Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Студентам / ТБ / № 183 від 20. 08. 2008.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

4. Ремонт мартенівських печей

1. Поточний ремонт головного склепіння при місцевих прогарах дозволяється виконувати тільки після огляду стану підвісної системи та частини склепіння, що залишилася.

2. Під час поточного ремонту головного склепіння з улаштуванням металевої підвісної опалубки кінці металевих рейок повинні виходити за межі прогарів не менше 200 мм у кожну сторону від прогару. Тяга, що утримує металеву підвісну опалубку, повинна жорстко кріпитися до верхніх металевих конструкцій печі.

3. Ремонт головного склепіння повинен проводитися зі спеціальних трапів, укладених на обв'язку печі, підмості, кружала.

4. Розбирати кладку можна тільки після попереднього обстеження її стану для виявлення небезпечних місць. Обвалення та закріплення небезпечних ділянок кладки повинно проводитися у присутності відповідальної особи.

5. Температура кладки печі не повинна перевищувати +43 град.С, а повітря - +40 град.С, при цьому повинні бути забезпечені припливна вентиляція, обдування працівників під час ремонтних робіт, застосування ЗІЗОД відповідно до вимог НПАОП 0.00-1.04-07 (z0285-08), а також необхідно дотримуватись режиму праці для запобігання перегріву згідно з ДСН 3.4.6.042-99 та МР № 5172-90.

6. На великовантажних печах розбирання вогнетривкої кладки верхньої споруди печі дозволяється проводити за допомогою допоміжного візка заливального крана, на гак якого навішується спеціальний гак, машиною завалення наземного типу, обладнаною спеціальними пристроями на хоботі для ломки кладки, тракторами, вибухами. Для підриву та розпушення нижніх рядів поду необхідно застосовувати вибухи. Буріння шпурів у поду печі необхідно виконувати за допомогою бурильного верстата.

7. Руйнування окремих елементів футеровки, вогнетривкої кладки необхідно проводити за допомогою відбійних молотків з подальшим видаленням (зривом) частин кладки машиною завалення та іншими пристроями та механізмами, що призначені для цих цілей відповідно до ПОР.

8. Проводити розбирання кладки з приставних драбин не дозволяється.

9. На час обвалення на поду печі дозволяється за допомогою завалочної машини встановити ряд мульд, в які обвалюється склепіння. Після повного обвалення склепіння необхідно вручну прибрати бій вогнетриву в короби та мульди і відвантажити заливним краном і завалочною машиною.

10. Після прибирання бою вогнетриву від склепіння печі необхідно розібрати под печі, потім оглянути конструкції каркаса печі, регенераторів і шлаковиків. У разі потреби їх необхідно амінити або ремонтувати. Елементи каркаса печі необхідно монтувати за допомогою допоміжного візка заливного крана, при цьому необхідно звертати особливу увагу на правильне стропування елементів.

11. Місця збору та відвантаження обрушеної вогнетривкої кладки повинні бути огороджені. Доступ працівників в зону збору та відвантаження не дозволяється.

12. Під час видалення вогнетривів з шлаковиків за допомогою скреперної лебідки або бульдозера роботи в регенераторах необхідно припинити.

13. Під час розбирання кладки машинами місце роботи та небезпечна зона повинні бути огороджені. У місцях, де установка огорожі неможлива, повинні виставлятися сигнальники.

14. Розбирання кладки вертикальних каналів нижче від рівня робочого майданчика повинно проводитися з тимчасових майданчиків.

15. Допуск працівників в шлаковики дозволяється тільки після попередньої перевірки відповідальною особою стану кладки та надійності тимчасових перекриттів вертикальних каналів.

16. Розбирання склепіння регенераторів і шлаковиків необхідно починати від п'яткових балок. Під час розбирання склепіння регенераторів і шлаковиків перебувати на них не дозволяється.

17. Під час заміни склепіння регенераторів склепіння шлаковиків необхідно укріпити. Розкріплення склепіння шлаковиків повинне виконуватися за проектом.

18. Якщо сталося скупчення пилу в піднасадковому просторі вище рівня козелкових арок з боку лежака, проводити прибирання пилу методом підкопу не дозволяється. У цьому випадку прибирання пилу необхідно проводити тільки після повного видалення насадки.

19. Підрізування тяги підвіски головного склепіння мартенівської печі необхідно виконувати довгими різаками, починаючи від центру і далі в обидва боки до головок, зі спеціальних трапів, укладених на обв'язку верхньої споруди печі, за нормального надходження води у водоохолоджувальну арматуру.

Не дозволяється підрізати одночасно вертикальну тягу та куточки підвіски вільної цеглини.

20. Перед розбиранням головного склепіння мартенівської печі необхідно:

посипати под печі сипкими матеріалами (під час поточних ремонтів);

вимкнути вентилятори примусової подачі повітря в піч;

відкрити димові клапани та шибер, а штанги зафіксувати у відкритому положенні, що виключає можливість мимовільного закриття.

21. Розбирання головного склепіння необхідно проводити з закритими вертикальними каналами.

22. Під час ремонтів торцевих і бічних стін мартенівської печі на газовому тракті кесон повинен бути надійно закріплений до обв'язки печі. Не дозволяється під час демонтажу кесона працювати в шлаковиках.

23. Під час демонтажу "корзин" (полиць кронштейна та інших елементів) отвори вертикальних каналів повинні бути перекриті суцільним настилом.

24. Під час охолодження гарячої кладки мартенівської печі водою необхідно вживати заходи безпеки, що виключають можливість викиду гарячої води та пари. Охолодження нижньої будови печі може проводитися водою через невеликі отвори в торцевій стіні при повному відведенні пари з охолоджуваних ділянок і з цеху.

Під час охолодження футеровки печі водою проводити будь-які роботи над піччю не дозволяється.

25. Після охолодження водою гарячої кладки мартенівської печі та шлаку ремонтні роботи дозволяється проводити в разі хорошої видимості та після ретельного огляду кладки виконавцем робіт.

26. Одночасна робота на декількох ярусах мартенівської печі дозволяється в разі забезпечення безпеки працівників на всіх ділянках.

27. Під час використання дерев'яних елементів під опори для опалубки головного склепіння мартенівської печі повинні бути вжиті заходи, що виключають можливість їх загоряння.

Під час осідання або викривлення кружал, порушення опор кладку головного склепіння необхідно припинити та вивести людей в безпечну зону.

28. Після закінчення робіт на головному склепінні мартенівської печі всі матеріали, що залишилися на ньому, повинні бути прибрані. Скидати матеріали, що залишилися на головному склепінні, не дозволяється.

29. Розбирання опалубки головного склепіння мартенівської печі дозволяється проводити тільки після підвіски всього склепіння, а на динасовому склепінні - після забивання всіх замків.

30. Перед початком кладки в шлаковиках і регенераторах необхідно перевірити стан їх стін, склепінь і перекриттів.

31. Одночасно кладку насадки та склепіння регенератора необхідно проводити після влаштування суцільного захисного перекриття.

32. Під час часткового ремонту стін в регенераторах і шлаковиках розбирання кожної ділянки стін необхідно проводити тільки після закладення стіни на попередній ділянці.

33. Роботу в шлаковиках, якщо немає п'яткових балок у похилих склепіннях, необхідно проводити тільки після встановлення опалубок.

34. Кладку арочних склепінь шлаковиків і регенераторів необхідно проводити з міцних, надійно встановлених опалубок.

35. Під час кладки лежаків усі отвори для лазів, клапанів, шиберів повинні бути перекриті.

36. Перед закриттям торцевих стін шлаковиків і регенераторів, люків, лежаків, клапанів необхідно перевірити відсутність у них людей.

37. На роботи з ущільнення печі під час її розігрівання повинен видаватися окремий наряд-допуск. Ущільнення склепінь регенераторів і шлаковиків необхідно проводити зі спеціальних майданчиків, що виготовлені за проектом і встановлені на тій стороні печі, з якої видаляють продукти горіння.

38. Щоб уникнути заїзду завалочних машин у зону ремонту, на шляху з боку діючих печей повинні бути встановлені тупики та зроблено відповідні записи в журналі приймання та здачі змін машиністами діючих завалочних машин.

39. Тролеї завалочних машин в зоні ремонту повинні бути знеструмлені.

40. Проїзд ешелонів з мульдами уздовж печі, що ремонтується, дозволяється за узгодженням з особою, відповідальною за проведення ремонту, і після виведення людей у безпечне місце.

41. Залишати ешелон з мульдами в зоні ремонту та протягувати його завалочними машинами повз печі, що ремонтуються, не дозволяється.

42. У деяких цехах тверду шихту для діючих печей необхідно подавати тільки залізничною колією, розташованою поряд з піччю, що ремонтується. Тому для запобігання нещасним випадкам необхідно на час ремонту печі виставляти чергових сигнальників.

43. У цехах, де можлива подача твердої шихти об'їзним шляхом, на залізничній колії повинні бути обладнані тупики, що перешкоджають заїжджати ешелонам з шихтою в район ремонту мартенівської печі.

44. Після зупинки печі допуск працівників під ділянки склепіння стінок і арок повинен проводитися тільки після обвалення кладки, яку необхідно замінити.

Перед допуском працівників у робочий простір печі кришки вікон завалень повинні бути зняті.

45. Під час розбирання стінок залишати у висячому та в нестійкому положенні рами та інші частини арматури печі не дозволяється.

46. Перед проведенням вибухових робіт в шлаковиках вертикальні канали та вікна шлаковиків повинні бути закриті.

47. Після розбирання кладки головок печі до рівня робочого майданчика отвори, що утворюються, повинні бути перекриті або захищені вздовж кромки робочого майданчика.

48. Розбирати стіни вертикального каналу нижче рівня поду кесона дозволяється тільки після закріплення або зняття кесона.

49. Виконувати ремонтні роботи всередині нагрітого устаткування (печей, регенераторів, шлаковиків, ковшів тощо) дозволяється у тому випадку, якщо температура повітря в ньому не перевищує +40 град.С.

50. Перебування працівників ушлаковиках, якщо відкрито канали головок печей, не дозволяється.

Видалення шлаку та бою цеглини з шлаковиків під час капітальних, середніх і гарячих ремонтів печі, а також під час її експлуатації повинно бути механізовано.

51. Під час холодних ремонтів печей повинні проводитися ревізія та ремонт системи випарного охолодження та арматури з подальшим записом у спеціальному журналі.

52. Заміна рами вікна завалення повинна проводитися після попереднього видалення з неї води охолодження.

Під час заміни кришок і рам пересування мульдових візків перед піччю не дозволяється.

53. Під час проведення гарячого ремонту склепіння печі подача палива в піч повинна бути припинена. Температура поверхні склепіння не повинна перевищувати +43 град.С, а повітря - +40 град.С.

54. Проводити заміну шлакових чаш в печі, що ремонтується, та інші технологічні операції, не пов'язані з ремонтом печі, не дозволяється.

55. Під час запалення газу для сушки печі та під час пуску газу в піч після ремонту всі люди повинні бути віддалені від печі на безпечну відстань.

56. Газопроводи, що підводять газ до печі, що ремонтується, повинні бути надійно відключені глухими заглушками.

57. Зварювальні роботи в нижній споруді печі, що розміщується під робочим майданчиком, дозволяється проводити після контрольних вимірювань і аналізу повітря під робочим майданчиком. У разі загазованості необхідно включати вентилятори в нижній споруді печі.