Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
57.33 Кб
Скачать

17)Достоїнства і недоліки залізничного транспорту. Оцінка сучасного стану, науково-технічні проблеми і перспективи розвитку.

Переваги : 1 Нерозривний зв'язок з підприємствами промисловості та

сільського господарства, будівництвами, торговельними базами та іншими організаціями всіх галузей народного господарства.

2. Можливість спорудження залізниці практично на будь - якій сухопутній території країни (а за допомогою поромів можуть створюватися зв'язку сухопутних районів і територій, що тяжіють до річок і морів) та забезпечувати стійкі зв'язки між районами.

3. Висока провізна спроможність доріг.

4. Можливість здійснення масових перевезень вантажів у поєднанні з порівняльною дешевизною.

5. Можливість безперебійного і рівномірного здійснення перевезень у всі пори року і періоди доби. Що є одним з найважливіших переваг зал. транспорту.

6. Порівняно висока швидкість руху і терміни доставки вантажів.

Недоліки : 1. Будівництво залізниці вимагає великих капіталовкладень.

2. Низький рівень використання вагонів і локомотивів.

3. Пропускна і провізна спроможність доріг використовується не повністю через недоліки поїзної роботи.

4. Немає чіткої взаємодії у роботі різних служб.

5. Недоліки в утриманні та якості ремонту технічних засобів.

6. Великі втрати часу при п / р роботах.

Перспективи

1. Підвищити пропускну і провізну спроможність залізниць в першу чергу на напрямках, що зв'язують Центр з Уралом, Захід з Сибіром, Поволжя і Середньою Азією.

3 / 4 мережі залізниці - одноколійні. Спосіб збільшення пропускної та провізної здатності - збільшення ваги поїздів,що дозволить знизити середню інтенсивність руху, знизити собівартість перевезень. Але для цього необхідні локомотиви з великою силою тяги.

2. Збільшення потужності.

У зв'язку з цим для підвищення ваги, довжини поїздів, великої актуальності і необхідності приймає подовження приймально-відправних колій на станціях. (За 1986р на 100 станціях подовжені шляхи).

Подальша електрофікація зал.;

обладнання автоблокуванням і диспетчерською централізацією;

залізобетонні шпали;

Випробовується нова система управління локомотивами. Новинка радіокерований тепловоз - створений Всесоюзний науково-дослідницьким інститутом зал. транспорту. У 1987р досвідченим заводом ВНИИЖТа випущено 100 комплектів такої апаратури, а в 1988р близько 1000. На думку фахівців, впровадження таких радіосистем обіцяє революційні зрушення не тільки локомотивів, а й іншим транспортним засобам.

18)Історія зародження повітроплавання на апаратах важчих за повітря.

Спроби піднятися в повітря людиною робилися з неза-пам'ятних часів, про що говорять перекази і міфи. Перші креслення літальних машин знайдені в рукописах Леонардо да Вінчі великого італійця епохи Відродження (1425-1519г).

У 1731г - в Рязані піддячий літав на кулі, наповненій гарячим димом, за що був вигнаний з міста під загрозою живого поховання або спалення на вогнищі.

У червні 1783 французи - брати Монгольф'є здійснили свій перший політ на повітряній кулі, яку назвали аеростат, наповнивши оболонку гарячим повітрям. У тому ж році французький фізик професор Шарль здійснив політ на кулі, наповненій воднем. Почалася ера повітроплавання.

Але кулі були іграшкою вітру і винахідники шукали щось інше.

У 1754р М. В. Ломоносов запропонував проект літального апарату у вигляді двогвинтового вертольота. 1877г Можайський представив проект літака, який мав усі характерні для сучасних літаків частини: фюзеляж, нерухоме крило, хвостове оперення, шасі.

У 1881р спроектував парові двигуни потужністю 10 і 20 л.с. і зробив їх за кордоном, побудував 3-х моторний літак і отримав перший у світі патент (привілей) на літак - "повітряплавальний снаряд", на якому був здійснений перший у світі політ з людиною.

Хайран Максим (Англія). Німецький інженер Отто Лілієнталь (Німеччина) створив планер (всього їм було створено 18 апаратів та скоїв він на них 200 польотів). Під час одного з польотів в 1896р він загинув.

Але особливо досягли успіху в цьому американці - брати Райт: 17 грудня 1903р їх аероплан з двигуном, що працює на гасі, піднявся в повітря і пролетів 800м. за 59с. Перший політ людини тривав кілька секунд. Але це вже справжній політ, зі злетом і приземленням. Так народилася авіація (від латинського "АВІАС" - птах).