Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_MEO / GOS-MEV10 (91-106).doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

104. Фіскальна політика та фінансові інструменти регулювання мев.

Фіскальна (бюджетно-податкова) політика це система регулювання економіки за допомогою змін державних витрат і податків. Податки і державні витрати є основними інструментами фіскальної політики. Фіскальна політика може як сприятливо, так і досить хворобливо впливати на стабільність національної економіки.

Економічна наука виділяє наступні типи фіскальної політики:

Державі слід вносити в економіку стабілізуючий вплив, забезпечуючи найкращі умови для економічного зростання. Для виконання задач вона повинна мати в своєму розпорядженні необхідні ресурси. Частково вони можуть бути знайдені за рахунок цінних джерел, наприклад прибутків державних підприємств. Однак в ринковій економіці основною виробничою одиницею є не державне, а приватне підприємство. Тому для формування державних ресурсів уряд вилучає частину прибутків підприємств і громадян. Вилучений прибуток, міняючи власника, перетворюється в податок.

Податки — обов'язкові платежі фізичних і юридичних осіб, що стягуються державою.

У сучасних умовах податки виконують дві основні функції: фіскальну і економічну.

Фіскальна функція - основна, характерна для всіх держав. З її допомогою створюються державні грошові фонди і матеріальні умови для функціонування держави.

Економічна функція означає, що податки як активний учасник перерозподільних відносин виявляють серйозний вплив на відтворювання, стимулюючи або стримуючи його темпи, посилюючи або ослабляючи накопичення капіталу, розширюючи або зменшуючи платоспроможний попит населення. Розширення податкового методу в мобілізації для держави національного прибутку викликає постійне зіткнення держави з учасниками виробництва, що забезпечує йому реальні можливості впливати на економіку, на всі стадії відтворювального процесу.

Сучасна податкова система включає різні види податків. Основну їх групу складають прямі і непрямі податки.

Прямі податки встановлюються безпосередньо на прибуток або майно.

Непрямі податки — це податки на товари і послуги, оплачувані в ціні товару або включені в тариф. Власник товару або послуг при їх реалізації отримує податкові суми, які перелічує державі. У цьому випадку зв'язок між платником і державою опосередкований через об'єкт обкладення.

У сучасних умовах в зв'язку з розширенням соціальних функцій держави широке розповсюдження отримали внески до фонду соціального страхування. Вони по своїй суті є цільовими податками, оскільки мають певне призначення.

У залежності від органу, який стягує податок і розпоряджається його сумою, розрізнюють державні і місцеві податки. Державні податки стягуються центральним урядом на основі державного законодавства і прямують до державного бюджету. До них відносяться податок на прибуток, податок на прибуток корпорацій, митні збори і т.п. Місцеві податки стягуються місцевими органами влади на відповідній території і поступають до місцевого бюджету. Місцеві власті стягують переважно індивідуальні акцизи і помайновий податок.

Податки по їх використанню поділяються на загальні, вони поступають в єдину касу держави, і спеціальні (цільові) (наприклад, податок на продаж бензину, палива, мастильних масел в США прямує в дорожній фонд).

У залежності від характеру стягування податкових ставок податки поділяються на: пропорційні, прогресивні і регресивні.

Пропорційний податок це податок, ставка якого однакова для всіх оподатковуваних сум. Податок, середня ставка якого підвищується в міру зростання суми, називається прогресивним. Регресивний податок передбачає зменшення відсотка вилучення з суми в міру її зростання.

До останнього вигляду податків відносяться, як правило, непрямі податки.

Співвідношення різних видів податків на різних ступенях розвитку суспільства змінювалося. На ХIХ - початку XX віків головну роль грали непрямі податки, після Другої світової війни ведучу роль стали грати прямі податки. Для сучасної податкової системи характерне зростання внесків до фонду соціального страхування, який по темпах зростання випереджає як прямі, так і непрямі податки.

Можна виділити три ступені розвитку поглядів на роль податків в реалізації державних інтересів:

  • на початкових етапах ринкової економіки податки розглядалися виключно в фіскальних інтересах як засіб поповнення державної скарбниці;

  • потім пришли до висновку про необхідність ввести обмеження в фіскальну функцію оподаткування. Таким обмеженням стала вимога не підривати відтворювальний процес в мікроекономіці;

  • для теперішнього часу стало характерним прагнення все в більшій мірі використати податки для коректування господарських пропорцій в суспільстві.

Соседние файлы в папке GOS_MEO