Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_MEO / GOS-MEV10 (91-106).doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Економічні ефекти прямих іноземних інвестицій.

Маємо дві країни. Вважаємо, що єдина причина для руху капіталі – різна прибутковість. Обсяг капіталу, яким володіє перша країна – AK. Обсяг капіталу, яким володіє друга країна – AK’. В цілому обсяг капіталу обох країн дорівнює КК’. Криві S1 та S2 показують зростання вартісного обсягу виробництва в залежності від обсягу використання капіталу відповідно в першій та другій країні.

Якщо не існує міжнародного руху капіталу, то перша країна інвестує весь свій капітал у власну економіку. Тоді процентна ставка (ціна капіталу) встановлюється на рівні C (КC). В другій країні, якщо вона інвестує весь свій капітал у власну економіку, процентна ставка дорівнює К’D.

Якщо наявний капітал в обох країнах використовується повністю, то обсяг виробництва в першій країні буде (a+b+c+d+e+f), з них прибуток власників капіталу буде (a+f), а (b+c+d+e) – прибуток власників інших факторів виробництва. Обсяг виробництва в другій країні буде дорівнювати (k+i+j), з них (k+j) – прибуток власників капіталу, а (i) – прибуток власників інших засобів виробництва.

З графіку ми бачимо, що в другій країні процентна ставка більша, ніж в першій (прибутковість капіталу вища): KC K’D.

Припустимо, що країни зняли обмеження на міжнародний рух капіталу. Виходячи з того, що в країнах встановлена різна прибутковість капіталу, частина капіталу (в обсязі AB) переміститься з першої країни до другої. Прибутковість капіталу в обох країнах буде однаковою.

Внаслідок того, що частина капіталу з першої країни переміститься в другу, то обсяги виробництва також зміняться: в першій країні обсяг національного (!) виробництва зросте і буде дорівнювати: (a+b+c+d+e+f+h), причому за рахунок національного капіталу, що залишився всередині країни виробляється (a+b+c+d) продукції (валовий внутрішній продукт), а за рахунок іноземних інвестицій – (e+f+h).

В другій країні обсяг виробництва за допомогою імпорту з першої країни становить (i+j+k+g), (h+e+f) не враховується, бо це враховується у виробництві першої країни.

Висновок:

  • змінились % ставки;

  • змінились доходи власників факторів виробництва.

В результаті міграції капіталу:

1). % ставки будуть однакові F=E;

2). Перша країна:

  • збільшилась % ставка з рівня С до рівня Е;

  • доходи власників капіталу в першій країні = (a+b+d+e+f);

  • (с) – доходи власників інших факторів виробництва;

  • виграють власники капіталу і зменшуються доходи власників інших факторів виробництва.

Друга країна:

  • зменшилась % ставка з рівня D до рівня F;

  • доходи власників капіталу в другій країні = (k);

  • доходи власників інших факторів виробництва = (i+j);

  • доходи власників капіталу в другій країні зменшились, а доходи власників інших факторів виробництва збільшились.

3). В результаті міграції капіталу з’явились два трикутника (h, g), які і є виграшем країн в результаті експорту ПІІ із першої країни в другу. (h) – дохід першої країни, (g) – дохід другої країни, а світова економіка в цілому виграла на (h+g).

4). Добробут країн в результаті експорту та імпорту капіталу збільшився.

Наслідками руху капіталу є:

  1. збільшується рівень виробництва в кожній країні, а значить і загальносвітовий рівень виробництва;

  2. виграють власники надлишкових факторів виробництва (в першій країні власники капіталу і в другій країні власники інших факторів виробництва) і зменшуються доходи ненадлишкових, дефіцитних факторів виробництва.

Соседние файлы в папке GOS_MEO