Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_MEO / GOS-MEV4 (31-40).doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

39. Міжнародна торгівля: модель технічного прогресу д. Хікса.

В переважній більшості випадків технологія виступає одним з розвинутих факторів виробництва, які, як відомо, мають більшу здатність до міжнародної мобільності відносно основних. В основі розвитку технології лежить технічний прогрес. Існує багато визначень та методів аналізу технічного прогресу. Найбільш популярна модель технічного прогресу була розроблена англійським економістом Джоном Хіксом.

Припустимо, що всі товари виробляються за допомогою двох факторів виробництва – праці (L) та капіталу (K) – і їх відносна ціна (w/r) залишається сталою. У відповідності з моделлю Хікса технічний прогрес поділяється на нейтральний, працезберігаючий та капіталозберігаючий.

Нейтральний технічний прогрес – прогрес, оснований на технології, яка забезпечує одночасне збільшення продуктивності обох факторів виробництва – і праці, і капіталу. В результаті кількість праці та капіталу, які необхідно витратити на виробництво певної кількості товару, скорочується. В той же час відносна кількість капіталу, виражена через кількість праці (K/L), так само як і відносна кількість праці, виражена через кількість капіталу (L/K), лишається незмінним.

Припустимо, що для виробництва певної кількості товару Х (точка А1) необхідно 4 одиниці праці та 4 одиниці капіталу. В результаті здійснення технічного прогресу по нейтральному шляху для виробництва тієї ж кількості товару Х (точка А2) буде необхідно лише 2 одниці праці та 2 одиниці капіталу. В результаті при постійному співвідношенні ціни факторів виробництва w/r=8/8=4/4=1 відносна кількість капіталу, виражена через кількість праці K/L=4/4=2/2=1, затраченої на виробництво товару також лишається незмінним.

Працезберігаючий технічний прогрес – це прогрес, оснований на технології, що забезпечує підвищення продуктивності капіталу у відносно більшому ступені, ніж праці. В результаті кількість капіталу, яку слід затратити на виробництво певної кількості товару, відносно зростає (K/L), а праці – скорочується (L/K) при незмінній відносній ціні капіталу (r/w). Капітал заміщує працю в складі факторів виробництва товару. Загальна кількість праці та капіталу, які слід витратити на виробництво певної кількості товару, також скорочується, але при збільшеній відносній ролі капіталу (K/L). Працезберігаючий технічний прогрес призводить до економії не лише праці, але й одночасно обох факторів виробництва – і праці, і капіталу. Характеристика певного типу технічного прогресу як працезберігаючого говорить лише про те, що в результаті нього при виробництві одиниці товару в розрахунку на одиницю капіталу витрачається відносно менше одиниць праці. Працезберігаючий технічний прогрес робить галузь, в якій він має місце, відносно більш капіталонасиченою.

Припустимо, що для виробництва певної кількості товару Х (точка А1) необхідно 4 одиниці праці та 4 одиниці капіталу. В результаті здійснення технічного прогресу за працезберігаючим шляхом для виробництва тієї ж кількості товару Х (точка А2) буде необхідно всього 1 одиниця праці та 3 одиниці капіталу. В результаті при постійному співвідношенні ціни факторів виробництва w/r=8/8=4/4=1 відносна кількість капіталу, виражена через кількість праці K/L=3/1=3, витраченої на виробництво товару, зростає.

Капіталозберігаючий технічний прогрес – прогрес, оснований на технології, яка забезпечує підвищення продуктивності праці у відносно більшому ступені, ніж капіталу. В результаті кількість праці, яку слід затратити на виробництво певної кількості товару, відносно зростає (L/K), а капіталу – скорочується (K/L) при незмінній відносній ціні праці (w/r). Праця заміщує капітал в складі факторів виробництва товару. Загальна кількість праці та капіталу, які слід витратити на виробництво певної кількості товару, також скорочується, але при збільшеній відносній ролі праці (L/K). Капіталозберігаючий технічний прогрес призводить до економії не лише капіталу, але й одночасно обох факторів виробництва – і праці, і капіталу. Характеристика певного типу технічного прогресу як капіталозберігаючого говорить лише про те, що в результаті нього при виробництві одиниці товару в розрахунку на одиницю праці витрачається відносно менше одиниць капіталу. Капіталозберігаючий технічний прогрес робить галузь, в якій він має місце, відносно більш праценадлишковою.

Припустимо, що для виробництва певної кількості товару Х (точка А1) необхідно 4 одиниці праці та 4 одиниці капіталу. В результаті здійснення технічного прогресу за капіталозберігаючим шляхом для виробництва тієї ж кількості товару Х (точка А2) буде необхідно вже 3 одиниці праці та 1 одиниця капіталу. В результаті при постійному співвідношенні ціни факторів виробництва w/r=8/8=4/4=1 відносна кількість капіталу, виражена через кількість праці K/L=3/1=3, витраченої на виробництво товару, скоротиться.

В умовах відсутності торгівлі будь-який технічний прогрес веде до зростання добробуту країни, де він відбувається, оскільки збільшується обсяг виробництва в розрахунку на кожного жителя. Вплив технічного прогресу на міжнародну торгівлю залежить від того, яким чином він впливає на попит (споживання) та пропозицію (виробництво).

Зростання виробництва в результаті технічного прогресу може здійснити нейтральний, позитивний та негативний вплив на міжнародну торгівлю. Нейтральний вплив технічного прогресу на торгівлю відбувається тоді, коли торгівля збільшується тими ж темпами, якими зростає виробництво. Позитивний вплив технічного прогресу на торгівлю відбувається, якщо він веде до збільшення торгівлі скоріше, ніж виробництва. Це зазвичай відбувається, коли при постійних відносних цінах виробництво експортних товарів збільшується скоріше виробництва товарів, що заміщують імпорт. Негативний вплив технічного прогресу на торгівлю відбувається, якщо він веде до відставання зростання торгівлі від зростання виробництва. Це зазвичай відбувається, коли при постійних відносних цінах виробництво товарів, що заміщують імпорт, збільшується скоріше виробництва експортних товарів.

Аналогічним чином ріст споживання в результаті технічного прогресу може здійснювати нейтральний, позитивний та негативний вплив на міжнародну торгівлю. Нейтральний вплив технічного прогресу на торгівлю відбувається тоді, коли торгівля збільшується тими ж темпами, якими зростає споживання. Позитивний вплив технічного прогресу на торгівлю відбувається, якщо він веде до випередження зростанням торгівлі зростання споживання. Це зазвичай відбувається, коли при постійних відносних цінах споживання імпортних товарів збільшується скоріше споживання експортних товарів. Негативний вплив технічного прогресу на торгівлю має місце, якщо він веде до відставання росту торгівлі від росту споживання. Це відбувається, коли при постійних відносних цінах споживання імпортних товарів відстає від росту споживання експортних товарів.

Таким чином, збільшені в результаті технічного прогресу виробництво та споживання можуть здійснити нейтральний, негативний або позитивний вплив на міжнародну торгівлю. Все залежить від того, в якій комбінації поєднаються різні типи виробництва та споживання, посилять вони, чи нейтралізують один одного.

Соседние файлы в папке GOS_MEO