Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_MEO / GOS-MEV2 (11-20).doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
603.14 Кб
Скачать

19. Експортно-імпортні пріоритети торговельної політики країн.

Зв'язок міжнародної торгівлі з економічним зростанням завжди був предметом серйозних дискусій: з одного боку, збільшення виробництва може привести до розширення пропозиції більш дешевих товарів на експорт і завоювання нових ринків, але, з іншого боку, тим самим за рубіж через більш дешеві експортні ціни йдуть ті переваги, які виникають в країні внаслідок прискорення економічного зростання. Зростання з точки зору його впливу на міжнародну торгівлю може бути нейтральним, експорторозширюючим або імпортозаміщуючим. Вплив зростання на міжнародну торгівлю визначається тим, які чинники виробництва зростають — імпортозаміщуючі або експорторозширюючі.

Нехай і перша, і друга країна виробляють тільки два товари — товар 1 і товар 2. Відкладемо по горизонтальній осі відносну кількість товару 1 з урахуванням його приросту (Q1+Q1')/(Q2+Q2'), а по вертикальній — відносну ціну (P1/P2). Нехай в першій країні різко збільшується виробництво експортного товару 1, тобто зростає його пропозиція і в результаті відносне виробництво товару 2 скорочується. Крива відносної пропозиції пересувається від RS до RS'. Відносна ціна товару 1 падає з (P12) до (Р12)', як показано на графіку (а). Ціни експорту падають, а імпорту — зростають. Це означає, що умови торгівлі першої країни погіршилися, а другої — поліпшилися. Важливим є не те, в якій країні почалося зростання, а те, виробництво якого товару збільшується. Якби виробництво товару 1 збільшилося у другій, а не в першій країні, вплив цієї тенденції на криву відносної пропозиції був би таким же.

Експорторозширююче зростання (export-biased growth) — розширення виробництва товару, який країна експортує, що веде до погіршення умов торгівлі країни на користь її торгових партнерів.

Експорторозширююче зростання визначається збільшенням виробництва товарів експорту в кожній з країн — в цьому випадку товару 1 в першій країні і товару 2 у другій. Зростання їх пропозиції на світовий ринок приводить до зниження відносних цін, оскільки кожна країна вимушена продавати на експорт все більше своїх експортних товарів, відносна ціна яких падає, щоб купувати колишню кількість імпортних товарів, відносна ціна яких зростає. У результаті, експорторозширююче зростання приводить до погіршення умов торгівлі даної країни і їх поліпшення в країнах — торгових партнерах.

З іншого боку, якщо в першій або у другій країні збільшиться виробництво товару, що імпортується 2 або 1, відповідно, то крива відносної пропозиції здвинеться ліворуч від RS до RS'. У результаті відносна ціна товару 1 зросте з (P12) до (Р12)' на графіку (б), що означає поліпшення умов торгівлі для першої країни і їх погіршення для другої.

Імпортозаміщуюче зростання (import-biased growth) — розширення виробництва того товару, який країна імпортує, що веде до поліпшення умов торгівлі країни по відношенню до її торгових партнерів.

Імпортозаміщуюче зростання визначається збільшенням виробництва в кожній з країн товарів, конкуруючих з імпортом, — в цьому випадку товару 2 в першій країні і товару 1 у другій. Зростання їх внутрішнього виробництва приводить до зростання відносних цін експорту і падіння відносних цін імпорту, оскільки кожна країна імпортує все менше традиційно імпортних товарів, виробляючи їх самостійно. Внаслідок зниження попиту на імпорт падають ціни на імпортні товари, і тим самим імпортозаміщуюче зростання приводить до поліпшення умов торгівлі даної країни і їх погіршення в країнах — торгових партнерах.

Вплив економічного зростання на умови торгівлі окремої країни

Тип зростання

В країні

В інших країнах

Експорторозширююче

Погіршує її умови торгівлі

Покращує умови торгівлі інших країн

Імпорторозширююче

Покращує її уморви торгівлі

Погіршує умови торгівлі інших країн

Відповідь на питання, наскільки вигідне для даної країни економічне зростання в країнах — її торгових партнерах, принциповим образом залежить від того, якого типу — експорторозширююче або імпорторозширююче — зростання має місце. Взаємозалежність можна представити таким чином.

Як видно, для конкретної країни вигідний імпортозаміщуючий тип внутрішньоекономічного зростання і експорторозширюючий тип зростання в інших країнах світу, який поліпшує її умови торгівлі з іншим світом. Навпаки, експорторозширюючий тип внутрішньоекономічного зростання та імпортозаміщуюче зростання в іншому світі погіршують умови торгівлі даної країни.

Вплив зростання пропозиції на умови торгівлі виникає тільки тоді, коли зростання не збалансоване між країнами — в одних країнах якісь фактори виробництва зростають швидше, в інших повільніше. Якщо ж представити практично майже неймовірний випадок, коли зростання всіх факторів у всіх країнах відбувається в однаковому темпі, то виникає ситуація нейтрального зростання.

Нейтральне зростання торгівлі (neutral trade growth) — збільшення фізичного обсягу міжнародної торгівлі без зміни умов торгівлі між країнами.

Розробляючи зовнішньоекономічну політику і заохочуючи зростання факторів виробництва, уряди мають вибір між експорторозширюючою та імпортозаміщуючою політикою. Цей вибір має сенс тільки у випадку, якщо країна досить велика, щоб зміна відносних цін всередині неї чинила вплив на ціни міжнародної торгівлі. Стимулювання інвестицій в імпортозаміщуюче зростання (виробництво національних товарів, які прямо конкурують з імпортом) вельми переважне, оскільки знижує ціни на товари, які країна імпортує, і поліпшує її умови торгівлі. Стимулювання інвестицій в експорторозширююче зростання (виробництво товарів, що поставляються на експорт) знижує відносну ціну експорту і погіршує умови торгівлі. Таким чином, при умові, якщо країна досить велика і може впливати на світові ціни, переважним є імпортозаміщуючий, а не експорторозширюючий тип зростання.

Соседние файлы в папке GOS_MEO