Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учёба / 1290.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
11.77 Mб
Скачать

Data explorer… – перегляд імен, розмірів і типів змінних,

Simulink debugger… – завантаження Simulink-відлагоджувальника,

Model difference– відмінність моделей (має два режими: Merge/Compare two models… – об‘єднання / порівняння двох моделей і Compare to last saved model …– порівняння з останньою записаною моделлю),

Linear analysis… – лінійний аналіз,

Report generator… – завантаження генератора звітів.

Інші операції функції Tools не слід застосовувати без особливих на те підстав, тому що вони вимагають високої кваліфікації користувача і використовуються при розв‘язанні нетривіальних задач.

1.4 Меню вікон Simulink-бібліотек

Меню вікон Simulink-бібліотек має багато спільного з меню вікон Simulink-моделей.

Між ними існує така різниця:

  • у меню бібліотек відсутні функції Simulation та Tools;

  • у заблокованому стані у вікні бібліотек не можливо виконання операцій редагування, тобто усіх операцій функції Format, операцій Clear, Cut, Paste, Create Subsystem, Mask Subsystem, Mask Parameters, Edit mask, Link options, Update diagram, Undo, Redo функції Edit та операцій редагування, які здійснюються за допомогою миші (пересування блоків, зміна їх розміру, назви, тощо);

  • для розблокування бібліотек функція Edit їхніх вікон має операцію Unlock Library.

Стан Unlock Library діє з моменту виконання відповідної операції до закриття вікна бібліотеки і поширюється на вкладені бібліотеки. При наступному відкритті бібліотеки вона буде знову заблокованою.

Користувач може редагувати існуючі бібліотеки (у розблокованому стані) та створювати власні.

Для створення нової бібліотеки треба відкрити її вікно через меню будь-якого вікна Simulink-моделі, Simulink-бібліотеки або Simulink Library Browser: File New Library, занести в нього необхідні блоки і закрити зі зберіганням у файлі.

Файли бібліотек, як і файли моделей, мають поширення mdl.

1.5 Типи Simulink-блоків

Simulink-блоки можуть створюватися різними способами.

Основу стандартних Simulink-бібліотек складають вбудовані блоки, які не доступні для перегляду користувачем у вигляді текстового файлу або структурної схеми.

Деякі стандартні блоки створені за допомогою вже існуючих блоків і являють собою або модифікацію деякого блоку з іншими параметрами і зміненою піктограмою, або комбінацію декількох блоків, об'єднаних в одну підсистему. Після імені такого блоку у вікні введення його параметрів стоять позначки (mask) і (link), що означають, що блок замаскований і зв'язаний з однією з бібліотек. У такий же спосіб може створювати нові блоки і користувач. Заглянувши під маску (Edit Look under Mask = ^U), можна побачити в окремому вікні, з чого вони складаються (цю ж операцію можна виконати через контекстуальне меню, що відкривається щигликом правої кнопки миші по піктограмі блоку). Для перегляду і редагування параметрів маскування (Edit Edit mask…= ^M) необхідно попередньо тимчасово порушити зв'язок з бібліотекою (Edit Link options Disable link). Після перегляду і внесення змін в установки цього вікна зв'язок з бібліотекою можна або відновити (Restory link) або перервати (Break link). При відновленні зв'язку можливі два варіанти: ігнорувати результати редагування (Use library block) чи поширити ці результати на бібліотечний блок (Update library). При опису імена цих блоків будуть позначені символом “*”.

S-функції можуть бути написані за особливими правилами на мовах MATLAB (*.m), або C++ (*.cpp), або C (*.c), або Ada (*.adb), або Fortran (*.f), а потім конвертовані в блоки Simulink.

Соседние файлы в папке Учёба