Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЭ / Shpory_NE_GOS_pechat.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
521.73 Кб
Скачать

37. Які показники балансу виробничих потужностей та яким чином слід врахувати при визначенні можливостей підприємства по виробництву продукції?

Виробнича потужність (ВП) – максимально-можливий випуск продукції даної структури в одиницю часу. Розмір виробничої потужності залежить від факторів: -кількості обладнання, яким розпоряджається підприємство (Nоблі), -продуктивності одиниці обладнання в одиницю часу (Аоблі), -часу використання обладнання (tоблі). Залежність виражається такою формулою: ВП = ∑ Nоблі × Аоблі* × tоблі, де і – групи обладнання. З формули випливає, що виробнича потужність – динамічна величина. Це пов’язано зі зміною кількості обладнання, яке може бути виведено із експлуатації або придбано тобто введено в експлуатацію. У зв’язку з цим для визначення розміру виробничої потужності використовується ряд показників ресурсної частини балансу виробничих потужностей.

Баланс виробничих потужностей промисловості

Показники

Умовне

позначення

1. Виробнича потужність на початок розрахункового року

ВП п.р.

2. Введення в дію потужності

ВП введ

3. Середньорічне введення в дію потужності

4. Виведення потужності

ВП вив

5. Середньорічне виведення потужності

6. Виробнича потужність на кінець розрахункового року

ВП к.р.

7. Середньорічна виробнича потужність

8. Випуск продукції у розрахунковому році

9. Коефіцієнт використання виробничої потужності

Квик ВП

10. Резерв потужності, %

Р

Середньорічне введення у дію потужності та середньорічне виведення потужності визначають з урахуванням терміну використання обладнання.

Якщо терміни введення (виведення) визначені, то розрахунки проводяться за формулою: , , Твик. – кількість місяців, коли обладнання працювало. Якщо терміни введення (виведення) в дію обладнання не визначені, то при розрахунку середньорічного введення (виведення) використовується коефіцієнт 0,35. Таким чином, з урахуванням сказаного: =ВП введ × 0,35; =ВП вив × 0,35. Середньорічна потужність розрахункового року визначається за формулою: . Можливий обсяг виробництва продукції у розрахунковому році визначається за формулою: .Резерв потужності розраховується як: Р = (1-КвикВП) × 100%

38. Які показники слід враховувати при визначенні необхідного у розрахунковому періоді обсягу валового виробництва сільськогосподарської продукції та про що свідчить цей показник?

сільське господарство – це сфера виробництва, призначення якої полягає у забезпеченні галузей народного господарства засобами виробництва (сировиною), а населення – предметами споживання. Сільське господарство включає 2 підгалузі: рослинництво та тваринництво. Для визначення необхідного обсягу виробництва сільськогосподарської продукції в цілому складається другий баланс, у якому спостерігається прямий зв'язок з балансом державних закупівель – баланс валових ресурсів (валових зборів) сільськогосподарської продукції. Стаття «Державні закупівлі» переноситься з ресурсної частини балансу централізованих ресурсів та характеризує потреби держави у сільськогосподарській продукції. Стаття «Внутрігосподарські потреби» розраховується переважно нормативним методом. Так, для визначення розміру насінного фонду необхідно володіти даними про посівні площі, що планується засіяти певною культурою, та норму висіву насіння на одиницю площі. Добуток їх (S*N) свідчить про потребу у насінному фонді. Розмір ресурсу на годування тварин визначається також як добуток поголів’я тварин та норми споживання корму.

Схема балансу валового збору С/Х продукції

Ресурси

(можливості)

Використання ресурсів

(потреби)

1. Залишки на початок періоду у сільсько­господарських виробників

1. Державні закупівлі

2. Валовий збір (виробництво)

2. Внутрішньогосподарські потреби:

-насінний фонд,

-фуражний фонд,

-страховий фонд,

-продаж на ринку населенню

-оплата праці продукцією

-втрати (невикористані відходи)

-залишки на кінець року у сільськогоспо­дарських виробників

3. Інші ресурси

Усього:

Усього:

Для визначення необхідного у розрахунковому періоді обсягу валового виробництва продукції використовується прийом «балансової ув’язки» потреб та ресурсів сільськогосподарської продукції. Отриманий таким чином розмір валового збору (виробництва) показує, скільки продукції рослинництва (тваринництва) необхідно отримати у розрахунковому році, щоб забезпечити як державні потреби у ній, так і потреби самих господарств.

Соседние файлы в папке НЭ