Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4Курс_Опробование.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Лекція № 14

  1. Технологічний контроль гравітаційних процесів збагачення

14.1 Оперативний контроль гравітаційних процесів збагачення

При веденні гравітаційного збагачення контролюється: продуктивність і щільність живлення апаратів, щільність і в'язкість суспензії, розпушеність постелі відсаджувальних машин, якість продуктів збагачення.

Для оперативного контролю роботи гравітаційного устаткування визначається взаємозасмічення продуктів розділення сторонніми фракціями, яке порівнюється з допустимими нормами.

Для концентрату вугілля, що коксується, сторонніми вважаються фракції більше 1400-1500 кг/м3, для відходів - менше 1800 кг/м3.

Для контролю відбираються проби від продуктів і проводиться прискорений фракційний аналіз (експрес-аналіз) в рідинах, густина яких відповідає встановленій густині в процесі. Концентрат розшаровують при густині 1400 або 1500 кг/м3, відходи - 1800 кг/м3, промпродукт - в обох рідинах.

Проби для експрес-аналізу відбирають із зневоднюючих грохотів (крупні продукти), після багер-зумпфів і елеваторів ( дрібні продукти). Маса проб повинна бути не менше 10 кг для крупних класів і 3-5 кг - для дрібних.

Пробу знешламлюють в бачку з сітчастим дном з отворами 0,5 мм, дають воді стекти, зважують у вологому стані і розшаровують в контрольній рідині.

При аналізі концентрату ретельно знімають фракцію, що спливла, бачок з важкою фракцією, що осіла, виймають, промивають водою і зважують у вологому стані.

При експрес-аналізі відходів зважують початкову пробу і фракцію, що спливла.

Засмічення продуктів сторонніми фракціями визначається по формулі:

%, (14.1),

де m - маса початкової проби, кг;

С - вміст сторонньої фракції, кг.

Результати порівнюють зі встановленими нормами і з показниками для кожної машини. У разі потреби робота апарату регулюється.

Експрес-аналіз проводиться апаратниками, які обслуговують процеси.

Від продуктів збагачення також відбираються проби на загальний аналіз. Відбір може проводитися вручну або за допомогою пробовідбірників. Ці операції здійснюються працівниками ВТК.

14.2 Технологічний контроль процесу збагачення відсадженням

У відділенні відсадження контролюється гранулометричний склад вихідного живлення; продуктивність відсаджувальних машин; розпушеність і висота постели; тиск і витрата стислого повітря; витрата підрешітної і транспортної води; якість продуктів збагачення.

Перевага віддається контролю шляхом прямого вимірювання, для цього застосовуються автоматизовані системи. Комплекс автоматизації відсаджувальних машин ОКА дозволяє забезпечувати автоматичне регулювання висоти і розпушеності постели; оптимізацію процесу з урахуванням зольності продуктів збагачення і продуктивності відсаджувальної машини; контроль основних параметрів процесу відсадження і сигналізацію про стан механізмів.

Разом з автоматичним контролем передбачається поточний технологічний контроль, здійснюваний працівниками ВТК і апаратниками.

Для контролю гранскладу вихідного живлення масою не менше 10 кг розсіюють на контрольному ситі з діаметром отворів 0,5 мм. Підрешітний продукт зважують і визначають кількість шламу в живленні відсадження. На процес відсадження особливо впливає наявність частинок менше 1 мм. При збільшенні їх вмісту від 5 до 30% погрішність розділення зростає майже удвічі.

Оперативний контроль роботи відсаджувальних машин проводять з допомогою експрес фракційного аналізу (п.14.1). Розшарування проб проводять не рідше, ніж через 2 години. При необхідності аналіз проводять частіше. Норми засмічення продуктів відсадження сторонніми фракціями, що рекомендуються: для крупного класу - 0,2-0,3%; для дрібного 0,3-0,5%.

Контроль відходів по засміченості сторонніми фракціями є більш переважним, чим контроль їх по зольності, який не дозволяє оцінити втрат концентрату.

Для контролю якості продуктів збагачення проводиться відбір і аналіз змінних проб для визначення необхідних показників якості.

Висота постілі контролюється поплавковим датчиком. При зміні товщини шару поплавок переміщається і викликає відкриття і закриття регулятора, який управляє розвантаженням важких продуктів.

Розпушеність ліжка контролюють дерев'яним щупом.

Регулювання процесу збагачення відсадженням

Деякі параметри управління встановлюються на тривалий період при наладці режиму роботи машини, інші регулюються оперативно.

Розпушеність постілі регулюють подачею підрешітної води і стислого повітря по відсіках машини. Практично це виконується апаратником.

Оперативно регулюється інтенсивність розвантаження важкої фракції. У шиберних розвантажувальних пристроях змінюється ширина щілини, в роторних - ширина обертання розвантажувача.

В сучасних відсаджувальних машинах для автоматичного регулювання випуску важких фракцій застосовуються авторегулятори різних типів.

Висота постілі встановлюється при наладці авторегуляторів.

В ході експлуатації можуть утворюватися розриви відсаджувальних сит, тому необхідний регулярний огляд, їх очищення і своєчасний ремонт.