Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЭ / Shpory_NE_GOS_pechat.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
521.73 Кб
Скачать

48.Назвіть та охарактеризуйте показники продукції та роботи транспортної галузі. Яка між ним існує залежність?

Результати функціонування транспорту вимірюються показниками його продукції та роботи. Показниками продукції є: 1.Обсяг перевезень вантажів (Q пер) характеризує масу вантажу, що перевозиться і, відповідно, вимірюється в тоннах. 2.Чисельність пасажирів (Т пас) характеризує кількість перевезених пасажирів і визначається за кількістю проданих білетів. Показниками роботи транспорту є: 1.Обсяг вантажообороту (Q ван.об) характеризує роботу щодо переміщення вантажів на певну відстань і, відповідно, вимірюється у тонно-кілометрах (т•км). 2.Обсяг пасажирообороту (Q пас.об), характеризує роботу щодо пересування пасажирів на певну відстань і, відповідно, вимірюється у пасажиро-кілометрах (пас•км). 3.Обсяг приведеного вантажообороту (Q пр.ван.об), характеризує роботу усього транспорту загалом. Визначається додаванням першого та другого показника. Але при цьому обсяг пасажирообороту за допомогою відповідних коефіцієнтів перерахунку перераховується у вантажообіг. Вимірюється цей показник у наведених тонно-кілометрах. Q пр.ван.об = Q ван.об + Q пас.об × k пр, де k пр – коефіцієнт приведення для відповідного виду транспорту.

Наприклад, для залізничного транспорту k пр = 0,112. У даному коефіцієнті враховується середня вага пасажира (80 кг) та кількість (вага) вантажу, який дозволено безкоштовно перевозити разом із пасажиром (32 кг). Між показниками роботи транспорту та продукції транспорту існує така залежність: Q ван.об = Q пер × l пер, де l пер- дальність перевезень вантажів, км Q пас.об = Т пас × L пер, де L пер – дальність поїздки пассажира, км.

Звідси випливають формули розрахунку середньої дальності однієї поїздки пасажира (L пер) та середньої дальності перевезення вантажів (l пер): l пер=∑ Q ван/об :∑ Q пер, L пер = ∑Q пас/об : ∑Т пас.

49.Що характеризує коефіцієнт перевезення вантажу, яке значення він може приймати та які фактори впливають на його зміну?

Для визначення потреби народного господарства у перевезенні вантажів використовується метод збільшених вимірників. В основу даного методу покладено коефіцієнт перевезення вантажу (k пер), який показує ступінь перевезення продукції, що виробляється. Визначається він за видами продукції за такою формулою: k пер = Q пер : Q вир, де : Q пер – сумарний обсяг перевезень даного виду продукції (вантажу) всіма видами транспорту; Q вир – обсяг виробництва даного виду продукції. Наприклад, коефіцієнт перевезення вугілля в Україні дорівнює 0,950. Це означає, що 95% вугілля, що виробляється у країні, перевозиться різними видами транспорту. (І лише 5% споживається у місцях його видобутку). Теоретично значення даного коефіцієнта може змінюватися у сегменті [0; 1]. Практично його значення завжди більше 0, оскільки, як правило, певна частина продукції, що виробляється, завжди транспортується до місць її споживання. Більш того, його значення може перевищувати 1. Це має місце тоді, коли вантаж перевозиться різними видами транспорту. Факторами, що впливають на коефіцієнт перевезення, є: 1)зміна кількості споживачів продукції: зміна місць переробки сировини, поява нових переробних підприємств за межами регіону видобутку сировини; 2)зміна обсягів споживання існуючими споживачами; 3)зміна обсягів переробки на діючих переробних підприємствах.

Соседние файлы в папке НЭ