Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
36
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
41.47 Кб
Скачать

У 1917 р. Констанція Рейд, двадцятидвохрічна дівчина, дочка відомого свого часу художника Королівській академії сера Малькома Рейду, виходить заміж за баронета Кліффорда Чаттерлея. Через півроку після весілля Кліффорд, що весь цей час брав участь у війні у Фландрії,.повертається назад в Англію з важкими пораненнями, в результаті яких нижня частина тіла його залишається паралізованою. У 1920 р. Кліффорд і Констанція повертаються в маєток Рагби — родовий маєток Чаттерлеев. Це похмуре місце: великий низький будинок, початий в XVIII ст. і поступово знівечений прибудовами. Будинок оточений прекрасним парком і лісом, але із-за столітніх дубів видніються труби кам'яновугільних копалень, якими володіють Чаттерлеи, з хмарами диму і кіптяви. Мало не біля самих воріт парення починається робоче селище — нагромадження старих, брудних будиночків з чорними дахами. Навіть у безвітряні дні повітря насичене запахом заліза, сірки і вугілля. Мешканці Тавершала — так називається робоче селище — здаються такими ж обірваними і похмурими, як і уся ця місцевість. Ніхто тут не вітається з хазяями, ніхто не знімає перед ними шапки. З обох боків відчувається непрохідна прірва і якесь глухе роздратування.

Кліффорд після каліцтва став надзвичайно соромливий. Правда, з оточенням він тримається те образливо-гордовито, то скромно і майже боязко. Він не здається одним з сучасних жіночних чоловіків, навпаки, зі своїми широкими плечима і рум'яною особою він виглядає навіть старомодно, одягнений завжди надзвичайно елегантно, проте при уявній своїй владності і самостійності без Конни (скорочене від Констанції) він абсолютно безпорадний: він потребує її хоч би для того щоб усвідомлювати, що живе. Кліффорд честолюбний, він почав писати оповідання, а Конни допомагає йому в його роботі. Проте, на думку сера Малькома, батька Конни, його оповідання хоч і розумні, але в них нічого ні. Так проходить два роки. Через деякий час сер Мальком помічає, що його дочки украй не йде її «напівдівування», вона чахне, худне, і підказує їй ідею завести коханця. Занепокоєння опановує її, вона відчуває, що втратила зв'язок з сьогоденням і живим світом.

Взимку в Рагби на декілька днів приїжджає письменник Микаэлис. Це молодий ірландець, що вже зробив великий статок в Америці своїми дотепними п'єсами зі світського життя, в яких їдко висміює лондонське вище суспільство, що спочатку пригріло його, а потім, прозрівши, що викинуло його на смітник. Незважаючи на це, в Рагби Микаэлису вдається справити враження на Конни і на деякий час стати її коханцем. Проте це зовсім не те, по чому несвідомо терпить її душа. Микаэлис занадто егоїстичний, в нім мало мужності.

У маєток часто приїжджають гості, в основному літератори, які допомагають Чаттерлею рекламувати його творчість. Незабаром Кліффорд вже вважається одним з найпопулярніших письменників і заробляє на цьому великі гроші. Нескінченні розмови, що відбуваються між ними, про стосунках поли, про їх нівеляцію стомлюють Конни. Кліффорд бачить смуток і незадоволення дружини і признається, що був би не проти, якби вона народила дитину від когось іншого, але за умови, що між ними усе залишилося б по-старому. Під час однієї з прогулянок Кліффорд знайомить Конни з їх новим лісником, Олівером Меллерсом. Це високий, стрункий, мовчазний людина років тридцяти семи, з густим світлим волоссям і рудими вусами. Він син вуглекопа, але у нього манери джентльмена і його навіть можна назвати красивим. Особливе враження на Конни робить якесь відчужене выраже ние його очей. Він багато переніс у своєму житті, в молодості з відчаю і невдало одружився на жінці, яка була набагато старша його і згодом виявилася злою і грубою. У 1915 р. його призвали до армії, чим та і скористалася, щоб піти до іншого, залишивши його матері на піклування маленьку дочку. Сам же Меллерс дослужився до лейтенанта, але після смерті свого полковника, якого дуже поважав, вирішив вийти у відставку і оселитися в рідних місцях.

Конни любить гуляти в лісі і тому час від часу відбуваються її випадкові зустрічі з лісником сприяючі виникненню взаємного інтересу, поки зовні нічим не вираженого. У гості до Конни приїжджає її сестра Хільда і, звернувши увагу на хворобливий вид сестри, примушує Кліффорда найняти для себе доглядальницю і лакея, щоб його дружині не доводилося надриватися, доглядаючи за ним. З появою у будинку місіс Болтон, дуже приємної п'ятидесятирічної жінки, довгий час сестрою милосердя, що пропрацювала, при церковному приході в Тавершале, Конни придбаває можливість більше часу приділяти собі; з Кліффордом вона тепер проводить у бесідах лише вечори до десяти годин. Решту часу в основному поглинають її невеселі думи про даремність і безцільності її існування як жінки.

Гуляючи одного разу по лісу, Конни виявляє сторожку для висадки фазанів, поряд з якою Меллерс майструє клітини для птахів. Удари сокири лісника звучать нерадісно; він невдоволений, що хтось порушив його самотність. Проте він розпалює в сторожці вогнище, щоб Конни зігрілася. Спостерігаючи за Меллерсом, Конни просиджує в сторожці до самого вечора. З цього дня у неї входить в звичку щодня приходити на поляну і спостерігати за птахами, за тим, як з яєць вилуплюються курчата. По їй самій невідомій причині Конни починає відчувати, як росте її відраза до Кліффорда. До того ж вона ще ніколи так гостро не відчувала агонію жіночого начала в собі. Тепер у неї є тільки одно бажання: піти в ліс до квочок. Усе інше здається їй хворим сном. Одного разу увечері вона прибігає до сторожки і, пестячи курча, будучи не в силах приховати своєї розгубленості і відчаю упускає на його ніжний пушок злізу. З цього вечора Меллерс, що відчув зворушливість і душевну красу Конни, стає її коханцем. З ним Конни розкріпачується і уперше усвідомлює що означає любити глибоко і чуттєво і бути коханою. Їх зв'язок триває декілька місяців. Конни хоче мати від Олівера дитину і вийти за нього заміж. Для цього, передусім, Меллерсу потрібне оформити розлучення зі своєю колишньою дружиною, чим він і займається.

Кліффорд залишає письменницьку працю і з головою йде в обговорення зі своїм керівником промислових питань і модернізацію шахт. Відчуження між ним і Конни збільшується. Бачачи, що вона вже не так потрібна чоловікові, як раніше, вона вирішує піти від нього назовсім. Але раніше на місяць від'їжджає разом з сестрою і батьком у Венецію. Конни вже знає, що вагітна, і з нетерпінням чекає появи на світ своєї дитини. З Англії до неї доходять вісті, що дружина Меллерса не бажає давати йому розлучення і поширює по селищу плітки, що порочать його. Кліффорд звільняє лісника, і той від'їжджає в Лондон. Повернувшись з Венеції, Конни зустрічається зі своїм коханим, і обоє вони остаточно затверджуються у своїх намірах жити разом. Для Кліффорда звістка про те, що Конни від нього йде, є ударом, який йому допомагає пережити місіс Болтон. Закоханим для того щоб набути свободи і розвестися, необхідно півроку жити вдалині один від одного. Конни на це час від'їжджає до батька в Шотландію, а Олівер працює на чужій фермі і збирається згодом обзавестися своєю власною. І Конни, і Олівер живуть єдино надією на швидке возз'єднання.

Соседние файлы в папке зарубіжка