Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індз.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
168.96 Кб
Скачать

Індивідуальні науково-дослідні завдання та методичні вказівки до їх виконання

з навчальної дисципліни

«Національна економіка»

для студентів, які навчаються за галуззю знань

0305 «Економіка та підприємництво»,

за напрямами підготовки

6.030502 «Економічна кібернетика»

6.030508 «Фінанси і кредит»

6.030509 «Облік і аудит»

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

(денна форма навчання )

ЛЬВІВ – 2011

УДК

ББК

Індивідуальні науково-дослідні завдання та методичні вказівки до їх виконання з навчальної дисципліни «Національна економіка». – Львів, ЛДФА: Видавництво ВТЗНВ, 2011. – 23 с.

Розробник:

к.е.н. Дубик В.Я.

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри економіки, менеджменту та державного управління (протокол №1 від 31 серпня 2011 р.) як індивідуальні науково-дослідні завдання та методичні вказівки до їх виконання з навчальної дисципліни «Національна економіка» підготовки бакалаврів галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямами підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030509 «Облік і аудит», 6.030502 «Економічна кібернетика» денної форми навчання.

.

ББК

ЛДФА, 2011

Передмова

Дані методичні рекомендації призначені для студентів, які навчаються за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво», за напрямами підготовки 6.030502 «Економічна кібернетика», 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030509 «Облік і аудит» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», що в межах самостійної роботи виконують індивідуальне науково-дослідне завдання з навчальної дисципліни «Національна економіка».

Перспективи економічного розвитку України пов'язані зі світовими інтеграційними процесами. Приєднання до світової спільноти тільки тоді дасть позитивні здобутки країні, коли йому буде передувати об'єктивна оцінка стану національної економіки, визначення резервів її економічного зростання, прогнозування наслідків економічної політики держави.

Структуру, стан основних макроринків національної економіки, методи їх якісного та кількісного аналізу, виявлення динаміки макроекономічних показників, стану зовнішньоекономічної діяльності й економічної безпеки країни, визначення перспектив розвитку країни вивчає дисципліна «Національна економіка».

Питання, які розглядаються в даній дисципліні, мають важливе значення для майбутнього економіста, оскільки дозволяють розкрити механізм функціонування національної економіки, всебічно оцінити стан економіки країни, робити прогнози щодо її розвитку в майбутньому і враховувати виявлені тенденції економічного розвитку країни при розробці стратегії фірми та прийнятті рішень у повсякденному житті.

Для студентів економічних спеціальностей надзвичайно важливо ознайомитися з навчальною дисципліною «Національна економіка», в якій змістовно і глибоко висвітлюються проблеми, про які йшлося вище. Дана дисципліна орієнтована на збагачення студентів знаннями, необхідними для формування їх освітнього світогляду, для високопрофесійної вишколу спеціалістів здатних активно працювати на користь України.

Одним із найважливіших завдань вузівської підготовки є широке залучення студентів до наукових досліджень. Знання і уміння, необхідні для вироблення навиків науково-дослідної роботи майбутні спеціалісти отримують впродовж всього періоду навчання.

Виконання індивідуального науково-дослідного завдання сприяє поглибленню і закріпленню теоретичних знань, отриманих студентами при прослуховуванні лекційного курсу та самостійному вивченню дисципліни, виробленню навичок аналізу соціально-економічних явищ та процесів.

Самостійне виконання практичних завдань ставить за мету оволодіння основами знань та навичок у питаннях виявлення конкурентних переваг та слабостей, притаманних національній економіці; аналізу основних факторів, що впливають на стан економіки; характеристики змін ефективності національної економіки, визначення індексу соціального розвитку, природного приросту населення, рівня зайнятості, безробіття, бідності, експортної квоти; використання різноманітних методів вивчення економічних явищ; виділенні пріоритетних напрямів конкурентної політики країни в умовах розвитку зовнішньоторговельних зв’язків; визначенні основних стратегій економічного і соціального розвитку країни.

Метою методичних рекомендацій є формування уявлень про структуру, зміст та організацію науково-дослідної роботи студентів з навчальної дисципліни «Національна економіка». В процесі науково-дослідної роботи студент має набути навичок:

- вміти оцінювати актуальність намічених досліджень;

- вміти формувати мету і завдання дослідження;

- вміти виконувати аналітичний огляд літератури з теми науково-дослідної роботи;

- вміти виконувати теоретичні та аналітичні дослідження;

- вміти виступати з доповідями на конференціях з даної навчальної дисципліни.

Для науково-дослідної роботи характерна певна послідовність протягом всього процесу дослідження, що дозволяє планувати та поетапно контролювати її результати. Зміст і послідовність виконання науково-дослідного завдання носять індивідуальний характер і контролюються викладачем, але в цілому рекомендується розподілити і проводити роботу у певній послідовності.

Загальна організаційно-методична характеристика етапів виконання індивідуального науково-дослідного завдання наведена в таблиці 1.

Таблиця 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]