Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учёба / 1290.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
11.77 Mб
Скачать

6.3 Створення „кнопок”, що керують процесом виконання модельного експерименту

За допомогою блоку Subsystem можна створити „кнопки”, що керують процесом виконання модельного експерименту, тобто такі відокремлені блоки (без вхідних та вихідних портів), подвійний щиглик мишею на іконці яких дозволяє виконувати бажані оператори, функції або команди пакета MATLAB.

Звичайно користувачі-початківці створюють моделі, параметри яких задають константами. В такому разі для досліджень впливу зміни якого-небудь параметру на властивості досліджуваного об‘єкта доводиться відкривати вікна визначення параметрів усіх блоків, до яких входить варійований параметр, вручну змінювати значення цього параметру, виконувати моделювання через Simulink-меню і запам‘ятовувати його результати. Таку послідовність дій багатократно повторюють, а потім обробляють результати модельного експерименту. Викладену методику не можна назвати раціональною при наявності розвинутої алгоритмічної мови і можливості виконувати моделювавання в програмному режимі.

Більш ефективно дотримуватися такої методики:

  • параметри моделі задавати іменами змінних;

  • для ініціалізації моделі створити файл даних, в якому задаються або обчислюються значення цих змінних;

  • для виконання файла даних, не виходячи з вікна Simulink-моделі, створити „кнопку” з умовною назвою Init;

  • при налагодженні моделі виконувати моделювання досліджуваної системи після процесу ініціалізації через Simulink-меню, фіксуючи результати блоками Scope;

  • після того, як ви впевнитеся у працездатності моделі, треба розробити план модельного експерименту і MATLAB-програму або декілька програм, що його реалізують;

  • для виконання розроблених програм, не виходячи з вікна Simulink-моделі, створити „кнопки” з умовною назвою Run-Plot;

  • наприкінці можна створити кнопку, активізація якої виводить в окремому вікні інформацію про модель та рекомендації щодо її застосування.

Модель, параметри якої задані іменами змінних, а не числами є більш наочною. При програмному визначенні параметрів зменшується час коригування параметрів та можливість помилок, особливо тоді, коли один і той же параметр, як, наприклад, період дискретності, треба визначити в декількох блоках.

Програма модельного експерименту може отримувати у своєму складі цикли, в яких змінюються варійовані параметри або параметри, що керують ключовими елементами моделі. В цих циклах можна здійснювати розрахунок перехідних процесів, частотних характеристик, тощо, та обробляти отримані результати, зокрема, виводити їх у вигляді графіків.

Створення „кнопок” допомагає пов‘язати модель з програмами, які її ініціюють та досліджують.

Цей процес можна виконати у такому порядку:

1) відкрити бібліотеку Subsystems і перетягти з неї у вікно досліджуваної моделі блок Subsystem;

2) відкрити блок Subsystem, знищити його вхідний та вихідний порти і лінію зв‘язку поміж ними;

3) активізувати контекстуальне меню щигликом правої кнопки миші по піктограмі блоку та обрати в ньому функцію Block Properties, що приведе до відчинення відповідного вікна;

4) у рядку Open function відчиненого вікна набрати ім‘я файла або послідовність MATLAB-команд, які ви бажаєте виконати при натисканні створеної кнопки, після чого натиснути клавішу OK;

5) виділити блок і виконати з ним послідовно операції Hide Name і Show Drop Shadow функції Format Simulink-меню;

6) замаскувати підсистему (^M) виведенням в її іконці назви „кнопки”, наприклад, disp (‘Init’), остання команда набирається в полі Drawing commands вікна маскування;

7) Зафарбувати „кнопку” яким-небудь (бажано світлим) кольором, наприклад, за допомогою операцій FormatBackground ColorYellow.

Власне кажучи, необхідними є тільки перша і третя операції. Усі останні дії спрямовані на те, щоб придати „кнопці” презентабельний вигляд (див. рис. 6.9).

Рис. 6.9. Вигляд „кнопки” Init, створеної за наведеною методикою

Для створення інформаційної „кнопки” після виконання пункту 2, тобто після знищення портів, треба у звільненому вікні набрати текст, який пояснює призначення моделі, або якусь іншу інформацію. Пункти 3 і 4 виконувати не треба, а в пункті 6, тобто при маскуванні підсистеми, треба вивести в іконці „кнопки” відповідний текст, наприклад, ‘Info’ або ‘?’.

Соседние файлы в папке Учёба