Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_MEO / GOS-MEV10 (91-106).doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Ефект відхилення торгівлі.

Припустимо, що друга країна вирішила створити митний союз з третьою країною. Після його створення, внутрішня ціна в другій країні зменшилась, але не настільки, як при створенні митного союзу лише з першою країною.

За нових умов рівновага досягається в точці L, обсяг внутрішнього виробництва становить OQ2, імпорт з другої до третьої країни становить Q2Q5.

Ефект перерозподілу (а’) зникає, оскільки в результаті створення митного союзу зменшилося неефективне внутрішнє виробництво, що йде на користь національних споживачів.

Ефект доходу (с’ і с) зникає тому, що держава не отримує гроші за існування тарифів. Сегмент с’ перерозподіляється на користь споживачів, а сегмент с – це прямі збитки країни від створення митного союзу з третьою країною. Причина цього збитку є переорієнтація в рамках митного союзу на відносно менш ефективні джерела постачання товару, ніж це могло б статися, якщо б перша країна встановила митний союз з другою країною.

Ефект збільшення торгівлі показує переорієнтацію місцевих споживачів на закупку товару з більш ефективного неінтеграційного джерела поставки товару на менш ефективні внутрішньоінтеграційні джерела, яка відбулася в результаті створення митного союзу.

Ефект збільшення торгівлі – це позитивний ефект, а ефект відхилення торгівлі – негативний. Якщо b’+d’ (ефект збільшення торгівлі) більший ніж c (ефект відхилення торгівлі), то ми скажемо, що країна має позитивний ефект.

97. Теорія міжнародних інвестицій.

За метою вкладення капітал буває у вигляді прямих та портфельних інвестицій.

Прямі закордонні інвестиції – це вкладення капіталу з метою придбання довгострокового економічного інтересу в країні-імпортері капіталу. Цей довгостроковий інтерес забезпечує контроль над об’єктом розміщення капіталу. До прямих закордонних інвестицій відноситься в основному приватний капітал.

Портфельні інвестиції – це вкладення капіталу в іноземні цінні папери, що не дають інвестору право реального контролю над об’єктом розміщення капіталу.

Основною різницею між цими двома видами є саме наявність права контролю – при ПІІ такий контроль є , при портфельних інвестиціях такого права на контроль нема.

Правило Вальрасса:

Імпорт – експорт + чисті платежі дивіденди = чисті активи країн.

Чисті активи країн = активи нерезидентів – активи закордоном.

Головна причина здійснення прямих іноземних інвестицій – це прагнення розмістити свій капітал в тій країні і тій галузі, де він буде приносити максимальний прибуток.

ООН провела дослідження стосовно причин експорту та імпорту іноземних інвестицій.

Причини експорту інвестицій:

  1. технологічне лідерство - чим вища доля витрат на НДДКР2 в об’ємі продаж корпорацій, тим більший обсяг експорту ПІІ, і навпаки. Це можна пояснити тим, що коли корпорація здійснює інвестиції за кордон, то завжди прагне утримати технологічне лідерство, тобто мати контроль над технологією, які використовуються в її філіях, і таким чином отримати конкурентні переваги.

  2. переваги в вартості робочої сили (переваги у кваліфікації робочої сили, що вимірюється зарплатою) - чим вищий рівень оплати працівника корпорації, тим більший об’єм експорту прямих інвестицій; і навпаки.

  3. переваги в рекламі - чим вища питома вага витрат на рекламу в продажах корпорації, тим вищий об’єм експорту ПІІ, і навпаки.

  4. економіка масштабу - чим вищий розмір виробництва корпорації на внутрішньому ринку, тим більший обсяг експорту ПІІ, і навпаки. Це пояснюється тим, що тільки після заповнення внутрішнього ринку, корпорації починають експансію на зовнішні ринки.

  5. розмір корпорації - чим більший розмір корпорації, тим більший обсяг експорту ПІІ, і навпаки.

  6. ступінь концентрації виробництва - чим вищий рівень концентрації виробництва певного товару в межах корпорації, тим більше обсяг експорту прямих інвестицій, і навпаки.

  7. забезпечення доступу до природних ресурсів - чим вище потреба корпорації в певному ресурсі, тим більший об’єм її експорту прямих інвестицій в ту країну, де багато цього ресурсу, і навпаки.

Іншими причинами можуть бути:

  • скорочення транспортних видатків;

  • подолання митних обмежень (квот, ліцензій) та митних платежів.

Причини імпорту капіталу.

  1. технологічне лідерство - чим вища доля витрат на НДДКР в об’ємі продаж корпорацій, тим більший об’єм її імпорту прямих інвестицій з-за кордону; і навпаки.

  2. переваги в кваліфікації робочої сили - чим вищий рівень освіти працівника корпорації, тим більший об’єм імпорту прямих інвестицій; і навпаки. Це стосується високотехнологічних галузей.

  3. переваги в рекламі - чим вища питома вага витрат на рекламу в продажах корпорації, тим вищий об’єм імпорту прямих закордонних інвестицій, і навпаки.

  4. економіка масштабу - чим вищий розмір виробництва корпорації на внутрішньому ринку, тим менше обсяг імпорту прямих інвестицій, і навпаки.

  5. розмір корпорації - чим більший розмір корпорації, тим більший обсяг імпорту прямих інвестицій, і навпаки.

  6. ступінь концентрації виробництва - чим вищий рівень концентрації виробництва певного товару в межах корпорації, тим менше обсяг її імпорту прямих інвестицій, і навпаки.

  7. потреба в капіталі - чим більша потреба корпорації в капіталі, тим більший обсяг її імпорту прямих іноземних інвестицій.

  8. кількість національних філіалів - чим більше філіалів має корпорація в межах країни, тим більший обсяг прямих закордонних інвестиції вона імпортує.

  9. рівень захисту національного ринку - чим вищий рівень захисту національного ринку за допомогою торговельних бар’єрів – тим вищий рівень імпорту прямих закордонних інвестицій.

  10. розмір ринку - чим більший розмір внутрішнього ринку, тим більший обсяг інвестицій.

  11. витрати виробництва – чим вище витрати виробництва в приймаючій країні, тим більше обсяг ПІІ, і навпаки.

Соседние файлы в папке GOS_MEO