Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
48.64 Кб
Скачать

Дія роману відбувається в досить великому американському місті під гучною назвою Зеніт. Головний герой роману, Джордж Бэббит, сорокап'ятирічний власник агентства, що займається продажем і наймом нерухомості, живе на околиці міста, в престижному районі, що швидко розвивається «Квітучі Пагорби«. У нього є сім'я, що складається з його дружини і трьох дітей. Бэббит задоволений життям своїм положенням, як соціальним, так і матеріальним, проте все частіше ночами йому сниться юна чарівниця, за якою він біжить і, схилившись до її колін, знаходить спокій і розуміння. Одружився він двадцять три роки тому без особливої любові на дочці його нинішнього компаньйона. вчився в університеті, мріяв стати адвокатом, із студентських років має друга, Поля Рислинга, до якого відноситься трохи по-батьківськи і відчуває велику прихильність, чим коли б те не було випробовував до жінці. Поль одружений на Зилле, вічно невдоволеним життям, буркотливою і грубою жінкою. Колись Поль мріяв стати знаменитим скрипалем, поїхати вчитися музиці в Європу, а тепер страждає через те, що життя його не склалося і доводиться торгувати толем та терпіти поряд з собою буркотливу, ревниву і злу дружину.

Для свого сина Тіла Бэббит мріє про університетську освіту і кар'єру адвоката, проте сам Тед, що закінчує школу, хоче присвятити своє життя техніці.

Головними подіями весни для Бэббита стають таємна скупка землі для афери, що робиться деякими ділками з Транспортної компанії, а також обід на дванадцять персон, задуманий Бэббитом як «висококультурна зустріч», на якій блищатимуть кращі уми міста і самі витончені пані. Прийом проходить як не можна веселіше завдяки старанням хазяїна будинку. Гості навіть влаштовують спіритичний сеанс і викликають дух Данте.

Заради того, щоб відпочити від своїх сімейств, Джордж Бэббит і Поль Рислинг їдуть в Мэн на риболовлю дещо раніше за інших домочадців. Повітря свободи немов би очищає їх кров від якогось отруйного збудження, роздратування і робить її здоровою і свіжіше.

Коли Бэббит повертається в Зеніт, йому за чистою випадковістю вдається виступити на зборах Загальній асоціації посередників по реалізації нерухомості. Ця доповідь кладе початок новому витку в кар'єрі Бэббита. Проте і на шляху до величі і слави він іноді зустрічає образливі перешкоди. Популярність як оратора не допомагає Бэббиту просунутися в ті круги суспільства, де йому належало б обертатися: його не запрошують вступити в найпрестижніший заміський клуб, не запрошують на прийоми до найбільш впливових людей. Він з хвилюванням чекає, коли ж відбудеться щорічний обід його товаришів по університетському випуску — вечір найпалкішої фамільярності з такими стовпами суспільства, як Чарльз Мак-Келви — мільйонер-підрядник, Макс Крюгер — банкір, Эрвин Тэйт — фабрикант верстатів і Адалберт Добсон — модний архітектор. Зовні він з ними знаходиться в таких же приятельських стосунках, як і в університеті, але зустрічаються вони тепер дуже вже рідко, а до себе додому на Ройал-ридж, на обіди (де дворецький розливає шампанське) вони його ніколи не звуть.

Обід випускників влаштовується в залі клубу «Юнион», найфешенебельнішого з усіх зенитских клубів. Мак-Келви виявляє цікавість до Бэббиту і навіть висловлює невизначене побажання як-небудь зустрітися. Бэббит відчуває, що ніколи життя не буде таке прекрасне, як зараз коли він разом з Полем Рислингом і новознайденим героєм Мак-Келви горланить щосили стару студентську пісню. Бэббиты запрошують пару Мак-Келви до обіду, на який та після декількох перенесень дати врешті-решт являється. Окрім них на обіді є присутнім ще декілька подружніх пара. Прийом проходить надзвичайно нудно, оскільки Бэббит усіма силами намагається не вийти за рамки встановлених, за його поняттями, у вищому світі пристойності. Після цього обіду Бэббиты цілий місяць стежать за світською хронікою і чекають запрошення у відповідь, дочекатися якого їм так і не призначено. Зате ім'я Мак-Келви увесь тиждень не сходить з перших сторінок газет з іншого приводу: у них гостює англійський лорд, сер Джералд Доук, на честь якого Мак-Келви навіть влаштовують великосвітський бал.

У такий невеселий час Бэббиту, як на зло, доводиться думати про Овербрукях. Ед Овербрук, товариш Бэббита по університету, виявився невдахою. Він украй гордиться своїм знайомством з Бэббитом і запрошує його з дружиною до себе у гості. Обід у них робить на Бэббитов таке ж гнітюче враження, яке, судячи з усього, зробив обід у Бэббитов на Мак-Келви. Після обіду про Овербруках у сім'ї Бэббита більше не згадують, не згадують також про те, що збиралися запросити їх собі у будинок.

Коли Бэббит остаточно переконується, що Мак-Келви не приймають його у своє коло, він відчуває себе що потрапило у безглузде положення і, щоб знову відчути себе видатним громадянином Зеніту бере активну участь у зборах декількох клубів, членом яких перебуває. Проте саму велику популярність Бэббит придбаває завдяки своїй діяльності при недільній школі якою він допомагає вийти на друге місце по відвідуваності в усьому штаті.

Одного разу Бэббит у справах їде в Чикаго, там він застає самотнього, жорстоко нудьгуючого сера Джералда Доука, недавнього гостя Мак-Келви, який, виявляється, неймовірно страждав від необхідності вести бурхливе світське життя в Америці, до чого його змушували місцеві стовпи суспільства, і тепер із задоволенням проводить вечір з Бэббитом, спочатку в кіно, потім у себе в номері за пляшкою віскі і розмовами «по душах». Бэббиту нестерпно шкода, що він не познайомився з високородним англійцем ще в Зеніті. Наступного дня після вечора, проведеного з Джералдом Доуком, Бэббит випадково зустрічається з Полем Рислингом, що обідає в суспільстві незнайомої Бэббиту жінки, що дивує і засмучує його. Повернувшись додому, Бэббит є присутнім на другому у березні сніданку клубу «Товкачів», де щорічно обирають президента. Бэббита обирають віце-президентом, про чим він негайно хоче повідомити Поля, але, на свій подив, дізнається, що Поль знаходиться у в'язниці тому що вдень стріляв в Зиллу, свою дружину. Зилла після поранення благополучно видужує, а Поля засуджують до трьох років в'язниці, що підкошує Бэббита не менше, ніж його друга.

Одного разу в контору до Бэббиту приїжджає деяка пані років сорока, охоча зняти невелику квартирку. У Бэббита є саме те, що їй потрібне, і він користується випадком, щоб ближче з нею познайомитися. Він вибитий з колії нещастям з Полем, на розуміння дружини не розраховує, встиг потерпіти невдачу спробі поухаживать за молоденькою дівчиною і приходить до висновку, що його нова знайома, вдова по імені Танис Джюдик, з м'яким голосом і ласкавим поглядом — це те, що йому потрібно, щоб хоч скільки-небудь тішитися і знову відчути смак до життя. Користуючись відсутністю дружини, Бэббит заводить бурхливий роман з Танис. В цей час в місті починаються масові страйки, що розкололи Зеніт на два ворожі табори — білі і червоні. Бэббит проявляє поблажливість по відношенню до робітників, чим викликає невдоволення усіх підприємницьких шарів міста, які вирішують підтримати почин, що йде зі східних штатів, і створити в Зеніті Лігу чесних громадян як оплот проти всякого роду баламутів. Вони пропонують в дуже наполегливій формі і Бэббиту вступити в Лігу. Бэббиту ж не подобається, що його до чогось змушують, і він відмовляється вступати в її ряди.

Додому повертається декілька місяців дружина Бэббита, що гостювала у родичів. Між тим і Танис заявляє на нього все більше прав. Бэббит вирішує відвоювати для себе більше свободи і різко пориває з Танис. Відмова Бэббита вступити в Лігу найплачевнішим чином позначається на відношенні до нього його соклубников, а також на справах фірми. Найвигідніші замовлення дістаються віднині його конкурентам. Але найбільше його зачіпає те, що його стенографістка, міс Мак-Гаун, раптом йде від нього, немов збігаючи з тонучого корабля. Тесть Бэббита і одночасно його компаньйон, містер Томпсон, переконує зятя вжити екстрені заходи, з чим Бэббит зопалу і погоджується. Він вирішує усе же вступити в Лігу чесних громадян, як тільки йому знову запропонують. Проте про нього у високих кругах схоже, більше і не згадують. Йому починає здаватися, що усі нашіптують про нього, його нерви усе більше і більше розхитуються. Він вже жаліє, що втратив Танис, йому потрібна людина, з якою він міг би поговорити відверто, дружина здається йому чужою. Одного разу вночі з Майрой трапляється напад. Бэббит викликає доктора, який повідомляє про необхідність операції. Бэббита охоплює страх, що він може втратити дружину і залишитися один. Уранці, після безсонно проведеної ночі, Майра здається йому вже не просто жінкою, яку можна порівнювати з будь-якою іншою, а його власним «я», порвати з яким він не в силах. Під час операції він мріє лише про те, щоб ще раз побачити її і сказати що завжди любив тільки її одну; подумки він присягається у вірності Майре. у вірності Зеніту, клубу «Товкачів«. вірності усьому, в що вірить Клан Порядних Людей.

Операція проходить успішно; після неї вже ніхто не шепочеться про Бэббите, але, навпаки, — усе дбайливо довідуються про здоров'я місіс Бэббит. Його знову, але вже без тиску, а дружньо просять вступити в Лігу, на що Бэббит, не втрачаючи власної гідності, погоджується і назавжди перестає бути кімнатним революціонером. Його знову з розпростертими обіймами зустрічають в його клубах, і фінансові справи знову йдуть в гору. Він представляє своє майбутнє не дуже ясно, але відчуває, що потрапив в ті ж самі мережі, з яких виривався з такою люттю, і, за іронією долі його ж змусили радіти, що він знову спійманий. Проте до сина він тепер відноситься з великим розумінням і дозволяє йому самому вибрати свій життєвий шлях.

Соседние файлы в папке зарубіжка