Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
24.7 Кб
Скачать

Гумберт Гумберт, тридцятисемирічний викладач французької літератури, випробовує неординарну схильність до німфеток, як він їх називає — чарівним дівчаткам від дев'яти до чотирнадцяти років. Давнє дитяче враження наділило його цим підпільним переживанням що відвертає від зріліших жінок. Дія роману-сповіді, який пише той, що знаходиться у в'язниці Гумберт, відноситься до літа 1947 р. За десять років до цього, живучи в Парижі, він був одружений, але дружина залишила його заради російського полковника-емігранта якраз напередодні його переїзду в Америку. Там він приймав участь в різних дослідницьких проектах, лікувався в санаторіях від меланхолії і ось, вийшовши з чергової лікарні, зняв в Новій Англії будинок у пані Шарлоти Гейз. У хазяйки дванадцятирічна дочка Долорес — Ло, Лолита, нагадування про ту дитячу закоханість Гумберта, втрата якої надала його еротичному життю такий дивний напрям.

Сторінкам свого щоденника Гумберт повіряє про томливе жадання до Лолите, як раптом дізнається що мати відправляє її в літній табір. Шарлота пише Гумберту лист, в якому пояснюється в любові до нього, і вимагає покинути її будинок, якщо він не розділяє її почуттів. Після деякого коливання Гумберт приймає пропозицію «перейти з мешканців в співмешканці». Він одружується на матері, ні на хвилину не забуваючи про свою майбутню падчерку. Віднині ніщо не перешкодить йому спілкуватися з нею. Проте з'ясовується, що після весілля Шарлота має намір відправити Лолиту відразу після табору в пансіонат а потім у Бердслей Коледж. Плани Гумберта рушаться. Під час плавання в лісовому озері він хоче втопити дружину, але не може, на свій жаль, дізнавшись, що за ними з пагорба стежить сусідка-художниця.

Пані Гумберт знаходить і прочитує щоденник чоловіка і повністю його викриває. Поки він гарячково обмірковує, як вийти з цієї ситуації, Шарлота в сльозах і гніві біжить через дорогу відправляти листи і потрапляє під машину.

Після похоронів дружини герой вирушає за Лолитой. Розжившись одягом для неї і снодійними пігулками, він повідомляє дівчинку, що її мама в лікарні напередодні серйозної операції. Забравши Лолиту з табору, Гумберт збирається возити її по городках і готелях. У першій з них він дає дівчинці снодійне, щоб насолодитися нею сплячою. Снодійне не діє. Ніч мук і нерішучості Гумберта, що не сміє доторкнутися до Лолите, закінчується її уранішнім пробудженням і спокушанням вітчима. До подиву останнього, Лолита не була дівою, зовсім нещодавно вона «спробувала« це з сином начальника табору.

Близькість змінює стосунки Гумберта з Лолитой. Він відкриває, що її мати мертва. З серпня 1947 р. впродовж року вони подорожують по Сполучених Штатах, міняють мотелі, котеджі, готелі. Герой намагається підкупити дівчинку обіцянкою різних задоволень і погрожує бідами, якщо вона видасть його поліції як спокусника. Перед мандрівниками відкриваються численні пам'ятки країни. Паралельно між ними трапляються скандали. Райське блаженство ніяк не обіцяє стабільного щастя. Замість того щоб зачаїтися де-небудь в Мексиці, Гумберт повертає на схід Америки, щоб віддати дівчинку в приватну гімназію у Бердслее.

1 січня 1949 м. Лолите виконується чотирнадцять років. Вона вже частково втрачає привабливість своїй нимфеточности, лексикон її робиться нестерпний. Вона вимагає грошей від Гумберта за задоволення його особливих бажань, ховає їх, щоб, як він підозрює, накопивши, втекти від нього. У гімназії вона починає захоплюватися театром. Репетируючи п'єсу «Зачаровані мисливці», Лолита закохується в її автора, знаменитого драматурга Куильти, чарівного героя реклами цигарок «Дромадер». Чувши недобре, Гумберт за тиждень до прем'єри відвіз Лолиту з Бердслея.

Літом 1949 р. починається їх остання подорож по Америці. Гумберта переслідують підозри про її зраді. Він боїться залишати Лолиту надовго одну, перевіряє пістолет, який зберігає в скриньці. Одного разу він помічає той, що йде за ними на віддалі вишневий «кадилак». Хтось найняв детектива стежити за ними? Що це за лисий пан, з яким квапливо розмовляла Лолита? По дорозі в городках вони дивляться п'єси деяких Куильти і Дамор-блок. Їх переслідувач міняє автомобілі, у вишневому «кадилаку» виявляються якісь актори. Лолита обманює Гумберта водить його за ніс разом із спільниками свого нового коханця.

У Эльфинстоне Лолиту з високою температурою забирають в лікарню. Уперше за два роки Гумберт розлучний зі своєю коханою. Потім захворює і він сам. Коли ж він збирається забрати Лолиту госпіталі, виявляється, що напередодні вона поїхала зі своїм «дядечком».

Три з половиною роки проходять без Лолиты. Спочатку Гумберт їде в зворотному порядку по слідах свого винахідливого суперника. Восени він досягає Бердслея. До наступної весни лікується в санаторії. Потім зустрічає тридцятирічну наївну, ніжну і безмозку подружку на ім'я Ріта Гумберта, що врятувала, від гамівної сорочки. Рік викладає в Кантрипском університеті. І нарешті опиняється в Нью-Йорку, де 22 вересня 1952 р. отримує лист від Лолиты. Вона повідомляє, що заміжня що чекає дитини, що їй потрібні гроші розплатитися з боргами, оскільки чоловік збирається разом з їй на Аляску, де йому обіцяна робота.

Гумберт визначає по штемпелю адресу і, прихопивши з собою пістолет, вирушає в дорогу. Він знаходить Лолиту в якійсь халупі на околиці маленького містечка заміжня за майже глухим ветераном війни. Вона нарешті відкриває ім'я свого спокусника : це драматург Клер Куильти, дуже небайдужий до маленьких дітей розпусний геній. Вона думала, що Гумберт давно вже вичислив його. Куильти, вкравши її, повіз на ранчо, запевняючи, що восени повезе в Голлівуд пробуватися на роль. Але там Лолиту чекали пияцтво, наркотики, збочення і групові оргії, в яких вона відмовилася брати участь, і була викинута на вулицю. Далі важкі заробітки на життя, зустріч з майбутнім чоловіком.

Гумберт пропонує Лолите негайно поїхати з ним від чоловіка, вона відмовляється, вона ніколи його не любила. Гумберт дає їй з чоловіком чотири тисячі доларів — дохід від будинку її покійної матері — і вирушає на полювання за драматургом Клером Куильти.

Він випробовує щось подібне до розкаяння перед Лолитой. Гумберт повертається в Рамздэль, де жив з Шарлотою, переводить усе майно на ім'я Лолиты, дізнається адреса Куильти.

Потім він їде в Паркингтон, де проникає в родовий замок свого ворога, і з пістолетом в руках веде з ним напівбезумну розмову, що чергується пострілами, осічками, промахами, попаданнями боротьбою двох немолодих і напівзруйнованих тіл, читанням вироку у віршах. Усе це робить сцену помсти фарсової. Куильти біжить від свого ката, той стріляє в нього. У будинку з'являються чергові гості Куильти, п'ють його горілку, не звертаючи уваги на заяву Гумберта, що він убив їх хазяїна. У цей час на верхній майданчик виповзає скривавлений Куильти, там він «важко возився, ляскаючи плавниками; але незабаром. застиг — тепер уже назавжди«. Гумберт від'їжджає із замку.

«Лолиту», свою сповідь, він пише спочатку в лікарні для психопатів, де перевіряють його розум а потім у в'язниці в очікуванні суду, не дочекавшись якого помирає від серцевого нападу. Незабаром після Гумберта помре і Лолита, дозволився на Різдво 1952 р. мертвою дівчинкою.

Соседние файлы в папке зарубіжка