Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен История Украины.doc
Скачиваний:
282
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
774.14 Кб
Скачать

9. Боротьба давньоруських князів за давньоукраїнські землі (1097-1238)

2 етапи:-до1169-після1169. На 1 етапі: боротьба за Київ і К.землю як за центр майб воззєднан Русі.

Після смерті Мстислава Мономаховича ведеться відкрита боротьба за Київ між Черніг.княз. Олеговичами та Київ. Мономаховичами.У 149 втруч-ся Суздальський князь Юрій Довгорукий та захоплює Київ.У1157-гине в Києві під час Антисузд повстання.Наст 12 років боротьба за Київ йду з перемінним успіхом.

1169 -- коаліція 12-и руських князів на чолі з Ростово-Суздальським князем Андрієм Боголюбським захопив і розграбував Київ. Після цього за Київ і Київську землю ведеться боротьба давньоруських князів як за джерело додаткових фінансових і людських ресурсів. У 1170 Основними претендентами на Київ залишилося Суздальське і Чернігівське князівство, але після смерті Боголюбського Суздальські князі відійшли від цієї боротьби і у 1180-90 осн. претендентами стають Чернігівські князі і Смоленські.З 1199р. в цю боротьбу втручається Волинський князь Роман якому на короткий строк вдалося об’єднати Волинь + Галичина + Київ. Він висунув політичні програми об’єднання всіх Руських князівств на добровільній основі шляхом обрання єдиного Руського князя зі столицею в Києві. За модель системи була Руська імперія за якої також існували вибори імператора, але передчасна смерть завадила реалізації цього плану. Деякий час по тому формував Київське князівство Луцький князь, в результаті загострення протиріч Слов’янського і Чернігівського князівства і врешті-решт в Києві закріпилися Чернігівські князі, які протрималися до 1240 року.

10. Монголо-татарська руїна (1238-1242)

У 1236 р. величезна монголо-татарська армія під проводом онука Чингіс-хана Батия розпочала похід на захід через Урал. Першою жертвою навали стала Волзька Болгарія. Татари зруйнували і розграбували її, а населення перебили. Протягом 1237-1238 pp., незважаючи на героїзм руських воїнів, були розгромлені війська Рязанського і Володимиро-Суздальського князівств. Монголо-татари здобули штурмом і спалили Рязань, Володимир-на-Клязьмі, Москву, Твер і багато інших міст. Північно-східна Русь була спустошена. У 1239 p. монголо-татари почали вторгатися в українські землі. Вони захопили Переяслав і Чернігів, зруйнували і спалили їх. Восени 1240 р. монголо-татари підійшли до Києва. Батий був вражений красою і величчю давньоруської столиці і хотів здобути Київ без бою. Та кияни вирішили стояти на смерть. Обороною Києва керував Данило Галицький. Багато днів тривав штурм міста. Захисники, які залишились, зібралися в Десятинній церкві, стіни її не витримали ваги людей і впали. Усі, хто там був, загинули. 6 грудня 1240 р. монголо-татари повністю захопили Київ, зруйнували його, а людей винищили. Коли зраненого воєводу привели до Батия, кривавий хан помилував його за хоробрість. Спустошивши Київ, кочовики пішли на Галицько-Волинську землю. Переборюючи опір русичів, вони захопили й розграбували міста Ізяслав, Луцьк, Володимир, Галич та ін. У 1241 р. ординці вторгайся в Польщу, Угорщину, Чехію. Ослаблені численними битвами з русичами, вони не наважилися просуватися на Захід. Батий розумів, що в тилу залишалася розгромлена, але все ще сильна Русь. Війська Батия у 1242 р. повернули назад. У пониззі Волги він заснував державу Золота Орда (із столицею Сарай), під владою якої опинилися народи Русі, Хорезму, Північного Кавказу, Поволжя, Західного Сибіру, Криму. Золота Орда була частиною Монгольської імперії. Батий підпорядковувався великому ханові, який перебував у Каракорумі.Монголо-татарська навала наробила багато лиха Україні. Було спалено і зруйновано міста та села, багато людей загинули чи потрапили в полон. Уповільнився процес економічного та політичного розвитку країни.