Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
57.33 Кб
Скачать

2) Предмети праці, тобто об'єкти перевезення (вантажі та пасажири);

3) доцільна діяльність людей, тобто праця.

Таким чином, транспорт є галуззю матеріального виробництва з особливим характером трудових процесів і специфічною формою виробництва, корисний ефект якого невіддільний від виробничого процесу. Переміщення вантажів та людей і є процес виробництва, продукція, створювана засобами транспорту.

Транспорт не створює нової продукції, а тільки переміщує продукцію інших галузей. У зв'язку з цим, продукція транспорту має особливості, порівняно з продукцією інших галузей народного господарства:

1. Продукцію транспорту не можна заготовити про запас (в той час, як будь-яку іншу продукцію матеріального виробництва можна виробити й скласти в запас).

2. Вона не має напівфабрикатів.

3. Крім цього, виробничий процес транспорту відбувається поза територією транспортного підприємства.

4. Виробничий процес різних транспортних підприємств може відбуватися на одній території (морський, річковий, порти, аеродроми).

5. Транспортний процес відбувається під впливом умов експлуатації, що безперервно змінюються.

6. Засоби виробництва перебувають у постійному русі (а в будь-якій іншій галузі промислові основні засоби виробництва (верстати, двигуни і т.д.) – нерухомі і виробляють свою продукцію).

4)Значення транспорту в розвитку національної економіки України.

Транспорт впливає на всі види діяльності суспільства: економічну, політичну, соціальну, культурну та оборонну.

Економічне значення транспорту виражається :

насамперед у тому, що він є ланкою будь-якого виробництва, засобом для доставки всіх видів сировини, палива, продукції з пунктів виробництва до пунктів споживання, а також здійснює перевезення робітників і службовців промислових та інших підприємств. Без транспорту неможливе освоєння нових районів, видобуток корисних копалин, він впливає на розміщення виробничих сил (тобто раціональне розміщення промислового і сільськогосподарського виробництва

Політичне значення транспорту визначається тим, що він є засобом у вирішенні внутрішніх та зовнішньополітичних завдань, використовується для міжнародних зв'язків.

Соціальна функція транспорту полягає в забезпеченні трудових і побутових поїздок людей, полегшення фізичної праці, доступ до зон відпочинку, перевезення туристів.

Культурне значення – забезпечує спілкування між людьми (спілкування вчених, письменників, художників, музикантів, організація конференцій, виставок, фестивалів), обмін культурними цінностями (кінофільми, друковані видання та інше).

Оборонне значення полягає в тому, що транспорт:

1. Являє собою матеріальну базу для пересування збройних сил і їх тилових служб.

2. Забезпечує функціонування оборонної промисловості.

3. Входить у вигляді органічної частини у багато видів зброї (танки, військові літаки, військовий флот та інше).

5) Транспорт як фактор підвищення конкурентоспроможності підприємства.

Підводячи підсумки, можна зробити висновок, що логістика це самостійна наука, яка формувалася і змінювалася починаючи ще з давніх часів. Як і будь-яка інша наука логістика має різні напрямки, серед них виділяють і транспортну логістику - наука про правильну і раціональної доставки вантажів. Роль, яку відіграє транспортна логістика на підприємстві, набагато складніша, ніж просто здійснення відвантаження товарів замовникам. Тільки за допомогою добре організованої системи транспортування продукція може бути доставлена ​​в потрібний час у потрібне місце строго відповідно до вимог клієнта. Така транспортна логістика стає між виробником і замовником свого роду мостом. Таким чином, система транспортної логістики є базою для ефективного і доцільного бізнесу в цілому, даючи поштовх до розвитку і всім іншим логістичним службам компанії. Вміла транспортна логістика, сприяючи поліпшенню якості обслуговування клієнтів, робить підприємство набагато конкурентоспроможними.