Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4Курс_Опробование.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

11.2 Визначення похибок на різних стадіях випробування

Початкова проба по відношенню до характеристики, яка визначається, матеріалу, що випробується, має випадкову похибку . При дробленні із-за втрат або засмічення проби буде додана похибка ; при перемішуванні - похибка, що виникає також за рахунок можливих втрат і засмічення, але в основному за рахунок не ідеальності перемішування. При скороченні виникає основна додаткова похибка . Ця похибка неминуча і пов'язана із зменшенням числа шматків матеріалу, який поступає далі в обробку. Вже наявна похибка відбору ніяким дробленням і ніяким перетворенням проби змінити не можна. Сенс хорошої підготовки проби полягає в тому, щоб забезпечити необхідну для аналізу масу (як правило, невелику) з найменшими похибками ,,. Похибки при дробленні і перемішуванні не є неминучими, вони принципово можуть бути зведені до нуля за рахунок високої якості виконання цих операцій.

Похибка на кожній стадії процесу випробування не залежать один від одного. Тому, використовуючи властивості адитивності дисперсій незалежних подій і рівняння , граничну похибку Δ при визначенні будь-якого показника якості корисних копалини можна записати:

(11.1)

де , , , - відповідно граничні похибки відбору, скорочення, ділення і аналізу проб;

,,,,- відповідно середньоквадратичне відхилення різних операцій обробки;

,,,, - відповідно число проб при відборі, число операцій скорочення і ділення, число навішувань при аналізі.

Для використання приведеного рівняння необхідно встановити середньоквадратичне відхилення на різних стадіях випробування і, задаючись відповідним коефіцієнтом довірчості, визначити граничну похибку випробування.

Неоднорідність або середньоквадратичне відхилення зольності проб визначається по формулі:

, % (11.2).

Залежності неоднородностей по кожному показнику від його середнього значення наступні:

вміст вологи , % (11.3);

вміст сірки , % (11.4);

вихід летючих речовин , % (11.5).

Похибка перемішування залежить від якості виконання операцій скорочення і не може бути визначена теоретично. Її слід визначати експериментально, порівнюючи дисперсію скорочення, що досягається яким-небудь методом, який забезпечує близькі до ідеальних умови перемішування, з дисперсією, що досягається в конкретних умовах. Наприклад, відносна похибка перемішування квартуванням складає 1,35%, за допомогою механічного скорочувача - 0,55%. Отже, дисперсія неідеальності перемішування складе:

.

Середньоквадратична відносна похибка неідеальності перемішування

Нормальний закон розподілу показників якості окремих проб дозволяє розраховувати похибку і число проб при відборі і скороченні по формулах:

і .

Похибка скорочення проби, подрібненої до 0,2мм:

(11.6).

Похибка при виробництві аналізів зольності:

(11.7).

Загальна похибка випробування розраховується за формулою (14.1).

Література до лекції 11: [1] с. 130 - 148; [3] с. 69 – 92; 110 - 111; [6] с. 10 – 12.