Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4Курс_Опробование.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Терміни, які використовуються у збагаченні

Аналітична проба - проба, отримана в результаті підготовки об'єднаної або лабораторної проби до крупності 0,1-0,2 мм і призначена для проведення аналізів.

Безпородна маса – вугільна маса щільністю менше 1800 кг/м3 для вугілля кам’яного і менше 2000 кг/м3 для антрациту.

Верхній клас крупності – над решітний продукт сита з максимальним розміром отворів.

Відсадження – процес гравітаційного збагачення вугілля, заснований на розділенні зернистого матеріалу за щільністю у вертикальному пульсуючому потоці води або стисненого повітря знакоперемінної швидкості.

Відсів – дрібний клас вугілля (0 – 6 мм або 0 – 13 мм), який відсівається від рядового вугілля для використання в незбагаченому вигляді окремо від крупносортового палива, переважно збагаченого.

Відходи збагачення – продукт збагачення вугілля, в якому вміст негорючих компонентів більш високий, ніж у вихідному вугіллі і проміжному вугіллі.

Випробування в збагаченні - комплекс операцій по відбору проб і підготовці їх до аналізу для контролю технологічних процесів і основних характеристик сировини (корисних копалин, продуктів їх збагачення, допоміжних матеріалів, використовуваних при збагаченні).

Виробничі показники якості вугільних продуктів збагачення – очікувані середні і очікувані граничні показники якості вугільних продуктів збагачення на запланований календарний рік, що затверджені керівником вугільної промисловості.

Вихід вугільних продуктів збагачення – відношення маси вугільних продуктів збагачення до маси вихідного вугілля, виражене у відсотках.

Втрати вугілля з відходами – вміст вугілля у відходах, обумовлений неповнотою його вилучення у вугільні продукти збагачення.

Вугілля – тверда горюча копалина органічного походження. Розрізняють вугілля буре, кам’яне, антрацит.

Гравітаційне збагачення вугілля – збагачення вугілля, засноване на різниці щільності компонентів, що розділяють.

Живлення флотації – вугілля, що подається на збагачення у флотаційні машини.

Засмічення вугільних продуктів збагачення – вміст у вугільних продуктах збагачення компонентів, що відрізняються від видаленого продукту за прийнятою граничною густиною розділення, граничною крупністю, класифікацією тощо.

Збагачення вугілля – обробка вугілля з метою підвищення концентрації в ньому горючої маси шляхом відокремлення від породних домішок у збагачувальних апаратах.

Збагачення у важких середовищах – розділення вугілля за щільністю у гравітаційному або відцентровому полях у важкосередовищній суспензії заданої густини.

Збагачуваність – здатність вугілля до розділення на продукти збагачення за заданими показниками якості.

Зростки – групування мінеральних компонентів, що виникають у наслідок зростання.

Клас крупності – розмірна характеристика кусків вугілля, що визначається розмірами отворів сит, застосованих для відокремлення цих кусків.

Контрольний період (період випробування) - період часу, протягом якого випробується маса. На збагачувальних фабриках використовуються періоди: година, зміна, доба, місяць, іноді рік.

Концентрат – продукт збагачення вугілля, в якому вміст цінного компонента вищий, ніж у вихідному вугіллі.

Лабораторна проба - проба, отримана в результаті підготовки об'єднаної проби до крупності 0-3 (0-10) мм і призначена для лабораторних випробувань і для підготовки аналітичних проб.

Масив, що випробується ( маса, що випробується ) - маса матеріалу, для якої необхідно встановити чисельне значення деяких характеристик (гранулометричний склад, фракційний склад, збагачуваність, зольність, вміст сірки, вміст вологи, щільність, вихід летючих речовин, вміст металу (для руд) і т.ін.).

Машинний клас крупності – клас крупності з граничними верхнім і нижнім розмірами зерен, які зумовлені технічними можливостями збагачувального устаткування.

Мінімальна маса проби ( qм ) - -найменша маса при заданому способі відбору проб, що відображає властивості масиву з допустимою погрішністю.

Некласифіковане вугілля – вугілля, що надходить на збагачення без розділення на машинні класи.

Необхідна ( достатня ) маса проби ( qд ) - маса проби, достатня для виконання вимірювань, аналізів або досліджень.

Оборотна вода – вода, яка багаторазово використовується у технологічному процесі збагачення вугілля.

Об'єднана ( загальна, складена ) проба - проба, що складається з необхідної кількості точкових проб, які відбираються безпосередньо від партії палива і характеризують його середню якість.

Партія палива - кількість палива, яке вироблене і відвантажене споживачам за певний проміжок часу (зміну, добу і т.п.), середня якість якого характеризується однією об'єднаною пробою. Партією вважається матеріал одного типу або сорту, що поставляється по одному сертифікату.

Поточний період – період з початку року до моменту подання проектів очікуваних показників якості на розгляд у визначені терміни.

Початкова маса проби ( qн ) - фактично відібрана при випробуванні маса.

Проба - деяка частина масиву, вилучена для оцінки з допустимою погрішністю контрольованих властивостей цього масиву.

Проміжний продукт – продукт збагачення вугілля, в якому вміст зростків вугілля більш високий, ніж у вихідному вугіллі.

Ситовий аналіз – визначення гранулометричного складу вугілля методом просіювання проби через набір стандартних сит з отвором різних розмірів.

Сорт вугілля – клас вугільного продукту збагачення, який відрізняється певними межами крупності, що визначають його товарну цінність і вид споживання.

Точкова ( часткова, разова ) проба - кількість матеріалу, відібраного з одного місця одноразовим рухом пристрою для відбору проб. В неї потрапляють тільки розташовані поряд куски і вона характеризує тільки локально обмежену масу.

Флотаційні відходи – відходи збагачення вугілля, які отримано під час збагачення методом флотації.

Флотація – метод збагачення шламу у водному середовищі, який базується на різниці змочуваності водою часток вугілля, оброблених флотаційними реагентами, що спливають і скупчуються на поверхні пульпи.

Фракційний склад – кількісна характеристика вугілля за вмістом фракцій різної густини.

Шихта – суміш вугілля різного складу і якості для спільного збагачення.

Шлам – вугілля крупністю менше 0,5 мм, яке міститься у вихідному вугіллі і утворюється у водах збагачувальних фабрик під час збагачення.

Додаток Б