Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
57.33 Кб
Скачать

29) Коротка історична довідка про виникнення морського транспорту.

Історія розвитку морського транспорту сягає в далеке минуле, приблизно до 6-4-го тисячоліття до нашої ери, коли люди навчилися будувати судна і за допомогою їх вивчали й освоювали моря.

Перші морські судна були гребними, що мали в якості двигуна весла.

Близько 3тис. років до н.е. було винайдене вітрило, що став на багато століть головним рушієм судів. У цей час - рабовласницький лад, ведуться загарбницькі війни. Розширюється торгівля. З 3 тис. до н.е. по 5 тис. н.е. великих розмірів набуває морська торгівля середземноморських країн з Індією і Китаєм.

Згодом пересування суден стали все більше використовувати силу вітру. Число вітрил на судах все збільшувалася, самі суду ставали все більше, зростала їх вантажопідйомність і швидкість.

У XII столітті на Русі вперше були побудовані палубні гребні судна. Палуба представляла собою дощатий настил, який переховував веслярів від стріл і негоди. Крім того, на ньому розташовувалися воїни.

Особливо швидко розвивався морський транспорт в Росії в кінці 17 і початку 18 ст. у зв'язку з реформами Петра I.Пожвавилася торгівля з Заходом через Архангельськ; з заснуванням Петербур-га (1703р) центр торгівлі перемістився на Балтійське море, де були споруджені важливі порти - Херсон (1778р), Севастополь (1747р), Одеса (1794р). У 19стол. з'явилися пароплави, витіснили парусні судна.

У 1807р. американець Р. Фултон поставив на судно парову машину. Судна перестали залежить від примх вітру. Перший пароплав називався "Клермонт". Але саме слово з'явилося в 1815р, коли був побудований перший російський пароплав "Єлизавета". Він здійснював рейси між Петербургом і Кронштате. Швидкість становила 8,75 км / год. За кордоном перший пароплав вийшов у море в 1816р. У 1928р У Миколаєві був побудований перший чорноморський пароплав "Одеса".

30) Специфіка вантажів, що перевозяться морським транспортом.