Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_MEO / GOS-MEV2 (11-20).doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
603.14 Кб
Скачать

17. Економічна роль тарифу у малій економіці.

Класична модель аналізу наслідків введення тарифів для малої економіки2

І модель – закрита економіка; до початку торгівлі.

Мала країна виробляє та споживає товар в точці Е, при цьому лінія Sd являє собою пряму внутрішньої пропозиції, а лінія Dd – пряму внутрішнього попиту. Країна виробляє і споживає Q3 одиниць товару за ціною Pd.

Q3 – внутрішній попит і пропозиція

Pd – ціна

Dd – попит

Sd – пропозиція

E – точка рівноваги

ІІ модель – економіка повністю відкрита для зовнішнього ринку; вільна торгівля.

Країна відкривається світовій торгівлі та виявляє, що світова ціна на її товар (Pw) нижче, ніж її внутрішня ціна. Оскільки світовий ринок може поставити в дану країну необмежену кількість товару за ціною Pw, крива пропозиції буде представлена горизонтальною прямою Sd+w, яка покаже обсяг товару, доступний покупцям як з внутрішніх, так і з зовнішніх джерел. Рівновага в умовах вільної торгівлі буде досягнута в точці F, в якій обсяг попиту на товар складатиме Q5, тоді як його внутрішня пропозиція - лише Q1. Q1Q5 імпортується. В результаті імпорту внутрішня ціна товару впала до рівня світових цін, а місцеві виробники продають на Q3Q1 товару менше ніж до торгівлі.

Dd – попит (незмінний)

Pw – ціна

Sd+w – пропозиція ззовні

Q5 – споживання на внутрішньому ринку

Q1 – внутрішня пропозиція

Q1Q3 – виробники ідуть з ринку

Q1Q5 – імпорт

ІІІ модель – після впровадження мита.

Уряд вирішує захистити місцевих виробників, які несуть втрати через приплив більш дешевого товару з-за кордону, та впроваджує мито. Оскільки мова йде про малу економіку, то факт введення імпортного тарифу не впливає на рівень світових цін, який залишається сталим. Це означає, що умови торгівлі країни не змінилися., а збільшується лише внутрішня ціна імпортованого товару на розмір мита з Pw до Pw+t, за що сплачують споживачі. Крива сукупної пропозиції переміщується вгору на величину введеного тарифу (t) на рівень Sd+w+t. При новому рівні пропозиції рівність попиту та сукупної пропозиції досягається в точці G, в якій під захистом мита внутрішнє виробництво збільшується на величину Q1Q2, а внутрішнє споживання падає на Q5Q4. Імпорт скорочується з Q1Q5 до Q2Q4. В результаті впровадження мита відбулось скорочення внутрішнього споживання та збільшення внутрішнього виробництва товару, що в свою чергу потягло за собою скорочення імпорту.

Dd – попит

Sd+w+t – пропозиція ззовні на внутрішньому ринку

Q4<Q5 – пропозиція зменшилась

Pw+t>Pw

Після впровадження тарифу виникають такі ефекти:

  1. Ефект доходів С – об'єм збільшення доходів до бюджету в результаті обкладання імпорту митом.

  2. Ефект перерозподілу А – перерозподіл доходів від споживачів до виробників продукції, яка конкурує з імпортом. Економічні ефекти а і с не ведуть до погіршення економічного стану країни в цілому ( гроші не виходять за межі країни).

  3. Ефект захисту В – економічні втрати країни, які виникають в результаті необхідності внутрішнього виробництва товару під захистом тарифу, додаткової кількості товару за умов більш високих витрат (неефективне використання ресурсів).

  4. Ефект споживання D – виникає внаслідок скорочення споживання товару в умовах збільшення ціни. b і d ведуть до погіршення економічного стану в цілому.

Висновок: впровадження тарифу в умовах малої економіки веде до прямих економічних втрат, до зменшення економічного добробуту країни в цілому.

Соседние файлы в папке GOS_MEO