Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика тема 16.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Тема 16. Макроекономічна нестабільність.

  1. Циклічність як форма руху ринкової економіки.

  2. Безробіття: сутність, форми, причини та наслідки. Безробіття в Україні.

  3. Інфляція: сутність, причини, види, наслідки. Інфляція в Україні в 90-ті роки ХХ століття та на сучасному етапі.

1. Циклічні коливання ринкової економіки представляють собою специфічну форму руху капіталістичної системи. Це означає, що ринкова економіка розвивається циклічно, що є об’єктивною закономірністю розвитку капіталізму. Це давно вже було помічено економістами, і свої теорії циклу були свого часу представлені К. Марксом, М. Туган-Барановським, М. Кондратьєвим, К. Ерроу, Й. Шумпетером, Д. Хіксом та іншими, які відзначили, що циклічність – це невід`ємна риса розвитку ринкової системи.

У загальному вигляді економічний цикл означає посилення або спад економічної активності, що втілюється у коливаннях різних макроекономічних показників (темпів зростання ВНП, загального обсягу виробництва і продажу товарів, рівня безробіття та зайнятості, завантаження виробничих потужностей, рівня цін, тощо).

Економічний (діловий) цикл – це коливання обсягу національного виробництва, доходів і зайнятості, що характеризуються розширенням або звуженням виробництва в багатьох галузях.

Його початок відраховують від початку однієї економічної кризи, а кінець – з переходом до наступної кризи. За своїм змістом цикли являють собою економічні цикли відтворення: вони відображають циклічність розвитку не лише виробництва, а й обміну, розподілу та споживання в їх органічній єдності.

Всім циклам притаманні певні загальні риси і однакова послідовність у зміні фаз циклу. Різні економісти виділяють назви фаз циклу з певними відмінностями, але найважливішими серед них є фази спаду і піднесення.

Марксистська теорія аналізує такі фази циклу: І фаза – економічна криза, найнижча точка якої називається „дно”; ІІ фаза – економічна депресія; ІІІ фаза – пожвавлення економіки; ІV фаза – піднесення економіки, найвища точка якого називається „пік” або „бум” економічного розвитку (графік 1).

Графік 1. Циклічність економічного розвитку.

Найважливішими фазами економічного циклу є спад і піднесення.

Характерні ознаки економічного спаду та кризи:

  1. Утворюється перевиробництво товарів і послуг в країні порівняно із сукупним попитом;

  2. Зменшуються покупки споживачів, а запаси вироблених товарів довгострокового користування збільшуються внаслідок перенасичення ними ринку. Фірми реагують на це скороченням обсягів виробництва, внаслідок чого реальний обсяг ВНП падає і при цьому інвестиції скорочуються;

  3. Зменшується попит на робочу силу і поступово зростає циклічне безробіття;

  4. Зменшується попит на ресурси, сировину і ціни на них знижуються;

  5. Заробітна плата і реальні доходи населення знижуються;

  6. Прибутки фірм різко падають, знижуються курси акцій, зменшуються відсоткові ставки;

  7. Знижуються ціни на товари довготривалого використання;

  8. Відбуваються потрясіння кредитно-банківської системи, банкрутство банків.