Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
57.33 Кб
Скачать

22)Призначення й обов'язки служби керування повітряним транспортом.

Авіаційний персонал - це особовий склад авіаційного підприємства, організації, підрозділу, навчального закладу, що складається з авіаційних спеціалістів за професійною ознакою. До складу авіаційного персоналу входять: 1) члени екіпажу повітряного судна; 2) особи командно-керівного, командно-льотного, інспекторського та інструкторського складу; 3) спеціалісти, які здійснюють регулювання використання повітряного простору України і обслуговування повітряного руху на території України; 4) спеціалісти, які здійснюють організацію і технічне обслуговування повітряних суден, а також всі види забезпечення польотів; 5) спеціалісти, які обслуговують повітряні перевезення; 6) спеціалісти, які здійснюють організацію і проведення дослідно-конструкторських, експериментальних, науково-дослідних робіт при льотних випробуваннях авіаційної техніки; 7) спеціалісти, які здійснюють нагляд і контроль за безпекою польотів, а також ті, які проводять службове розслідування авіаційних подій (державні інспектори з безпеки польотів); 8) спеціалісти, які здійснюють аналіз та контроль льотної придатності повітряних суден при розробці, випробуванні, сертифікації і серійному виробництві; 9) спеціалісти, які здійснюють забезпечення авіаційної безпеки і безпеки авіації в цілому; 10) авіаційні експерти. Згідно з рішенням державних органів з питань регулювання діяльності авіації до складу авіаційного персоналу можуть бути включені й інші спеціалісти.

23)Обов'язку диспетчерів.

Диспетчер - господар неба і диригент повітряних трас. Без їхнього дозволу екіпаж не виконає не одного маневру. Диспетчер може заборонити літаку виліт, не дозволити посадку, дати команду про відхід на друге коло.

Робоче місце диспетчера в аеропорту схоже на рубку океанського корабля: огляд майже кругової, все льотне поле як на долоні.

I - диспетчер, до якого звертається командир підготованого злітати літака - диспетчер рулювання. Він управляє рухом літаків по землі від місць стоянки до злітно-посадочної смуги і назад (при посадці). Без його дозволу жоден літак не рушить з місця. Диспетчер вказує за якою стерновою доріжкою літаку рухатися до злітно-посадкової смуги. Але попередньо ще запитується дозвіл на запуск двигуна.

Попередній старт - це червона риска на стерновій доріжці за 100м перед злітною смугою, де літак зупиняється (стернові доріжки мають свої номери).

З попереднього старту включається II-й диспетчер - диспетчер старту, регулює рух по злітній смузі (і службових машин і літаків), якщо смуга зайнята, то літак чекає своєї черги.

Виконавчий старт - невелика затримка на початку злітної смуги. Злітні смуги аеродрому можуть йти паралельно або перетинатися, можуть бути віялом (для зручності вибору нульового напрямку вітру).Як тільки літак надходить в розпорядження диспетчера III - служби руху (біля екрана радіолокатора).

Весь простір над аеропортом ділиться на декілька зон (за

кожну зону відповідає "свій" диспетчер). Над самим аеропортом зазвичай знаходиться зона посадки, вище - зона кола, ще вище - зона підходу.