Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЭ / Shpory_NE_GOS_pechat.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
521.73 Кб
Скачать

34. Обґрунтуйте пропозиції по ліквідації сальдо матеріального балансу певного ресурсу.

Конечной целью балансового метода является достижение равенства в графе ИТОГО в его обеих частях. Равенство может достигаться за счёт уменьшения потребностей или увеличения ресурсов, а также одновременного уменьшения потребности и увеличения ресурсной части. Основные пути выравнивания частей баланса: 1.Увеличение объёмов производства за счёт улучшения использования производственных мощностей. 2.Увеличение импорта (если имеются соответствующие валютные ресурсы). 3.Корректировка распределительной части, прежде всего за счёт статьи «рыночный фонд». 4.Стимулирование уменьшения норм производственных потребностей путём ужесточения рациональных норм расхода ресурсов на единицу продукции. 5.Увеличение объёмов производства за счёт дополнительного ввода в действие мощности. При положительном сальдо баланса, уравновешивание частей его идёт по следующей схеме: 1.Увеличение экспорта. 2.Увеличение потребностей населения. 3.Стимулировать рост спроса на производственно-эксплуатационные нужды. 4.Уменьшение импорта. 5.Сокращение производства, а именно, переход на выпуск другой продукции, в крайнем случае остановка данного производства.

11.Що слід розуміти під терміном «об’єкти державного регулювання у вузькому розумінні цього слова» та чим можна пояснити існування такої категорії?

З визначення поняття ДРЕ випливає, що об’єктом державного регулювання економіки у широкому розумінні цього слова є економіка держави та соціально-економічні процеси, що відбуваються в ній. У вузькому розумінні цього слова об’єктами ДРЕ є ті умови, процеси, відносини, елементи та сектори народного господарства, функціонування яких ринковий механізм не забезпечує взагалі або забезпечує незадовільно. Конкретними об’єктами ДРЕ є: економічний цикл, структура економіки, інвестиційна діяльність, грошовий обіг, інфляція, оточуюче середовище, блок соціальних проблем (зайнятість, доходи населення, соціальний захист, підготовка та перепідготовка кадрів) та інші.

За рівнем задач та проблем, що вирішуються, прийнято класифікувати об’єкти ДРЕ на: - загальногосподарські процеси і відносини, такі як економічний цикл, грошовий обіг, зайнятість, інвестиції, НИОКР, ціни; - великі сектори економіки (промисловість, будівництво, сільське господарство, інфраструктура, фінансова сфера); - фірми й корпорації як приватні елементи народного господарства; - комплексний розвиток регіонів країни; - глобальні процеси (екологія); - зовнішньоекономічні зв’язки. Суб’єктом державного регулювання економіки, як це видно з визначення цього поняття, є держава та її інституційні органи. Але насправді економіка регулюється не лише державою, тому прийнято говорити про суб’єкти регулювання економіки взагалі. З цієї точки зору, говорячи про суб’єкти регулювання економіки, прийнято виділяти носіїв, виразників та виконавців господарських інтересів. Носії: соціальні групи, робітники, власники підприємств, фермери, управлінці, інші, що мають свої власні інтереси, обумовлені їх соціально-економічним статусом, а також належністю до певного виду діяльності, регіону тощо. Виразниками господарських інтересів у ринковій економіці є об’єднання, асоціації, профспілки, політичні партії та інші. Виразником господарських інтересів є органи центральної та місцевої влади, а також національний банк.

Соседние файлы в папке НЭ