Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООП.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
110.56 Кб
Скачать

39. Види вібрацій, їх параметри, та вплив на організм людини.

Під вібрацією розуміють механічні коливання твердого тіла. За способом передачі на тіло людини розрізняють загальну та місцеву (локальну) вібрацію. Загальна вібрація передається на тіло людини, яка сидить або стоїть, переважно через опорні поверхні — сидіння, підлогу. Локальна вібрація передається через руки працюючих при контакті з ручним механізованим інструментом. Під час дії вібрації на організм людини спостерігаються зміни в діяльності серцевої та нервової систем, спазм судин, зміни у суглобах, що призводить до обмеження їх рухомості. У разі нетривалої вібрації працівник передчасно втомлюється, при цьому знижується продуктивність його праці. Тривала дія вібрації може спричинити професійне захворювання — вібраційну хворобу. Під час розвитку цієї хвороби з'являється оніміння, відчуття повзання мурашок, біль у суглобах тощо. Вона характеризується абсолютними та відносними параметрами.

Звуковий тиск – це різниця між миттєвим значенням повного тиску й середнім значенням тиску, що спостерігається при відсутності звукового поля.При розповсюдженні звукових хвиль відбувається перенесення енергії, яка називається інтенсивністю звуку.

40. Складові безпечності технологічного процесу.

Вопрос № 16.

41. Основні законодавчі акти про охорону праці.

Вопрос № 1.

42. Пожежа, шкідливі і небезпечні фактори при пожежі.

Вопрос № 11.

43. Вплив електромагнітних полів на людину, методи захисту від електромагнітних полів.

Вопрос № 24.

44. Фактори, що впливають на характер ураження електричним струмом.

Вопрос № 22.

45. Управління охороною праці.

Вопрос № 3.

46. Показники пожежовибухонебезпеки речовин різного агрегатного стану.

Вопрос № 23.

47. Параметри звукового поля: звуковий тиск, сила звуку, частота, логаріфмічні рівні сили звуку, і рівні звуку.

Звукови́й тиск — змінний тиск у середовищі, зумовлений поширенням у ньому звукових хвиль. Величина звукового тиску оцінюється силою дії звукової хвилі на одиницю площі й виражається уньютонах на квадратний метр (1 Н/м²), або Паскалях (Па).Оскільки вухо людини має логарифмічну характеристику реакції на звук, в акустиці часто застосовують вимірювання звукового тиску логарифмічною шкалою у децибелах.Ця шкала називається рівнем звукового тиску, за точку відліку цієї шкали приймається найтихіший звук, який може сприйняти вухо людини при частоті 1 кГц, тобто — Н/м². Си́ла зву́ку (чи інтенсивність) — кількість звукової енергії, що проходить за одиницю часу через одиницю площі; вимірюється у ватах на квадратний метр (Вт/м²).Слід зазначити, що звуковий тиск та сила звуку зв'язані між собою квадратичною залежністю, тобто при збільшенні звукового тиску удвічі сила звуку зростає учетверо.

48. Захисне заземлення, занулення, захисне вимикання, їх призначення.

Вопрос № 32.

49. Громадянський контроль з охорони праці.

Вопрос № 37.

50. Система попередження пожеж.

Вопрос № 30.

51. Дія шуму на організм людини. Класифікація методів захисту від шуму.

Кожна людина сприймає шум по-різному. Багато чого залежить від віку,темпераменту, стану здоров’я, оточуючих умов. Деякі люди втрачають слух навіть після короткого впливу шуму порівняно збільшеної інтенсивності. Постійна дія сильного шуму може не лише негативно вплинути на слух, але й викликати інші шкідливі наслідки – дзвін у вухах, запаморочення, головний біль,підвищення втоми, зниження працездатності. Докладна класифікація засобів і методів боротьби із шумом приводиться в ГОСТ12.1.029-80 “ССБТ. Способы и методы защиты от шума. Классификация”. У даному розділі розглянуті найбільш загальні з усіх можливих методів і засобів захисту. У першу чергу потрібно використовувати колективні методи і засоби.Найефективнішими є заходи зниження шуму в джерелі його виникнення. Шум можна понизити на шляху його розповсюдження (див. Рис.1. ). До засобів індивідуального захисту від шуму належать: – протишумні навушники, які закривають вушну раковину; – протишумні вкладиші, що перекривають зовнішній слуховий прохід; – протишумні шоломи – закривають усю голову. Їх застосовують у сполученні з навушниками; – протишумні костюми. – застосування малошумного обладнання, заміна металевих частин на пластмасу,установка глушителів і т. д;– установка обладнання на демпфіруючих прокладках;–розміщення джерел шуму в шкірі, приміщеннях і т. д. зі звукоізоляцією або звукопоглинанням;– установка “антизвуку”, тобто джерела, рівного за величиною і проти-лежного за фазою звуку – архітектурно-планувальні методи (розміщення будівель, обладнання, захисні зелені смуги, екрани і т. д.);– звукоізолюючі кабіни, акустичні екрани місць роботи;– оснащення шумних машин і технологій засобами дистанційного телеавтоматичного управління.