Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
182.78 Кб
Скачать

1.2. Основні закономірності природних ресурсів Латинської Америки

Латинська Америка забезпечена практично усіма видами корисних копалин. Її ще називають "коморою світу". На її частку припадає майже половина світових запасів міді, третина — срібла, бокситів і сірки, чверть — залізної руди і олова. Окремі країни за запасами деяких корисних копалин входять до першої десятки країн світу. Наприклад, Бразилія — за запасами залізної руди, бокситів, олов'яної руди і золота; Мексика — срібла і сірки; Венесуела і Мексика — нафти і природного газу; Колумбія — кам'яного вугілля. Основна частина мінерально-сировинного потенціалу припадає на Бразилію, Чилі, Мексику і Перу.

Паливні корисні копалини. У розвіданих запасах паливних корисних копалин переважають нафта і природний газ.

Латинську Америку вважають одним з найбагатших нафтових регіонів світу. Осадові породи, в яких залягає нафта, займають майже половину її території. Промислові запаси нафти відкриті вії країнах регіону, але основні ресурси зосереджені у Венесуелі і Мексиці. Найбільший нафтовий басейн — Маракайбо, другий за значенням — Орінокський. До великих належить нафтовий басейн на півдні Мексики і Верхньоамазонський. Дуже перспективні на нафту і природний газ осадові структури східного передгірського прогину Анд, які тягнуться від Тринідаду і Тобаго до Вогняної Землі.

Запаси природного газу у Латинській Америці становить 5,5% світових запасів. Майже 2/3 запасів природного газу зосереджені у Венесуелі, Мексиці і Аргентині. Промислові ресурси природного газу мають Бразилія, Колумбія, Еквадор, Тринідад і Тобаго та ін.

Запаси кам'яного вугілля у Латинській Америці невеликі і становить тільки 2% світових запасів. Основні запаси кам'яного вугілля зосереджені у Колумбії, Бразилії і Венесуелі. Колумбія за запасами кам'яного вугілля входить до першої десятки країн світу. Незначні запаси кам'яного вугілля є в Мексиці, Аргентині і Чилі.

Металеві корисні копалини. Латинська Америка володіє значними запасами руд чорних і кольорових металів, що зумовило її географічне положення в Тихоокеанському рудному поясі і в областях древніх структур приатлантичної зони.

Запаси залізної руди в Латинській Америці становить майже чверть світових запасів. Основні запаси зосереджені у Бразилії. На неї припадає 3/4 загальних запасів залізної руди регіону. Країна за запасами залізної руди входить до першої десятки країн світу. У Бразилії (штат Мінас-Жерайс) відомо понад 100 родовищ високоякісної залізної руди. В Амазонії (штат Пара) відкрито одне з найбільших у світі родовищ залізної руди Каражас. Його запаси оцінюють у 18 млрд. т. руди з вмістом заліза 65%. Промислові запаси залізної руди відкриті також у Мексиці, Болівії і Венесуелі. Незначні запаси залізної руди мають Перу і Чилі.

Марганцевих руд у регіоні небагато. Найбільші їх запаси зосереджені у Бразилії (3-тє місце в світі). Решта запасів залізної руди регіону зосереджена у Мексиці, Болівії, Чилі та інших країнах.

Латинська Америка багата на руди кольорових металів. У регіоні знайдені великі родовища міді, олова, бокситів, свинцю і цинку.

Запаси мідних руд у Латинській Америці становить майже половину світових запасів. Майже 2/3 мідних ресурсів регіону припадає на Чилі. Значні запаси мідних руд є у Перу, Мексиці, Панамі, Бразилії та інших країнах.

Запаси олов'яних руд в Латинській Америці становить чверть світових запасів. Найбільшими запасами олов'яних руд у регіоні виділяються Болівія і Бразилія. Половина їх запасів знаходиться у так званому "олов'яному поясі" в Болівії, який простягнувся вздовж західного схилу Центральних Анд.

Запаси свинцю в Латинській Америці та цинку. Найбільші родовища зосереджені в Мексиці і Перу. На Мексику припадає половина запасів, а на Перу — чверть запасів регіону. Значні запаси цих руд є в Бразилії, Болівії, Аргентині.

З руд благородних металів у Латинській Америці найпоширеніше є срібло. Що становить третину світових запасів. Основні запаси срібла зосереджені у Мексиці і Перу. Найбільші запаси золота є у Бразилії. Колумбія має незначні запаси платини. Деякі рідкісні метали — берилій, ніобій, літій і цирконій трапляються у Бразилії.

Із неметалевих корисних копалин слід відзначити значні родовища сірки і графіту в Мексиці, селітри — у Чилі. У багатьох країнах є фосфорити, гіпс, каоліни та інші неметалеві ресурси.

Перспективні, але ще мало розвідані геологічні структури дають змогу розраховувати на відкриття в найближчі роки нових родовищ корисних копалин.

Лісові ресурси. За площею лісів Латинська Америка поступається тільки Азії, проте за рівнем лісистості займає перше місце серед великих регіонів світу. У регіоні зосереджена чверть загальносвітової площі лісів Найпоширеніші у регіоні вологі вічнозелені тропічні ліси — гілеї. У басейні Амазонки вони займають понад 5 млн. км2, що становить 40% світової площі вологих тропічних лісів. Субтропічні листопадні ліси ростуть на півдні Бразилії та Парагваю, на заході Уругваю і в північній частині Аргентини. Хвойні та широколистяні ліси помірного поясу трапляються на півдні Чилі і Аргентини. Заболочені ділянки на узбережжі Атлантичного океану вкриті мангровими лісами.

Видовий склад лісів у регіоні дуже різноманітний. Тропічні ліси Амазонії налічують майже 5 тис. видів дерев. Найцінніші породи — червоне дерево, каучуконоси, пальми. Важливе експортне значення мають продукти лісового промислу — пальмова олія, натуральний каучук, плоди, ароматизовані смоли.

Основна частина лісопокритої площі припадає на п'ять країн: Бразилію, Колумбію, Венесуелу, Болівію та Еквадор. Найвищий рівень лісистості у Суринамі — 95%, а найнижчий у Чилі — 11%. Практично безлісі такі країни, як Гаїті і Сальвадор.