Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учёба / 1290.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
11.77 Mб
Скачать

1.10 Методичні рекомендації

1.10.1 Рекомендована послідовність виконання 1-го пункту завдання

1) Завантажити систему за допомогою ярлика, через програмне меню, або через провідник; ознайомитися з командами MATLAB-меню File, Edit, View, Window, Help, призначенням кнопок панелі інструментів, змістом та призначення окремих вікон середовища MATLAB. Особливу увагу звернути на можливість зміни поточного каталогу (меню Current Directory на панелі інструменті) та встановлення доступу до каталогу (меню File Set Path).

2) Створити власну папку у робочій директорії work та встановити доступ до неї з середовища пакета MATLAB.

3) Запустити Simulink Library Browser за допомогою кнопки або з командного рядку MATLAB; ознайомитися з командами його меню File, Edit, View, Help та призначенням кнопок панелі інструментів Simulink. Усвідомити призначення функції Find на панелі інструментів.

4) Відкрити бібліотеки Simulink у графічному вигляді, ознайомитися з ними та спромогтися усвідомити за назвою їхні зміст і призначення. Ознайомитися із блоками, що входять до кожної з бібліотек; особливу увагу приділити блоками бібліотек Simulink і Power System Blockset;5) Відкрити вікно для створення нової Simulink-моделі, перетягти в нього декілька блоків з Simulink-бібліотек. Ознайомитися з командами меню File, Edit, View, Simulation, Format, Help Simulink-вікна та з основними прийомами створення і редагування моделей.

При виконанні останнього пункту спробуйте виконати такі дії: пересування блоку, його розмноження, поворот, зміну розміру, перейменування, приховування та візуалізацію імені, зміну кольору фону та контурів блока, зміну розміру шрифту; з‘єднання блоків між собою, розгалуження лінії зв‘язку, вставку незалежних коментарів, та коментарів, прив‘язаних до ліній зв‘язку; запис моделі у створену Вами папку.

1.10.2 Рекомендована послідовність виконання 2-го пункту завдання

1) Запустити демонстраційну програму MATLAB. Увагу зосередити на демонстраціях розділів Simulink і Blocksets Power System. Усвідомити загальне призначення кожної з демонстраційних моделей, при цьому не вносити у моделі жодних змін! (Якщо вони випадково були внесені, тоді не слід зберігати модель при її закритті.)

2) Відкрити демонстраційну модель, назва якої наведена у табл. 1.2, та зберегти її копію у власній папці, надавши їй оригінальне ім’я, що відрізняється від імен демонстраційних моделей та стандартних файлів MATLAB (наприклад, ivanov_demo_lab1). Усі подальші зміни виконувати лише у моделі, що збережена у власній папці! Ознайомитися з призначенням моделі в цілому та її підсистем. Серед останніх виділити замасковані і незамасковані підсистеми і ознайомитися із їхньою структурою. Виконати демонстраційне моделювання процесів в системі, переглянути результати, звернувши увагу на засіб їх фіксації.

3) Ознайомитися з параметрами діалогового вікна керування процесом моделювання (меню Simulation Simulation parameters), уяснити їхнє значення. Вивчити способи встановлення параметрів окремих блоків моделі. Виконати декілька пробних сеансів моделювання при різних параметрах меню Simulation Simulation parameters та різних параметрах блоків моделі.

Соседние файлы в папке Учёба