Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
37
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
25.34 Кб
Скачать

Весна 1624 Армія шведського короля збирає солдатів для походу на Польщу. Фельдфебель і вербувальник визнають тільки війну засновником громадського порядку і цивілізації. Де немає війни, яка там мораль: кожен бреде куди хоче, каже що хоче, їсть що хоче - ні наказу, ні пайка, ні обліку!

Два хлопці укочують фургон матінки Кураж, маркітантки Другого Фінляндського полку. Ось що вона співає: «Гей, командир, дай знак привалу, / Своїх солдатів побережи! / Встигнеш в бій, нехай спочатку / Пєхота змінить чоботи. / І вошей годувати під гул знарядь, / І жити, і перетворюватися на прах - / Приємніше людям, якщо люди / Хоча б у нових чоботях. / Ей, християни, тане лід, / Сплять мерці в могильній млі. / Вставайте! Усім пора в похід, / Хто живий і дихає на землі! »

Родом вона баварка, і справжнє її ім'я Анна Фірлінг, а прізвисько Кураж вона отримала за те, що ні під бомбами, ні під кулями ніколи не кидала свій фургон з товаром. Діти її - сини і німа донька Катрін - справжні діти війни: кожен має своє прізвище, і їхні батьки - солдати різних армій, які воювали під прапорами різних віросповідань, - все вже вбиті або зникли невідомо куди.

Вербувальник цікавиться її дорослими синами, але Кураж не хоче, щоб вони йшли в солдати: годується війною, а війні платити оброк не хоче! Вона починає здогадуватися і, щоб налякати дітей, влаштовує так, що кожен з них отримує папірець з чорним хрестом - мітку смерті. І шахрайство стає зловісною пророцтвом. Ось вже вербувальник спритно веде її старшого сина Ейліфа, поки матінка Кураж торгується з фельдфебелем. І нічого не вдієш: треба встигати за своїм полком. Двоє її дітей, які залишилися впрягаються у фургон.

2

У 1625-1626 рр.. Матуся Кураж колесить по Польщі в обозі шведської армії. Ось вона принесла каплуна кухареві командувача і вміло торгується з ним. У цей час командуючий у своєму наметі приймає її сина, сміливця Ейліфа, який вчинив геройський подвиг: безстрашно відбив у переважаючих сил селян кілька биків. Ейліф співає про те, що кажуть солдати своїм дружинам, матінка Кураж співає інший куплет - про те, що дружини кажуть солдатам. Солдати тлумачать про свою хоробрість і удачі, їхні дружини - про те, як мало значать подвиги й нагороди для тих, хто приречений на загибель. Мати і син раді несподіваній зустрічі.

3

Пройшли ще три роки війни. Мирна картина біваку пошарпаного в боях Фінляндського полку порушується раптовим настанням імператорських військ. Матінка Кураж в полоні, але вона встигає замінити лютеранський полковий прапор над своїм фургоном на католицьке. Що опинився тут полковий священик встигає змінити пасторське сукню на одяг підручного маркітантки. Однак імператорські солдати вистежують і хапають молодшого сина Кураж, простака Швейцеркаса. Вони вимагають, щоб він видав довірену йому полкову казну. Чесний Швейцеркас не може цього зробити і повинен бути розстріляний. Щоб врятувати його, треба заплатити двісті гульденів - все, що матуся Кураж може виручити за свій фургон. Треба поторгуватися: чи не можна врятувати життя сина за 120 або за 150 гульденів? Не можна. Вона згодна віддати все, але вже надто пізно. Солдати приносять тіло її сина, і матуся Кураж повинна тепер сказати, що не знає його, їй же треба зберегти принаймні свій фургон.

4

Пісня про Велику капітуляції: «Дехто намагався зрушити гори, / З неба зняти зірку, зловити рукою дим. / Але такі переконувалися скоро, / Що зусилля ці не по них. / А шпак співає: / переб'ємося рік, / Треба з усіма в ряд крокувати, / Треба почекати, / Краще промовчати! »

5

Минуло два роки. Війна захоплює все нові простори. Не знаючи відпочинку, матуся Кураж зі своїм фургончиків проходить Польщу, Моравію, Баварію, Італію і знову Баварію. 1631 Перемога Тіллі при Магдебурзі варто матусі Кураж чотирьох офіцерських сорочок, які її жаліслива дочка розриває на бинти для поранених.

6

Поблизу міста Інгольштадта в Баварії Кураж присутній на похороні головнокомандувача імператорських військ Тіллі. Полковий священик, її підручний, нарікає, що на цій посаді його здібності пропадають марно. Солдати-мародери нападають на німу Катрін і сильно розбивають їй обличчя. 1632

7

Матінка Кураж на вершині ділового успіху: фургон сповнений новим товаром, на шиї у господині зв'язка срібних талерів. «Все-таки ви не переконаєте мене, що війна - це лайно». Слабких вона знищує, але їм і в мирний час несолодко. Зате вже своїх вона годує як слід.

8

У тому ж році в битві під Лютценом гине шведський король Густав-Адольф. Світ оголошено, і це серйозна проблема. Світ загрожує матусі Кураж розоренням. Ейліф, сміливий син матусі Кураж, продовжує грабувати і вбивати селян, у мирний час ці подвиги визнали зайвими. Солдат помирає, як розбійник, а багатьом він відрізнявся від нього? Світ тим часом виявився дуже неміцний. Матінка Кураж знову впрягається в свій фургон. Разом з новим підручним, колишнім кухарем командувача, який приловчився замінити дуже м'якосердий полкового священика.

9

Вже шістнадцять років триває велика війна за віру. Німеччина втратила доброї половини жителів. У землях, що колись процвітали, тепер панує голод. За спаленим містам нишпорять вовки. Восени 1634 ми зустрічаємо Кураж в Німеччині, в Соснових горах, в стороні від військової дороги, по якій рухаються шведські війська. Справи йдуть погано, доводиться жебракувати. Сподіваючись випросити що-небудь, кухар і матуся Кураж співають пісню про Сократа, Юлія Цезаря та інших великих мужів, яким їх блискучий розум не принесла користі.

У кухаря з чеснотами не густо. Він пропонує врятувати себе, кинувши Катрін напризволяще. Матінка Кураж залишає його заради дочки.

10

«Як добре сидіти в теплі, / Коли зима настала!» - Співають в селянській хаті. Матінка Кураж та Катрін зупиняються і слухають. Потім продовжують свій шлях.

11

Січень 1636 Імператорські війська загрожують протестантському місту Галле, до кінця війни ще далеко. Матінка Кураж вирушила до міста, щоб взяти у голодних городян цінності в обмін на їжу. Облягати тим часом у нічній темряві пробираються, щоб влаштувати різанину в місті. Катрін не може цього витримати: влазить на дах і з усіх сил б'є в барабан, до тих пір, поки її не чують обложені. Імператорські солдати вбивають Катрін. Жінки і діти врятовані.

12

Матінка Кураж співає колискову над мертвою дочкою. Ось війна і забрала всіх її дітей. А повз проходять солдати. «Гей, візьміть мене з собою!» Матінка Кураж тягне свій фургон. «Війна удачею змінної / Сто років протримається цілком, / Хоч людина звичайний / Не бачить радості у війні: / Він жере лайно, одягнений він зле, / Він катам своїм смішний. / Але він сподівається на диво, / Поки похід не завершений. / Ей, християни, тане лід, / Сплять мерці в могильній млі. / Вставайте! Усім пора в похід, / Хто живий і дихає на землі! »

Соседние файлы в папке зарубіжка