Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учёба / 1290.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
11.77 Mб
Скачать

1.6 Створення та редагування моделей

Перед початком формування структурної схеми необхідно відкрити для неї нове вікно (Simulink File New Model (^N) або MATLAB File New Model). При цьому відкривається вікно з заголовком “Untitled”. При запису в файл (File Save / Save as…) у якості заголовку вікна буде фігурувати призначене користувачем ім‘я файла, яке за замовчанням отримає поширення mdl.

Вже існуючу модель можна завантажити з меню Simulink або MATLAB (File Open) та із командного рядка MATLAB введенням в ній імені файла, в якому збережена модель, без поширення.

В основу створення та редагування моделей покладено, як і в більшості графічних Windows-додатків, принцип drag-and-drop (перетягни та покинь).

Копіювання блоків із бібліотек або з будь-якої вже існуючої моделі у вікно створеного файла після їх відкриття виконується мишею за допомогою операції drag (тягнути при натиснутій лівій клавіші миші). Аналогічно здійснюється переміщення блоків всередині вікна. Копіювання блоків всередині вікна виконується операцією drag right (тягнути при натиснутій правій клавіші миші). При цьому до імені нового блока додається цифра, що відображає порядковий номер копіювання, чим забезпечується унікальність імені кожного блока однієї моделі.

Імена блоків можна змінювати безпосереднім редагуванням. При цьому не можна їх дублювати або залишати блок без імені (ім‘я – пустий рядок), але можна сховати ім’я (Format Hide Name). Зворотна операція здійснюється командою Format Show Name. Для завершення редагування імені треба зробити щиглик мишею зовні поля введення тексту. Після цього ім‘я аналізується системою та чи приймається, чи відкидається нею з виведенням повідомлення. Для зміни шрифту імені (Format Font…) необхідно попередньо виділити сам блок, а не його ім‘я.

В довільній точці активного Simulink-вікна, що виділяється щигликом лівої клавіші миші, можна вставити будь-які коментарі (Annotations). Введення та редагування коментарю виконуються точно так, як відповідні операції з ім‘ям блока. В результаті утворюється новий специфічний блок, який відрізняється від інших блоків тим, що він не має ні піктограми, ні портів, ні вікна введення параметрів, а складається з одного імені, яке є текстом анотації. Рештою цей блок схожий на інші: його можна виділяти, копіювати, пересувати, знищувати і т.п.

Іменами можна відмічати і лінії зв‘язку. Для цього необхідно клацнути двічі лівою кнопкою миші по обраній з‘єднувальній лінії та ввести текст в утворене поле. Отриманий у такий спосіб надпис буде, на відміну від блока Note, прив‘язаний до лінії зв‘язку.

При пересуванні блока, до якого вже приєднані лінії зв‘язку, останні витягуються або скорочуються для збереження зв‘язків; кінці зв‘язків, не приєднані до блоку, що пересовується не змінюють своє положення. Перемістити блок в межах одного вікна без ліній зв‘язку (висунути блок з моделі) можна операцією <Shift>+drag.

Для виконання якої-небудь дії з будь-яким об‘єктом моделі (блоком, лінією зв‘язку, сукупністю блоків та/або зв‘язків, тобто фрагментом моделі, усією моделлю) його треба спочатку відмітити. Поодинокий об‘єкт виділяється щигликом лівої клавіші миші (click). Фрагмент моделі можна виділити такими способами:

- помітиті вибірково блоки або зв‘язки, не відпускаючи клавішу Shift (<Shift> + click);

- помітити підряд, тобто. заключити за допомогою мишки у прямокутник;

- помітити все (Edit Select All=^A).

Про те, що виділення відбулося, свідчать маленькі нефарбовані квадратики, розташовані в кутах обраних блоків та поблизу кінців обраних зв‘язків.

З поміченим блоком можна виконувати такі операції:

  • зміна розміру – drag за кут;

  • поворот на 90ОOptions Rotate або ^R;

  • поворот на 180ОOptions Flip Horisontal або ^I;

  • знищення – <Delete>;

  • всі операції функцій Edit, Options, Style меню Simulink.

Подвійний щиглик по піктограмі блока розкриває текстове вікно для введення його параметрів.

Параметри блока можуть бути подані як в чисельному вигляді, так і у вигляді імен змінних або математичних виразів. В останньому випадку до початку моделювання змінним повинні бути присвоєні значення. Це можна зробити з командного рядка Matlab або виконанням командного файла.

Зв‘язки встановлюються між вхідними та вихідними портами блоків. Стрілка на зв‘язку показує напрямок потоку даних. Утворюються зв‘язки у такі способи:

  • довільно кусочно-неперервно (drag від порту з перериванням цієї операції в бажаних точках зламу);

  • з автоматичним розташуванням точок зламу.

Автоматичне розташування точок зламу забезпечується при виконанні операції drag від порту до порту без переривання, а також при швидкому з‘єднанні блоків, яке виконується у такий спосіб: помічається початковий блок або блоки, натискається клавіша Ctrl і помічається кінцевий блок.

Для розгалуження лінії зв‘язку використовують операцію drag right або ^ drag left або drag будь-якою клавішею але у зворотному напрямку, тобто від вхідного порту до точки розгалуження.

При проведенні ліній зв‘язку не варто намагатися влучити точно в порт; лінія приєднається до порту, якщо відпустити клавішу миші при находженні графічного курсора всередині блока або поблизу порту (на відстані менше 5 піксел).

З поміченими лініями зв‘язку можні виконувати такі операції:

  • зміна напрямку – Options Rerout Lines, або ^L;

  • паралельне пересування – drag, ухопившись за середину сегменту зв‘язку;

  • зміна кута між сегментами зв‘язку – drag, ухопившись за вузол;

  • додатковий злам сегмента зв‘язку – <Shift>+ drag, ухопившись за бажану точку зламу;

  • ділення (розгалуження) зв‘язку – drag, ухопившись за першу ліву мітку зв‘язку або drag right від будь-якої точки зв‘язку;

  • знищення – <Delete>.

З поміченими фрагментами моделі або з усією моделлю можна виконувати всі ті операції, що і з окремими блоками та/або зв‘язками.

Для того, щоб зробити розташування об‘єктів моделі більш зручним, вікна Simulink мають невидиму сітку 5х5 піксел, до вузлів або до ліній якої прив‘язуються всі об‘єкти. Дискретне пересування виділених об‘єктів можна виконати клавішами <>, <>, <>, <>.

При редагуванні моделі графічний курсор змінює свою форму, сигналізуючи користувачу про ту дію, до виконання якої підготовлена система:

– готовий для наступних дій;

– готовий для нанесення обмежувального прямокутника (виділення групи поруч розташованих об‘єктів);

– готовий для пересування блока, сегмента лінії, або виділеного фрагмента;

– готовий до проведення лінії зв‘язку;

– готовий для перенесення або для створення нової точки зламу лінії;

– готовий до зміни розміру блока.

Соседние файлы в папке Учёба