Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
17.6 Кб
Скачать

Двадцятишестирічний Гаррі Энгстром, по прізвиську Кролик, живе в селищі Маунт-Джадж зблизька міста Бруэра, штат Пенсильванія. Він одружений, у нього росте син Нельсон, але сімейного щастя немає і в помині. Сімейні зобов'язання сильно обтяжують героя. Дружина Дженис п'є, а її вагітність зовсім не наповнює Кролика, гордістю від свідомості тієї, що їх сім'ю чекає поповнення. Колись, ще в школі, він прекрасно грав у баскетбол і влучність його кидків стала легендою, що зробила крок за межі рідного округу. Але спортивною кар'єри Кролик не зробив, замість цього він рекламує різні кухонні пристосування ніби чудо-терки, і спогади про минулі подвиги лише посилюють у героя тугу і відчуття, що життя його рішуче не вдалося.

Чергова суперечка з нелюбимою дружиною призводить до того, що він сідає в автомобіль і їде світ за очі, немов сподіваючись вирватися із зачарованого кола життєвих турбот і негараздів. Але, доїхавши до Західної Вірджинії, Кролик все ж не витримує і, розвернувши машину, повертається в рідну Пенсильванію. Не бажаючи, проте, повертатися в обридлий будинок, він приїжджає до містера Тотеро, своєму колишньому шкільному тренерові, і той пускає його переночувати. Наступного дня Тотеро знайомить його з Рути Ленард, з якою у Кролика зав'язуються стосунки, ніяк втім, що не нагадують любов з першого погляду.

Між тим Дженис, стурбована раптовим зникненням чоловіка, перебирається до своїх батьків. Її мати наполягає, щоб до розшуків утікача підключили поліцію, але її чоловік і дочка проти. Вони вважають за краще почекати. Їм на допомогу приходить молодий священик їх приходу Джек Экклз. Його взагалі відрізняє прагнення справою допомагати своїм прихожанам, серед яких занадто багато хто має потребу у розраді. Що не шкодує ні часу, ні сил на тих, хто увірений його піклуванню, Экклз являє собою разючий контраст зі священиком приходу Энгстромов. Старий Круппенбах не схвалює «метушні» свого молодого колеги, вважаючи, що істинний борг священнослужителя — подавати своїй пастві позитивний приклад власним зразковим поведінкою і несхитною вірою.

Экклз, проте, горить бажанням не просто повернути Кролика у лоно сім'ї, але і допомогти йому знайти себе. Він запрошує його на партію в гольф уважно вислуховує, розпитує про життя. Він знаходить йому тимчасову роботу — доглядати за садом однієї зі своїх прихожанок, і хоча вона зовсім не обіцяє золотих гір, це непогана підмога Кроликові, що випав з буденного існування.

Повільно налагоджуються стосунки Рути і Кролика, але коли між ними виникає щось схоже на близькість дзвінок Экклза повертає героя до минулого — Дженис потрапила в лікарню і ось-ось народить. Кролик повідомляє Рут про своє рішення повернутися до дружини і постаратися допомогти їй в цю важку годину Цей відхід стає для Рути справжнім ударом але Кролик не має наміру міняти рішення. Пологи проходять благополучно, Дженис народжує дівчинку і незабаром сім'я знову возз'єднувалася — вже учотирьох. Але сімейна ідилія виявляється недовгою. Важко захворює, а потім і помирає містер Тотеро, один з небагатьох людей у цьому світі, кому Кролик довіряв і хто, як йому здається, розумів його. Ну, а стосунки з Дженис ніяк не можуть налагодитися. Сварка йде за сваркою, і нарешті Кролик знову йде з будинку.

Деякий час Дженис приховує це від своїх батьків але занадто довго зберігати таємницю їй не вдається. Ця суперечка знову повертає її до алкоголю, і незабаром трапляється непоправне. У состо янии сильного сп'яніння Дженис упускає малятко у ванну, і та захлинається. Гаррі Энгстром знову повертається — з тим щоб взяти участь в похоронній церемонії.

Пристойність начебто дотримана але світу між подружжям немає. Чергова сварка відбувається прямо на кладовищі, і Кролик, як це траплялося з ним не раз, знову рятується втечею, причому в найпрямішому сенсі. Він біжить по кладовищу зигзагами, лавіруючи між надгробками, а навздогін ньому лунає голос Экклза, який марно намагається зупинити героя.

Він повертається до Рут, але вона не бажає його більше бачити. Вона не може пробачити йому відхід: одного разу вночі він повідомив їй про бажання повернутися до дружини. З'ясовується, що вона завагітніла, украй мала потребу у підтримці Кролика, але не отримала її. Вона збиралася зробити аборт, але не знайшла у собі сил довести до кінця задумане. Кролик умовляє її залишити дитину, говорить, що це прекрасно, що він любить її. Але Рут прямо запитує, чи готовий він одружуватися на ній. Кролик бурмоче: «Із задоволенням», але нові питання Рути ставлять його у безвихідь. Він не знає, що робити з Дженис, як кинути Нельсона. Рут говорить, що якщо вони одружаться те вона готова залишити дитини, але якщо він як і раніше жалітиме усіх — і нікого, то нехай знає: вона для нього померла, так само як і майбутня дитина.

Кролик йде від Рути в повному замішанні. Він розуміє, що необхідно прийняти якесь рішення, але вчинити конструктивний вчинок вище за його сили. Він йде по місту, а потім переходить на біг. Він біжить, немов намагаючись втекти від проблем, залишити за спиною усе ті складнощі, обтяжливі протиріччя, які отруюють йому життя.

І він біжить біжить…

Соседние файлы в папке зарубіжка