Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індивід з екології 2.rtf
Скачиваний:
17
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
155.13 Кб
Скачать

3.1.1. Екотоп

Виливається в океан лава на острові Гаваї формує новий прибережний екотопів

Зазвичай поняття екотопів визначалося як місцепроживання організмів, що характеризується певним поєднанням екологічних умов: грунтів, грунтів, мікроклімату та ін . Проте, в цьому випадку це поняття фактично майже ідентично поняттю кліматоп.

На даний момент під екотопів на відміну від біотопу розуміється певна територія або акваторія з усім набором і особливостями грунтів, грунтів, мікроклімату та інших факторів в незміненому вигляді організмами . Прикладами можуть служити екотопах наносні грунти, новоутворені вулканічні або коралові острова, вириті людиною кар'єри та інші заново утворилися території. У цьому випадку кліматоп є частиною екотопів.

3.1.2. Кліматоп

Зонування територій за типом клімату (по Леслі Холдріджу)

Спочатку "кліматоп" було визначено В. Н. Сукачова (1964) як повітряна частина біогеоценозу, що відрізняється від навколишнього атмосфери своїм газовим складом, особливо концентаріей вуглекислого газу в приземному біогорізонте, кисню там же і в біогорізонтах фотосинтезу, повітряним режимом, насиченістю біолінамі, зменшеною і зміненої сонячною радіацією і освітленістю, наявністю люмінесценції рослин і деяких тварин, особливим тепловим режимом і режимом вологості повітря .

На даний момент це поняття трактується трохи ширше: як характеристика біогеоценозу, поєднання фізичних і хімічних характеристик повітряного або водного середовища, істотних для населяють цю середу організмів [20]. Кліматоп задає в довгостроковому масштабі основні фізичні характеристики існування тварин і рослин, визначаючи коло організмів, які можуть існувати в даній екосистемі.

3.1.3. Едафотоп

Під едафотопом зазвичай розуміється грунт як складовий елемент екотопах [21]. Однак більш точно це поняття слід визначати як частина відсталої середовища перетвореної організмами, тобто не всю грунт, а лише її частина . Грунт (едафотоп) є найважливішою складовою екосистеми: у ньому відбувається замикання циклів речовини та енергії, здійснюється переведення з мертвої органічної речовини в мінеральні та їх залучення в живу біомасу . Основними носіями енергії в едафотопе виступають органічні сполуки вуглецю, їх лабільні і стабільні форми, вони найбільшою мірою визначають родючість грунтів.

Біоценоз, представлений у схематичному вигляді як харчова мережу і його біотоп

3.1.4. Біотоп

" Біотоп "- перетворений біотою екотопів або, більш точно, ділянка території, однорідний за умовами життя для певних видів рослин або тварин, або ж для формування певного біоценозу .

3.1.5. Біоценоз

Біоценоз - історично сформована сукупність рослин, тварин, мікроорганізмів, що населяють ділянку суші або водоймища (біотоп). Не останню роль у формуванні біоценозу грає конкуренція і природний відбір [23]. Основна одиниця біоценозу - консорция, так як будь-які організми в тій чи іншій мірі пов'язані з автотрофами і утворюють складну систему консортом різного порядку, причому це мережа є консортом все більшого порядку і може побічно залежати від все більшого числа детермінантів консорций.

Також можливе розділення біоценозу на фітоценоз і зооценоз. Фітоценоз - це сукупність рослинних популяцій одного співтовариства, які і формують детермінантів консорций. Зооценоз - це сукупність популяцій тварин, які і є консорта різного порядку і служать механізмом перерозподілу речовини і енергії всередині екосистеми (див. функціонування екосистем).

Біотоп і біоценоз разом формують біогеоценоз / екосистему.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]