Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
38
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
38.91 Кб
Скачать

Час дії не визначено. В результаті події десь ядерного вибуху група підлітків, яких везли в евакуацію, виявляється на незаселеному острові. Першими на березі моря зустрічаються Ральф і товстий хлопчик в окулярах по прізвиську Хрюша. Знайшовши на дні моря велику раковину, вони використовують її як ріг і скликають усіх дітей. Збігаються хлопченята від трьох років до чотирнадцяти; останніми ладом приходять півчі церковного хору на чолі з Джеком Меридью. Ральф пропонує вибрати «головного». Окрім нього на верховенство претендує Джек, але голосування закінчується на користь Ральфа, який пропонує Джеку очолити хористів, зробивши їх мисливцями.

Невеликий загін в складі Ральфа, Джека і Саймона, крихкого, схильного до непритомності хориста, йде в розвідку, щоб визначити, чи дійсно вони потрапили на острів. Хрюшу, незважаючи на його прохання з собою не беруть.

Піднімаючись в гору, хлопчики переживають почуття єднання і захвату. По дорозі назад вони помічають порося, що заплуталося в ліанах. Джек вже заносить ніж, але щось зупиняє його: він ще не готовий до вбивства. Поки він зволікає, свині вдається бігти, і хлопчик випробовує сором за свою нерішучість, даючи собі клятву наступного разу нанести смертельний удар.

Хлопчики повертаються в табір. Ральф збирає збори і пояснює, що тепер їм усе доведеться вирішувати самим. Він пропонує встановити правила, зокрема, не говорити усім відразу, а давати висловитися тому, хто тримає ріг, — так вони називають морську раковину. Дітей доки не лякає, що їх, можливо, не скоро врятують, і вони передчувають веселе життя на острові.

Раптом малюки виштовхують вперед щуплого хлопчика років шести з родимою плямою на пів-осіб. Виявляється, той вночі бачив звіра — змія, який уранці перетворився у ліану. Діти висловлюють припущення, що це був сон, кошмар, але хлопчик твердо коштує на своєму. Джек обіцяє обшукати острів і перевірити, чи є тут змії; Ральф з досадою говорить, що ніякого звіра немає.

Ральф переконує дітей, що їх, звичайно, врятують, але для цього треба розвести на вершині гори велике вогнище і підтримувати його, щоб їх могли побачити з корабля.

Спільними зусиллями вони складають вогнище і підпалюють воно за допомогою Хрюшиных окулярів. Підтримку вогню бере на себе Джек зі своїми мисливцями.

Незабаром з'ясовується, що ніхто не хоче серйозно працювати: будувати курені продовжують лише Саймон і Ральф; мисливці, захопившись полюванням, абсолютно забули про вогнище. Через те, що вогнище згасло, дітей не помітили з корабля, що пропливав мимо. Це стає приводом для першої серйозної сварки між Ральфом і Джеком. Джек, якраз в цей момент убив першу свиню, ображається, що його подвиг не оцінили, хоча усвідомлює справедливість докорів Ральфа. Від безсилої злості він розбиває Хрюші окуляри, дратує його. Ральфу важко вдається відновити порядок і затвердити своє верховенство.

Для підтримки порядку Ральф збирає чергові збори, тепер уже розуміючи, як важливо уміти грамотно і послідовно викладати свої думки. Він знову нагадує про необхідність дотримуватися встановлені ними же самими правила. Але головне для Ральфа — зжити страх, що закрався в душі малюків. Джек, що узяв слово, несподівано вимовляє заборонене слово «звір». І марно Хрюша переконує усіх, що немає ні звіра, ні страху, «якщо тільки друг дружку не лякати», — малюки не хочуть цьому вірити. Маленький Персиваль Уимз Медисон вносить додаткове сум'яття, стверджуючи, що «звір виходить з моря». І лише Саймону відкривається істина. «Може, це ми самі…» — говорить він.

На цих зборах Джек відчуваючи свою силу, відмовляється підкорятися правилам і обіцяє вислідити звіра. Хлопчики діляться на два табори — тих, хто втілює розум, закон і порядок (Хрюша, Ральф Саймон), і тих, хто представляє сліпу силу руйнування (Джек, Роджер і інші мисливці).

Тією ж ніччю близнюки, що чергували на горі біля багаття, Эрик і Сем прибігають у табір із звісткою, що бачили звіра. Весь день хлопчики обнишпорюють острів, і лише увечері Ральф, Джек і Роджер вирушають на гору. Там в невірному світлі місяця вони приймають за звіра повислий на стропах труп парашутиста зі збитого літака і в страху кидаються бігти.

На нових зборах Джек відкрито докоряє Ральфу у боягузтві, пропонуючи себе в якості вождя. Не отримавши підтримки, він йде в ліс.

Поступово Хрюша і Ральф починають помічати, що в таборі залишається все менше дітей, і розуміють, що ті пішли до Джека.

Мрійник Саймон, що уподобав в лісі полянку, де можна побути одному стає свідком полювання на свиню. В якості жертви «звірові» мисливці насаджують свинячу голову на кілок — це і є Повелитель мух : адже голова суцільно обліплена мухами. Раз побачивши, Саймон вже не може відвести погляду від «цих що спрадавна невідворотно дізнаються око», бо на нього дивиться сам диявол. «Ти ж знав… що я — частина тебе самого. Невід'ємна частина», — говорить голова, немов натякаючи, що вона і є втілене зло що породжує страх.

Трохи пізніше мисливці на чолі з Джеком здійснюють набіг на табір щоб добути вогонь. Обличчя їх вимазані глиною: під личиною простіше творити безчинства. Захопивши вогонь, Джек запрошує усіх приєднатися до його загону, спокушаючи мисливською вольницею і їжею.

Ральфу і Хрюші страшно хочеться їсти, і вони з іншими дітьми йдуть до Джека. Джек знову закликає усіх вступити в його воїнство. Йому протистоїть Ральф, який нагадує, що його обрали головним демократичним шляхом. Але своїм нагадуванням про цивілізованість Джек протиставляє первісний танець, що супроводжується закликом : «Звіра бий! Глотку ріж!» Несподівано на майданчику з'являється Саймон, який був на горі і своїми очима переконався, що ніякого звіра там немає. Він намагається розповісти про своє відкритті, але в темряві його самого приймають за звіра і вбивають в дикому ритуальному танці.

«Плем'я» Джека розташовується в «замку», на скелі, що нагадує фортецю де за допомогою нехитрого важеля на супротивника можна скидати камені. Ральф тим часом з останніх сил намагається підтримувати вогнище, єдину їх надію на порятунок але Джек, що якось вночі прокрався в табір, краде Хрюшины окуляри, за допомогою яких діти розводили вогонь.

Ральф, Хрюша і близнюки вирушають до Джека в надії повернути окуляри, але Джек зустрічає їх вороже. Марно Хрюша намагається переконати їх, що «закон і щоб нас врятували» краще, ніж «полювати і згубити усе». У бійці, що зав'язалася близнюків беруть в полон. Ральфа важко ранять, а Хрюшу вбивають кинутим з фортеці каменем… Розбитий ріг, останній оплот демократії. Торжествує інстинкт вбивства, і ось Джека на посту вождя вже готовий змінити Роджер, що втілює тупу, звірину жорстокість.

Ральфу вдається сховатися. Він розуміє, «що розфарбовані дикуни ні перед чим не зупиняться». Бачачи, що вартовими стали Эрик і Сем, Ральф намагається переманити їх на свою сторону, але вони занадто злякані. Вони лише повідомляють його, що на нього готується полювання. Тоді він просить, щоб вони відвели «мисливців» чимдалі від його укриття: він хоче сховатися недалеко від замку.

Проте страх виявляється сильніше за поняття честі і близнюки видають його Джеку. Ральфа викурюють з лісу, не даючи йому сховатися… Як зацькований звір кидається Ральф по острову і раптом, вискочивши на берег, натикається на морського офіцера. «Могли б виглядати і попристойніше», — докоряє той дітям. Звістка про загибель двох хлопчиків вражає його. І уявляючи, як усе починалося він говорить: «Усе тоді дивно виглядало. Просто «Кораловий острів».

Соседние файлы в папке зарубіжка