Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Студентам / ТБ / № 183 від 20. 08. 2008.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

2. Ремонт доменних печей та їх допоміжних пристроїв

1. Всі капітальні ремонти доменних печей поділяються на три розряди.

До першого розряду належать капітальні ремонти печі, під час яких повністю замінюється вогнетривка кладка шахти, горна та поду. У деяких випадках частково або повністю міняють кожух печі та холодильних плит.

До другого розряду належать капітальні ремонти, під час яких повністю або частково замінюється вогнетривка кладка шахти печі і фурменої зони.

До третього розряду - капітальні ремонти, під час яких замінюються тільки засипний апарат і захисні сегменти.

Під час проведення зазначених робіт можливе виконання також і інших робіт з ремонту обладнання, що не впливають на загальну тривалість простою доменної печі на ремонті.

2. Перед кожною зупинкою доменної печі на капітальний ремонт роботодавець повинен видати наказ про призначення особи, відповідальної за видування печі, та затвердити заходи, які гарантують безпеку виконання робіт з видування.

3. Видування повинен проводити технологічний персонал згідно з інструкцією, затвердженою роботодавцем. Проведення підготовчих робіт і перебування ремонтного персоналу на доменній печі під час видування не дозволяється.

4. Перед зупинкою доменної печі на капітальний ремонт І розряду необхідно визначити масу нижньольоткового чавуну, що накопичився в поді печі, і забезпечити наявність ємностей необхідного об'єму для його зливу, а також рівень, на якому необхідно пробурити нижню льотку, щоб потрапити в низ нижньольоткового чавуну.

На доменних печах корисним об'ємом більше 700 м3 необхідно свердлити дві льотки - верхню та нижню. Через верхню льотку випускають чавун в чавуновозні ковші, а через нижню - у футеровані коробки, встановлені на платформах.

Під час свердління отворів для випуску нижньольоткового чавуну необхідно застосовувати бурильний верстат або перфоратор. Буріння необхідно виконувати коронкою діаметром до 100 мм. При наближенні до масиву рідкого чавуну буріння повинно бути припинено. Подальшу обробку отвору для випуску нижньольоткового чавуну необхідно проводити за допомогою кисню.

Одночасно з капітальними ремонтами I та II розрядів і реконструкцією доменних печей повинні виконуватися капітальні ремонти повітронагрівачів. Повітронагрівачі, що потребують невідкладних ремонтів, повинні бути відремонтовані, не очікуючи ремонту доменних печей.

5. Виконувати будь-які роботи з демонтажу та монтажу обладнання в приміщенні повітронагрівачів під час ремонту повітронагрівача на діючій печі без узгодження із службою експлуатації не дозволяється.

6. Послідовність демонтажу та монтажу обладнання повітронагрівача необхідно визначати за графіком проведення робіт та ремонтною технологічною документацією.

7. Надійність відключення повітронагрівача та забезпечення безпечних умов праці для ремонтного персоналу покладається на відповідальну особу із складу адміністрації доменного цеху.

Роботи, пов'язані з перебуванням працівників всередині печі, повітронагрівача, газопроводу, пиловловлювача, необхідно проводити з дотриманням таких вимог:

температура кладки печі не повинна перевищувати 43 град.С, а повітря - 40 град.С; при цьому необхідно використовувати припливну вентиляцію, обдування працівників під час ремонтних робіт, застосування ЗІЗОД відповідно до вимог Правил вибору та застосування засобів індивідуального захисту органів дихання, затверджених наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 28.12.2007 № 331 (z0285-08), зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 04.04.2008 за № 285/14976 (далі - НПАОП 0.00-1.04-07), а також дотримуватися режиму праці для апобігання перегріву згідно з ДСН 3.4.6.042-99 та МР № 5172-90;

вентиляція на робочих місцях повинна бути такою, щоб вміст шкідливих речовин у повітрі робочої зони не перевищував допустимі відповідно до санітарних норм. Стан повітряного середовища необхідно контролювати перед початком і в процесі виконання ремонтних робіт. Відновлення робіт після кожної перерви в роботі дозволяється тільки після аналізу повітря. Підготовчі роботи, пов'язані з перебуванням працівників всередині печі, пилоуловлювача, дозволяється проводити за умови застосування газозахисної апаратури у разі перевищення граничнодопустимої концентрації шкідливих речовин;

для працівників та осіб, які працюють всередині печі, повітронагрівача, газопроводу, пиловловлювача, повинні бути обладнані помости або підвісні колиски. Виконувати роботи, стоячи на матеріалах, не дозволяється.

Ремонти та очищення повітронагрівачів повинні проводитися з дотриманням таких вимог:

повітронагрівач повинен бути відключений від повітропроводів гарячого та холодного дуття і газопроводу металевими заглушками;

всі клапани (газовий, димовий, гарячого та холодного дуття) повинні бути щільно закриті; механічні приводи клапанів повинні бути надійно роз'єднані, а електричні - відімкнені;

перед початком робіт з капітального ремонту, а також під час поточних ремонтів повітронагрівач у зоні виконання ремонтних робіт повинен бути охолоджений до температури не вище ніж +43 град.С;

протягом всього ремонту повітронагрівач повинен провітрюватися причому повітря, що нагнітають, повинно створювати в повітронагрівачі позитивний тиск і виходити через нижні люки;

відповідальна особа від адміністрації доменного цеху повинна особисто переконатися в тому, що вжито всі заходи, що виключають потрапляння газу до повітронагрівача;

допуск працівників у повітронагрівач дозволяється тільки після аналізу повітря;

люки в камері згоряння, піднасадкового простору та в куполі повинні бути відкриті, димові клапани при цьому повинні бути закриті, розклинені та засипані піском;

закриття люків, розбирання цегляних заглушок і введення повітронагрівачів в експлуатацію необхідно проводити лише з відома особи, відповідальної за ремонт або чистку, і тільки після ретельної перевірки відсутності в повітронагрівачі працівників.

Під час розбирання перевальної стіни повітронагрівача із збереженням старої насадки вона повинна розкріплюватися за допомогою спеціальних розпірок в районі штуцерів.

Під час виконання ремонтних робіт, пов'язаних з перебуванням працівників на робочому майданчику та біля клапанів повітронагрівачів, останні з автоматичного режиму повинні переводитися на циклічне управління.

Під час переведення діючих повітронагрівачів з режиму "дуття" на режим "нагрів" і навпаки весь ремонтний персонал необхідно вивести в безпечне місце, якщо повітронагрівач не відключений від діючих комунікацій.

Через кожні дві години необхідно проводити аналіз повітря в повітронагрівачі та на робочому майданчику.

Повітропроводи перед ремонтом усередині повинні бути відокремлені від печі та повітронагрівачів. Сопла повинні бути зняті, а фурми щільно забиті глиною, всі люки на повітропроводах повинні бути відкриті.

Перед допуском працівників до роботи в гарячому повітропроводі необхідно перевірити відсутність тяги гарячого повітря з повітронагрівача в прямий гарячий газопровід і надійність закриття газових клапанів. Під час перебування працівників у повітропроводах маневрування клапанами повітронагрівачів не дозволяється. Приводи клапанів повинні бути вимкнені, а пускові прилади заблоковані.

Сушіння і розігрів повітронагрівачів повинні провадитися відповідно до спеціального графіка та інструкції підприємства, затверджених роботодавцем.

8. Газопроводи доменної печі, пиловловлювач повинні бути відокремлені від газоочистки, пропарені та провентильовані.

9. Газ, що виділяється з шихти, необхідно запалювати, а його горіння необхідно постійно контролювати службою експлуатації.

10. Роботи у висхідних газопроводах повинні виконуватися при демонтованому засипному апараті та перекритих висхідних газопроводах. Перекриття необхідно проводити на рівні колошникового майданчика.

11. Ремонт пиловловлювачів необхідно проводити після їх повного очищення від колошникового пилу, пропарювання з подальшою вентиляцією. У разі, якщо в доменній печі залишилися шихтові матеріали, необхідно проводити систематичний аналіз повітря на наявність оксиду вуглецю.

12. Допуск працівників всередину пиловловлювача дозволяється лише після отримання позитивного аналізу повітря, розкриття люків, огляду стану кладки та відсутності охолодей. У разі підвищення концентрації оксиду вуглецю вище санітарних норм роботи повинні виконуватися із застосуванням газозахисних апаратів.

13. Роботи всередині пиловловлювача повинні виконуватися не менше ніж двома працівниками під наглядом відповідальної посадової особи та газорятувальника.

14. Усі працівники, які перебувають усередині пиловловлювача на майданчику, повинні бути забезпечені запобіжними поясами і пристебнуті до страхувального каната.

15. Люки на пиловловлювачі дозволяється закривати після закінчення робіт, розбирання риштувань і майданчиків, видалення цегли, металу та дощок. Дозвіл на закриття люків повинна видавати особа, відповідальна за ремонт.

16. Роботи із заміни колошникового захисту на капітальних ремонтах III розряду повинні виконуватися працівниками, які навчені роботі в газозахисній апаратурі, при постійній присутності газорятувальника.

17. Під час виконання робіт із заміни захисних сегментів і ремонту купола всередині печі всі роботи, що виконуються вище за опорне кільце та нижче місця проведення заміни сегментів - нижче опорного кільця, повинні бути припинені.

18. Ремонт купола та колошникового захисту необхідно проводити з підвісного майданчика.

19. Одночасний ремонт захисних сегментів, купола всередині печі та виконання робіт, пов'язаних з порушенням щільності кожуха та фурмених приладів, не дозволяється.

20. Демонтаж і монтаж засипного апарата необхідно проводити монтажним візком доменної печі відповідної вантажопідйомності після його випробування. Строповка та комплектація вузлів повинні здійснюватися згідно з ПОР.

21. Під час опускання усередину доменної печі в процесі монтажу частин засипного апарата, кожуха печі, збільшених вузлів колошникового захисту всі працівники, які перебувають всередині печі і не пов'язані з даною роботою, повинні бути виведені назовні. Відновлення робіт усередині печі дозволяється тільки після встановлення та закріплення вузла в проектне положення.

22. Монтаж холодильників доменної печі необхідно проводити за допомогою тельферів, змонтованих на кільцевому монорельсі.

23. Монтаж вуглецевих блоків поду та горна необхідно виконувати механізмами, що дають змогу проводити роботи на всій площі та необхідній висоті.

24. Для ущільнення вуглецевої маси необхідно використовувати пневмо- та електротрамбовки. Останні повинні мати надійну ізоляцію струмопідвідних кабелів. Розігрівання бочок з пастою необхідно проводити у пароводяній ванні. Розігрівати їх на відкритому вогні не дозволяється.

25. Отвір печі після демонтажу чаші та великого конуса повинен бути огороджений. Висота огорожі повинна бути не менше1 м.

26. Монтажне устаткування для виконання робіт необхідно встановлювати та випробовувати в підготовчий період до зупинки доменної печі на ремонт. Випробування необхідно виконувати згідно з НПАОП 0.00-1.01-07 (z0784-07). Результати випробувань повинні бути оформлені актом.

27. Монтажні лебідки, призначені для маневрування майданчиком, повинні бути обладнані храповим механізмом на барабані. Знеструмлювати лебідки необхідно зняттям запобіжників.

28. Після монтажу підвісний майданчик повинен бути прийнятий в експлуатацію. Акт приймання повинна затверджувати особа, відповідальна за проведення ремонту.

29. Якщо для роботи усередині печі використовуються підвісні майданчики, які мають настил, що упритул примикає до кожуха печі, і при цьому майданчики надійно розкріплені, тоді працівники мають можливість не використовувати запобіжні пояси та страхувальні мотузки.

30. Спуск працівників на майданчик і підйом з нього необхідно проводити за допомогою драбин, обладнаних відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів.

31. Роботи з підвісного майданчика необхідно проводити під керівництвом відповідальної особи ремонтної організації.

32. Під час переміщення підвісного майданчика на новий горизонт матеріали та інструмент необхідно з нього прибрати, перебування на ньому людей не дозволяється.

33. Розбирання захисних сегментів дозволяється вести за наявності капітального перекриття під ними та тільки після закладення амбразур газовідводів.

Перед початком розбирання вогнетривкої кладки та захисних сегментів необхідно переконатися у відсутності відвислих масивів вогнетривкої кладки, захисних сегментів і охолодей.

34. У разі зриву охолодей перебування людей на підвісному майданчику не дозволяється.

Усі сумнівні місця повинні бути обвалені вибухами або за допомогою пневматичного інструменту з підвісного майданчика. Під час ведення вибухових робіт всіх, хто працює з підвісних майданчиків, на час вибуху необхідно вивести у безпечне місце. Після кожного вибуху необхідно ретельно оглянути стрічки та підвісні майданчики; лише за відсутності пошкоджень дозволяється подальше проведення робіт.

Проведення вибухових робіт повинно проводитися відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів. На проведення вибухових робіт повинен бути одержаний дозвіл відповідно до вимог Порядку видачі дозволів Державним комітетом з нагляду за охороною праці та його територіальними органами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2003 № 1631 (1631-2003-п) (НПАОП 0.00-4.05-03).

35. Небезпечна зона повинна бути визначена проектом вибухових робіт, і під час проведення вибухів вона повинна бути оточена сигнальниками.

36. Вибухові роботи дозволяється проводити після виведення всіх учасників ремонту в безпечне місце, перевірки всіх робочих місць керівником вибухових робіт і керівником ремонту.

37. Допуск працівників до робочих місць дозволяється тільки після подачі звукової команди "Відбій" і зняття оточення.

38. Буріння шпурів для вибухів і їх охолодження необхідно проводити відповідно до чинних нормативно-правових актів.

39. Роботи з розбирання вогнетривкої кладки необхідно вести з підвісного майданчика.

40. Під час розбирання кладки вручну майданчик повинен бути розташований на відстані не більше 150 мм від кладки.

41. Розбирати кладку необхідно за допомогою відбійних молотків або екскаваторів.

42. Під час розбирання кладка повинна систематично поливатися водою.

43. Майданчик для розбирання кладки та демонтажу холодильників за допомогою екскаватора необхідно підвішувати в печі на поліспасти або стрічки, кількість яких повинна визначатися розрахунком.

44. Для запобігання сходу екскаватора з майданчика він повинен мати по периметру обортовку заввишки не менше 500 мм.

45. Під час підвішування майданчика на поліспастах екскаватор повинен бути в свою чергу підвішений на центральному поліспасті.

46. Стеля кабіни машиніста екскаватора повинна бути захищена металевим листом завтовшки 3-5 мм; замість скління необхідно встановлювати захисну сітку.

47. Перебування на монтажному майданчику людей під час роботи екскаватора не дозволяється.

48. Обрушену кладку необхідно прибирати за допомогою скреперної лебідки. Небезпечна зона повинна бути визначена ПОР і захищена.

49. Під час розбирання кладки та демонтажу холодильників перебування людей в скреперному жолобі, біля отворів шахти та у фурменій зоні не дозволяється.

50. Для розділення ярусів (під час роботи в декілька ярусів) повинні застосовуватися бліндажні перекриття. Встановлювати їх необхідно відповідно до ПОР. Для забезпечення безпеки працівників на горновому майданчику повинен бути зроблений захисний дашок на рівні верху кільцевого повітропроводу.

Під час капітального ремонту II розряду на рівні засипу повинна бути забезпечена природна вентиляція (а за необхідності - припливно-витяжна вентиляція) і систематично проводитися аналіз повітря в шахті печі.

51. Кладку горна та фурменої зони необхідно виконувати з риштувань, обладнаних відповідно до чинних нормативно-правових актів.

52. Кладка шахти повинна виконуватися з металевих майданчиків, підвішених на стрічках. Дерев'яний настил необхідно виконувати з дощок обрізів хвойних порід завтовшки 40 мм.

53. Вагу матеріалу, що доставляється на майданчик, необхідно визначати під час проектування. На кожному майданчику повинна бути табличка із зазначенням дозволеного навантаження.

54. Дозволяється ведення кладки шахти з майданчика, підвішеного на поліспастах. При цьому майданчик необхідно додатково підвішувати на страхувальні (аварійні) канати. Діаметр канатів повинен визначатися за розрахунком.

55. Транспортери, встановлені для подачі вогнетривів всередину печі, повинні бути захищені в нижній частині сіткою, щоб уникнути падіння цеглин.

56. Двострічковий підйомник необхідно встановлювати в місцях найменшого руху людей; небезпечна зона навколо нього повинна бути огороджена.

57. Розбирання кладки купола повітронагрівача необхідно проводити з риштувань, видаляти кладку через отвір в камері горіння з відвантаженням в ковші або думпкари.

58. Розбирання насадки, основної та знімної частин камери горіння, радіальних стін необхідно проводити за допомогою відбійних молотків з подальшим видаленням матеріалу через камеру горіння.

59. Розбирання знімної частини камери горіння необхідно проводити з підвісного майданчика. Переміщення підвісного майданчика повинно проводитися двома ручними лебідками, одна з яких є страхувальною.

60. Переміщення майданчика дозволяється проводити тільки після забезпечення надійного зв'язку між працівниками, які працюють на ручній лебідці.

61. Всі працівники на підвісному майданчику в камері горіння повинні бути пристебнуті запобіжними поясами до страхувального каната, при цьому повинно бути не менше двох страхувальних канатів.

62. На підвісному майданчику одночасно повинні працювати не менше двох працівників.

63. Подачу вогнетривів необхідно здійснювати за допомогою тельфера, встановленого під куполом, або бадді, що переміщується по напрямних (струнах) із сталевого каната.

64. Між машиністом тельфера та тими, хто працює на майданчику, повинен бути встановлений надійний звуковий та світловий зв'язок. Порядок обміну сигналами повинен бути вивішений на майданчику.

65. Кладку купола повітронагрівача необхідно проводити з риштувань, встановлених на насадці. Перед установкою риштувань камери горіння і насадка повинні бути перекриті.

66. Ремонт футеровки та обвалення охолодей повинні проводитися з риштувань або підвісних майданчиків зверху вниз.

67. Перед проведенням робіт на похилому мосту повинні бути зроблені надійні перекриття, розташовані нижче місця проведення робіт. Скіпи повинні бути поставлені на упори.

68. Монтажні роботи в скіповій ямі дозволяється вести за умови що отвори горловини коксових бункерів і жолобів шихтових матеріалів закриті суцільними настилами.

69. Всі, хто працює на похилому мосту, повинні бути забезпечені запобіжними поясами.

70. Для безпечного переміщення по похилому мосту в коліях скіпів необхідно встановлювати драбини, прив'язані канатом до настилу похилого моста.

71. Під час багатоярусного ведення робіт перекриття необхідно влаштовувати через кожні 3-5 м по всій довжині похилого мосту.

72. Передачу в ремонт обладнання завантаження шихти необхідно проводити після повного очищення бункерів від матеріалу.

73. Під час ремонтних робіт в бункерах, за умови руху залізничних складів над бункерами, ґрати бункерів повинні бути надійно перекриті настилом, що унеможливлює падіння сторонніх предметів всередину бункера. Якщо залізничні колії обладнані тупиковими упорами, що виключає заїзд залізничного транспорту на бункери, ґрати бункерів можливо не перекривати.

74. Спуск працівників в бункер і робота в ньому повинні проводитися під безпосереднім керівництвом відповідальної особи.

75. Біля механізму затвора бункера повинен бути вивішений плакат "Матеріал не брати - в бункері працюють люди".

76. Про роботи в бункерах повинні бути попереджені диспетчери залізничного та доменного цехів.

77. Під час роботи в бункері для освітлення повинні застосовуватися лампи напругою не вище 12 В.

78. Ремонт вагонів-ваг повинен проводитися в спеціальному депо. У разі неможливості постановки їх в депо ремонт можна проводити на коліях.

При цьому тролеї повинні бути відключені, на них необхідно встановити (накласти) переносні заземлення, під скати поставити башмаки і виставити з обох боків обмежувачі (тупики) на відстані не менше ніж 5 м.