Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_MEO / GOS-MEV2 (11-20).doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
603.14 Кб
Скачать

16. Економічна роль тарифу у великій економіці.

І модель – закрита економіка; до початку торгівлі.

Велика країна виробляє і споживає товар в точці Е, при цьому лінія Sd являє собою пряму внутрішньої пропозиції, а лінія Dd – пряму внутрішнього попиту. Країна виробляє і споживає Q3 одиниць товару за ціною Pd.

Q3 – внутрішній попит і пропозиція

Pd – ціна

Dd – попит

Sd – пропозиція

E – точка рівноваги

ІІ модель – економіка повністю відкрита для зовнішнього ринку; при вільній торгівлі.

Країна відкривається світовій торгівлі та виявляє, що світова ціна на її товар (Pw) нижче, ніж її внутрішня ціна (Pd). Оскільки світовий ринок може поставити в дану країну обмежену кількість товару за ціною Pw, а при зменшенні ціни товару пропозиція також знизиться, то крива пропозиції буде представлена похилою прямою Sd+w, яка покаже обсяг товару, доступний покупцям як з внутрішніх, так і з зовнішніх джерел. Ціна світового ринку на пряму залежить від кількості товару, що купується великою країною. В цьому коренева розбіжність моделі впливу імпортного тарифу на економіку малої та великої країни. Рівновага в умовах вільної торгівлі буде досягнута в точці F, в якій обсяг попиту на товар складатиме Q5, тоді як його внутрішня пропозиція - лише Q1. Q1Q5 імпортується. В результаті імпорту внутрішня ціна товару впала з рівня Pd до рівня світових цін PW, а місцеві виробники продають на Q3Q1 товару менше ніж до торгівлі.

Dd – попит (незмінний)

Pw – ціна

Sd+w – пропозиція

Q5 – споживання на внутрішньому ринку

Аналіз наслідків введення тарифу для великої економіки1

ІІІ модель – після впровадження мита.

Уряд вирішує захистити місцевих виробників, які несуть втрати через приплив більш дешевого товару з-за кордону, та впроваджує мито. Оскільки мова йде про велику економіку, то факт введення імпортного тарифу впливає на рівень світових цін, який падає. Це означає, що умови торгівлі країни покращилися, а імпорт країни дешевшає. Але внутрішня ціна імпортного товару збільшується на розмір мита (t) з Pw до Pw+t. Крива сукупної пропозиції переміщується вгору на величину введеного тарифу (t) на рівень Sd+w+t. При новому рівні пропозиції рівність внутрішнього попиту та сукупної пропозиції досягається в точці G, в якій під захистом мита внутрішнє виробництво збільшується на величину Q1Q2, а внутрішнє споживання падає на Q5Q4. Імпорт скорочується з Q1Q5 до Q2Q4. В результаті впровадження мита відбулось скорочення внутрішнього споживання та збільшення внутрішнього виробництва товару, що в свою чергу потягло за собою скорочення імпорту.

Dd – попит

Sd+w+t – пропозиція ззовні

Q4 – споживання

Pw+t - ціна

Ефекти:

  1. Ефект захисту В

  2. Ефект споживання D

  3. Ефект перерозподілу А

  4. Ефект доходів С+Е

Ефект внутрішніх доходів С – перерозподіл доходів від місцевих споживачів до бюджету країни.

Ефект умов торгівлі Е – перерозподіл доходів від іноземних виробників у бюджет великої країни.

Pw – ціна, за якою іноземний виробник постачає продукцію (внаслідок введення тарифу імпорт в країні зменшується і зменшується попит, що означає, що ціну треба знизити).

Висновок: наслідки введення мита:

  • якщо d+b>e, то має місце негативний ефект.

  • d+b<e – позитивний ефект.

  • d+b =e – нейтральний ефект.

Тариф в умовах великої економіки має позитивний вплив на стан економіки в цілому за умов, якщо ефект умов торгівлі вище, ніж сума витрат ефектів захисту та споживання.

Соседние файлы в папке GOS_MEO