Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
організ.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
900.53 Кб
Скачать

23

міністерство освіти і науки україни

донецький національний університет

Боднарук Оксана Вікторівна

УДК 331.2 (477)

ОрганІзаціЯ оплати праці в Україні в ринкових умовах

Спеціальність 08.00.07 – демографія, економіка праці,

соціальна економіка і політика

автореферат

на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2010

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті економіки промисловості Національної академії наук України (м. Донецьк).

Науковий керівник

доктор економічних наук, доцент

Антонюк Валентина Полікарпівна,

Інститут економіки промисловості НАН України (м.Донецьк),

головний науковий співробітник

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, старший науковий співробітник Куліков Геннадій Тимофійович, Інститут економіки і прогнозування НАН України (м.Київ), головний науковий співробітник;

кандидат економічних наук Дороніна Ольга Анатоліївна, Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри управління персоналом і економіки праці.

Захист відбудеться «27» січня 2010 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.03 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м.Донецьк, вул. Челюскінців, 186, ауд. 409.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету за адресою: 83001, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий «23» грудня 2009 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

доктор економічних наук, доцент С.П.Калініна

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Потреба формування в Україні соціально-орієнтованої ринкової економіки вимагає суттєвого підвищення добробуту населення. Головною економічною умовою підвищення рівня життя є забезпечення переходу до високої вартості робочої сили і відповідно – до гідної заробітної плати. В Україні в сфері оплати праці накопичились значні проблеми: тривалий час утримується низький рівень заробітної плати; існує її надмірна міжгалузева диференціація; оплата праці в недостатній мірі пов’язана з продуктивністю праці та ефективністю виробництва. Ці та інші проблеми в сфері оплати праці вказують на те, що в Україні не сформовано ефективної системи її організації. В сучасних умовах організація оплати праці представляє собою складний та багаторівневий процес, в якому переплітаються інтереси всіх суб’єктів соціально-трудових відносин (працівників, роботодавців, держави, домогосподарств), ринкові та неринкові механізми її формування і регулювання. Удосконалення організації оплати праці на основі більш ефективного поєднання ринкового та неринкового механізмів є приоритетним завданням соціальної політики, реалізація якого можлива лише на основі науково-обґрунтованих рекомендацій.

Більшість дослідників проблем оплати праці в Україні значною мірою аналізують механізм організації оплати праці. Різні його аспекти висвітлені в роботах таких відомих українських вчених, як О.І. Амоша, В.П. Антонюк, А.В. Базилюк, В.Я. Брич, В.М. Да­нюк, О.А. Дороніна, Н.В. Дудіна, М.Д. Ведерніков, В.Ф. Волик, А.В. Калина, А.М. Ко­лот, Т.А. Костишина, Г.Т. Куліков, В.Д. Лагутін, Е.М. Лібанова, Н.Д. Лук’янченко, О.Ф. Новікова, Г.В. Осовий, Н.О. Павловська, В.М. Пастушенко, М.П. Соколик, О.М. Уманський, Л.В. Шаульська. Серед російських вчених значний внесок в розвиток теорії та практики оплати праці внесли Д.М. Карпухін, Л.С. Блехман, Ю.І. Кокін, М.О. Волгін, Б.М. Генкін, Р.П. Колосова, В.Д. Ракоти, Р.А. Яковлєв, Г.Е. Слезінгер, а також зарубіжні дослідники М. Армстронг, Р. Барр, Г. Гросман, А.М. Маршал, Н.Х. Мескон, Ф. Хедоуорі, Р. Дж. Еренберг та інші.

Слід відзначити, що більшість дослідників основну увагу приділяють організації оплати праці безпосередньо на підприємстві, тобто на мікрорівні. Відзначається значна роль держави в регулюванні оплати праці. Однак відсутній комплексний підхід до аналізу системи організації оплати праці як цілісної моделі, що формується на різних рівнях економіки. На сучасному етапі в Україні відсутні науково-обґрунтовані засади державної політики щодо оплати праці. Відсутній документ концептуального характеру, який би визначав загальну соціальну політику держави, в тому числі і в сфері доходів та оплати праці. Це зумовило вибір теми дисертаційної роботи, обґрунтування її мети і задач.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до тематики науково-дослідної роботи Інституту економіки промисловості НАН України: тем “Дослідження проблем соціальної безпеки України та шляхи їх вирішення” (номер державної реєстрації 0198U002206, 1998-2000 рр.), у рамках якої автором підготовлені пропозиції щодо удосконалення організації оплати праці в умовах ринку до проекту Концепції подальшого реформування оплати праці в Україні; “Механізм забезпечення та розвитку людського потенціалу (організаційно-управлінський, соціально-економічний та правовий аспекти)” (номер державної реєстрації 0104U003431, 2004-2006 рр.), в рамках якої досліджено роль оплати праці як головної економічної умови формування людського потенціалу; “Забезпечення соціального розвитку регіонів України: управлінський аспект” (номер державної реєстрації 0106U012628, 2007-2009 рр.), в рамках якої визначено шляхи удосконалення організації оплати праці на національному і регіональному рівнях.

В рамках договору Інституту економіки промисловості НАН України та ВАТ “Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча” (г/д № 484/1377, 2003-2004 рр.) автор приймав участь у виконанні науково-дослідної роботи “Розробка стратегії розвитку та ефективного використання трудового потенціалу підприємства”, де сформулював пропозиції щодо удосконалення системи оплати праці на підприємстві. У 2007 р. автор приймав участь у розробці пропозицій щодо підвищення оплати праці і доходів населення до розділу «Стратегії розвитку м. Донецька до 2020 року» (договір № 637, 2007 р.).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розвиток теоретичних основ щодо організації оплати праці в ринкових умовах, розробка науково-методичних і науково-практичних рекомендацій щодо удосконалення системи організації оплати праці та механізму її регулювання в Україні.

Для досягнення мети дослідження в роботі поставлено і вирішено наступні задачі:

– дослідити теоретичні основи визначення заробітної плати як економічної категорії;

– обґрунтувати сучасні методологічні засади організації оплати праці в умовах ринкової економіки;

– здійснити аналіз формування правових засад регулювання оплати праці в Україні;

– проаналізувати рівень, динаміку заробітної плати в економіці України, виявити існуючі тенденції та проблеми її організації;

– дослідити механізм організації оплати праці на галузевому рівні;

– здійснити аналіз стану та проблем оплати праці на підприємствах металургійного комплексу;

– розробити економіко-математичну модель діючого механізму формування заробітної плати в промисловості України;

– узагальнити європейський досвід організації оплати праці та надати рекомендації щодо його застосування в Україні;

– обґрунтувати концептуальні засади удосконалення організації оплати праці в Україні .

Об’єктом дослідження є організація оплати праці в Україні в ринкових умовах.

Предметом дослідження є організаційно-економічний механізм оплати праці в сучасних умовах розвитку України.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є фундаментальні положення економічної теорії та праці вчених-економістів з проблем економіки праці і соціально-трудових відносин. Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти України з питань оплати праці, матеріали Державного комітету статистики України і Донецького обласного управління статистики, звітні показники металургійних підприємств, результати соціологічних досліджень.

Для вирішення поставлених у роботі задач були використані діалектичний метод наукового пізнання та загальнонаукові методи дослідження: комплексного аналізу і синтезу, формальної і діалектичної логіки (при вивченні сутності категорії “заробітна плата” в умовах ринкової економіки, визначенні механізму організації оплати праці, удосконаленні класифікації чинників формування заробітної плати), узагальнення (при визначені принципів організації оплати праці, дослідженні зарубіжного досвіду оплати праці), статистичного аналізу (при обробці вхідних статистичних даних); порівняльно-економічного аналізу (при вивченні особливостей діючих на підприємствах систем оплати праці), багатофакторного кореляційно-регресійного аналізу (при оцінці впливу чинників на розмір заробітної плати); соціологічного опитування (при вивченні задоволеності працівників системою оплати праці).

Наукова новизна отриманих результатів дослідження полягає у поглибленні теоретичних і методологічних основ та розробці науково-практичних рекомендацій щодо удосконалення механізму регулювання оплати праці в Україні.

Наукові результати, що розкривають особистий внесок автора в розробку досліджуваної проблеми і характеризують наукову новизну роботи, є такими:

вперше:

– обґрунтовано теоретичну модель національного механізму регулювання оплати праці, яка пронизує різні рівні економіки (макро-, мезо- і мікрорівні), включає механізми ринкового, державного та колективно-договірного регулювання, систему організаційних форм, які опосередковують процес розподілу трудових доходів, що забезпечує комплексність підходу до розробки шляхів удосконалення організації оплати праці;

– розроблено економіко-математичну модель механізму формування заробітної плати на макро- і галузевому рівні та рівні підприємства, що дозволило виявити найбільш вагомі чинники визначення динаміки заробітної плати в сучасних умовах (продуктивність праці у вартісному виразі, обсяг відпрацьованого робочого часу у середньому кожним працівником, рентабельність підприємств за видами промислової діяльності, індекс цін виробників промислової продукції, рівень освіти та кваліфікації працівників промисловості) та визначити напрями удосконалення організації оплати праці (на макро- та галузевому рівнях, на мікрорівні);

удосконалено:

– систематизацію концепцій заробітної плати за основними напрямками економічної науки: класичної та марксистської, політекономічної, маржиналістської та інституціональної економічної теорії, що поглиблює розуміння складної та багатоаспектної сутності цієї економічної категорії;

– визначення заробітної плати в сучасних умовах як ринкової форми фонду життєвих засобів працівника що складає основну частину вартості робочої сили, яку виплачує роботодавець із отриманих доходів у відповідності до умов трудового договору та трудового внеску працівника в результати економічної діяльності підприємства, що конкретизує роль заробітної плати в системі розподільчих відносин;

– визначення принципів організації оплати праці в умовах соціально-орієнтованої ринкової економіки шляхом конкретизації традиційних принципів та доповнення їх новими (еквівалентний обмін, соціальна справедливість, соціальна безпека, диференціація, гнучкість оплати праці);

отримали подальшого розвитку:

– систематизація ринкових (вартість робочої сили, механізму ринку праці) та неринкових (зміст, характер праці і виробництва, державне регулювання) чинників оплати праці, врахування яких забезпечить підвищення ефективності організації оплати праці;

– концептуальні засади удосконалення організації оплати праці в Україні, шляхом визначення мети, принципів, пріоритетних завдань та критеріїв розвитку системи оплати праці, запровадження яких забезпечить справедливе та гідне відшкодування реальної вартості робочої сили і на цій основі – високий рівень заробітної плати.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що теоретичні положення, викладені в роботі, доведені до рівня конкретних рекомендацій, про що свідчить впровадження наукових результатів на державному, регіональному рівнях та на рівні підприємств:

на державному рівні результати дослідження використано: в діяльності Міністерства праці та соціальної політики України (довідки № 18-5149 від 13.12.2000 р. та № 18-1231 від 13.12.2000 р.) – пропозиції щодо запровадження почасової оплати праці, які використано при доопрацюванні проекту “Концепції дальшого реформування оплати праці в Україні”; у діяльності Комітету з питань соціальної політики та праці Верховної Ради України (довідка № 06-3/12-107773 від 07.06.2005 р.) – пропозиції щодо удосконалення колективно-договірного механізму оплати праці, які використано при підготовці проекту Трудового кодексу України: книги 3 “Умови праці”, книги 7 “Соціальне партнерство”;

на регіональному рівні: у діяльності Донецької міської ради (довідка № 127/297 від 20.03.2008 р.) – пропозиції щодо стратегічних перспектив розвитку системи оплати праці, які використано при формуванні «Стратегії розвитку м. Донецька до 2020 року»;

на рівні підприємств: ВАТ «ММК ім. Ілліча» (довідка №18/69 від 28.12.2004 р.) – пропозиції щодо удосконалення системи мотивації, які використано при розробці Стратегії розвитку та ефективного використання трудового потенціалу підприємства, ЗАТ «Донецьксталь» – металургійний завод» (довідка №07-04/138 від 18.03.2008 р.) – пропозиції щодо удосконалення системи оплати праці на підприємстві.

Результати дослідження використовуються у навчальному процесі Донецького інституту підприємництва при створенні навчально-методичного комплексу і викладанні дисциплін: “Управління персоналом”, “Економіка праці та соціально-трудові відносини”, “Організація праці менеджера” (довідка №23.1/06 від 05.03.2008 р.)

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід щодо системи організації оплати праці та шляхів її удосконалення. З робіт, опублікованих у співавторстві, використано лише ті ідеї і положення, що належать автору особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні положення, висновки і рекомендації дисертації доповідались й одержали схвалення на науково-практичних конференціях: Міжнародній науково-практичній конференції “Регіональні проблеми людського та соціального розвитку” (м. Донецьк, 2008 р.); науково-практичній конференції “Людський капітал України: стан, проблеми, перспективи відтворення” (м. Київ, 2007 р.); міжнародній науково-практичній конференції “Перспективи та пріоритети розвитку людського капіталу в умовах глобалізації” (м. Харків, 2006 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Регіональні проблеми зайнятості і ринку праці” (м. Тернопіль, 2004 р.); III Міжнародній науково-практичній конференції “Управління людськими ресурсами: держава, регіон, підприємство” (м. Донецьк, 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції ”Регіональна політика: досвід Європейського Союзу та його адаптація до умов України” (м. Львів, 2003 р.); II Міжнародній науково-практичній конференції “Соціально-трудові відносини і соціальна політика в сучасних економічних умовах” (м. Донецьк, 2003 р.); Вузівській конференції професорсько-викладацького складу за підсумками науково-дослідної роботи: економіка, міжнародна економіка, менеджмент, маркетинг, управління трудовими ресурсами, кількісні методи (м. Донецьк, 2001 р.); Всеукраїнській науковій конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання” (м. Донецьк, 2000 р.).

Публікації. За підсумками науково-дослідної роботи за темою дисертації опубліковано 14 наукових робіт загальним обсягом 6,15 д.а., з яких особисто автору належить 5,55 д.а., в тому числі у наукових фахових виданнях 11 робіт загальним обсягом 5,55 д.а., з яких особисто автору належить 5,05 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів й висновків, списку використаних джерел з 198 найменувань і 5 додатків. Основний зміст роботи викладено на 186 сторінках друкованого тексту, включаючи 38 таблиць на 45 сторінках, 12 рисунків на 12 сторінках.