробування механізмів не дозволяється гальмувати частини що обертаються, руками, ногами тощо.

35. Ремонтувати обладнання гідравлічних пресів і насосно-акумуляторних станцій, що перебувають під тиском, не дозволяється.

36. На пресі попереднього формування труб під час проведення ремонтних робіт біля пуансонів необхідно, щоб пуансон стояв на підставках, ресивер був розряджений, труби високого та середнього тиску були від'єднані від одного з двох клапанів наповнення.

37. Кислотні ванни перед ремонтом повинні бути звільнені від травильних або мийних розчинів, промиті нейтралізуючим розчином іпровітрені.

38. Ремонт кислотних комунікацій, обладнання та запірної арматури необхідно виконувати після звільнення кислотопроводу від кислоти або розчину та продування його стисненим повітрям. Необхідно на закриті вентилі вивішувати попереджувальні плакати та знеструмити двигуни насосів.

39. Вогневі та електрозварювальні роботи в маслопідвалах і маслотунелях дозволяється виконувати лише після зливу масла, промивки та пропарювання ємностей, на яких проводяться ремонтні роботи, провітрювання приміщень, аналізу повітря на вміст масляних парів та за нарядом-допуском.

Роботи повинні проводитися за наявності дозволу пожежної охорони підприємства та під наглядом її представника.

Вантажні люки (отвори) масляних підвалів і тунелів під час проведення ремонтних робіт повинні бути огороджені.

40. Не дозволяється складувати устаткування над масляними підвалами, галереями та тунелями.